A klímaváltozás hatása a hegyvidékekre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Advertisements

Időjárás, éghajlat.
Készítette: Góth Roland
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
A száraz kontinentális terület
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása Hidrológia-világ Gáspár Lilla.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
ELTE TTK Földrajz BSc III. Cseri Zoltán
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
A mérsékelt övezet (folytatás).
A mérsékelt övezet 1..
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Függőleges övezetesség
Leíró éghajlattan.
Éghajlat, klíma „Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja” WMO def.: az éghajlati rendszer által véges.
Sarkvidéki öv.
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Éghajlatot befolyásoló egyéb tényezők Tenger áramlatok.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
A klímaváltozás Boros FerencKasza Dániel Fekete SzilviaKiss Ádám Kovács SzilviaNagy Gergely Peszeki NikolettTóth Mátyás Turányi LucaVarga György.
A SZÁRAZFÖLDI JÉG 11. előadás
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Éghajlattan összefoglalása
A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
A VÁLTOZÓ ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSOK, PROBLÉMÁK BEMUTATÁSA, KATASZTRÓFAVÉDELEM EURÓPA Blázsovics Péter Globális és regionális klímaváltozások Környezettudomány.
Valódi mérsékelt öv. Általános jellemzők Széles sávban húzódik óceántól óceánig A nyugati szél határozza meg. Fontos az óceánoktól való távolság 4 évszak.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Időjárás - éghajlat.
A klímaváltozásról röviden
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
Amerika éghajlata.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Ökoiskola- vetélkedő március
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
25. ÉGHAJLAT.
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Előadás másolata:

A klímaváltozás hatása a hegyvidékekre Vágó Csaba, Földrajz Bsc Környezetföldrajz szakirány

Tartalom Hegyvidékek, hegységtípusok Hó és jég Hóhatárok Változások hatása az éghajlatra Az éghajlatváltozás hatásai a környezetre

Hegyvidékek Szárazföldek 20%-a. A modellek nehezen értelmezhetőek rájuk. Bonyolult terepviszonyok. Változatos mikroklíma. Négy fő tényező befolyásolja az éghajlatot: 1. hegység magassága 2. kontinentalitás 3. Egyenlítőtől való távolság 4. a terület topográfiai viszonyai 1. Kisebb légsűrűség, gőznyomás, fokozott sugárzási bevételek, alacsonyabb hőm.; nagyobb szélsebesség és csapadék. 2. Nagyobb éves és napi hőingás, felhő- és csapadékeloszlás; magasabb hóhatár. 3. Nappalok hossza és sugárzási bevételek szezonális változása; hóesés aránya növekszik, évi középhőmérséklet csökken. 4. Térbeli kontrasztok napsugárzásban, hőmérsékletben, csapadékviszonyban, dőlésviszonyok; napi szélrendszer (hegy-völgyi szél), hóborítás.

„Hegységtípusok”

Hó és jég +1 fok  hóhatár 150 m-rel feljebb kerül Ez nem feltétlenül jár együtt a hócsapadék csökkenésével. (Dél-Chile, Alaszka) A gleccserek jó indikátorai az éghajlatváltozásnak, de vigyázni kell velük… A hóhatár emelkedése nem minden esetben jár együtt a gleccserhossz csökkenésével. De tény, hogy világszerte visszahúzódóban vannak. 2100-ra akár 50%-uk is eltűnhet.

Az élővilágra gyakorolt hatás Növényzeti övek eltolódnak. Melegedés és szárazodás (mediterrán, ill. kontinentális hatás)  evapotranszspiráció nő A hóborítás megvédi a növényeket a fagytól, tavasszal pedig vizet biztosít. A változás gyorsabb, mint a migrációs képesség. Tűzveszély! (Kalifornia, Ausztrália)

Hatás az emberekre Folyók több mint 50%-a hegyekből indul Vízkészletek csökkenése Latin-Amerikában a Föld nem-krioszféra édesvíz készletének a 35%-a A tapasztalatok szerint itt a száraz területek térhódítása a klímaváltozás velejárója Monszun hatása az Indiai szubkontinensen

Összegzés A nyári szezon hosszabb, és a jégmentes időszak is Légköri szennyező anyagok lerakódnak a hófelszínre  olvadás Csökken a hócsapadék, nő az eső mennyisége Hosszabb, szárazabb időszakok Permafrost olvadása Tömegmozgások Extrém csapadékesemények Szélviharok Tüzek

Köszönöm a figyelmet! Irodalom: Climate Change, Human systems, and Policy – Vol.I – The Effects of Global Warning on Mountains – M. Beniston, University of Fribourg, Switzerland Climatic Change in mountain regions: a review of possible impacts – Martin Beniston, Department of Geosciences, University of Fribourg Martin Beniston (SUI), Douglas G. Fox (USA) Impacts of Climate Change on Mountain Regions J. Jäger, S. Moser, J. Arnott, M. Schaller (2014): Adaption to Climate Change in Mountain & Coastal Areas: Building an interface between providers and users of climate change knowledge – Insights from a Transatlantic Dialogue. Report 22, Climate Service Center, Germany Képek és ábrák: http://elevatedestinations.com/wp-content/uploads/2012/08/mtkenya.jpg https://www.adventurealternative.com/media/1470/kenya_mt-kenya-from-the-teleki-valley-on-the-south-west-side.jpg http://images.fineartamerica.com/images/artworkimages/mediumlarge/1/mount-mckinley-and-wonder-lake-campground-in-the-fall-tim-rayburn.jpg http://www.basin-info.net/images/po/pobasin1.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Chacaltaya_Ski_Resort.jpg http://www.agoride.com/img/ex/img_contenu/000276/027580_g.jpg http://donsmaps.com/images17/glacierIMGP1339.jpg https://usatunofficial.files.wordpress.com/2014/06/shutterstock_137436413.jpg