AZ EX LIBRIS KÖNYVTÁRI TEADÉLUTÁN A KÁROLYIBAN 2016. OKTÓBER 25. ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA KÖNYVTÁROSTANÁR.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
A Zrínyi-könyvtár 3D rekonstrukciója VRML modell: Csáki Gábor
Készítette: Albert Krisztina
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
A Fórum Kisebbségkutató Intézet szerepe a magyar tudományos életben Tóth Károly Somorja, december 2.
„NEWTON IS LEHETSZ A TERMÉSZETBEN!” „NEWTON IS LEHETSZ A TERMÉSZETBEN!” NTP – KTMK – MPA – október 28-november 1. VIDRA-Tanya 1.
NYON 1.
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Bibliotheca Corviniana
Mátyás corvinái, könyvtára
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Szórakoztatva oktató programok a múzeumban Tillai Gábor történész előadása az MKE Játéktan továbbképzésén Tudásközpont, Pécs
A reneszánsz.
A XVII. század korstílusa
Programfejlesztési Központ
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Szendrő nevezetességei
HANGANYAG: Béke Csaba - lantművész, énekmondó
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Fejlesztések, újdonságok az OSZK MEK Osztályán Networkshop április 11. Eger.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Tihany.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
A tudás szentélye a könyvtár
A Szeged-Csanádi Püspökség Egyházmegyei Múzeum és Kincstár
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Az MKE 15. országos konferenciája
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
Könyvtártörténet dióhéjban
Egyetemek és vágánsok 14/A.
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
Napkor A mi településünk.
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
Ómagyar kor ( ).
DEBRECEN I. RÉSZ.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
ÖRÖKSÉGGAZDÁLKODÁS ÉS ÉRTÉKTEREMTÉS VESZPRÉMBEN. AZ 1000 ÉVES VESZPRÉM „A KIRÁLYNÉK VÁROSA” –A történelmi múlt fontossága Két pólusú városi struktúra.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Csaták, hadvezérek, katonák
 A Pécsi Püspöki Könyvtárat Klimo György pécsi püspök ( ) alapította meg ben  Eredetileg a püspöki palota dél-nyugati szárnyában volt.
Magyar Nemzeti Galéria
Lednice - vár
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
Jósa András Múzeum (2356-1) Jósa András Múzeum (2356-1)
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
A művészi nyelvhasználat Kölcsönös aktiválás - megsemmisül a jel (versösszetépés) - érthetetlen a jel (számunkra az arab betűkkel írt szöveg) -
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
NAGYKÁROLY.
Színes. SzínesSzíne s * Evangélikus címer Szín Szórakoztatva tanító történeteket szinte minden protestáns író írt, ezek tárgya azonban bibliai vagy.
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
Székelykeresztúr Fekvése:
Az Országos Széchenyi Könyvtár
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Az információ feldolgozása: tudományos munka készítése
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Előadás másolata:

AZ EX LIBRIS KÖNYVTÁRI TEADÉLUTÁN A KÁROLYIBAN 2016. OKTÓBER 25. ÖRMÉNYINÉ FARKAS ANDREA KÖNYVTÁROSTANÁR

EX LIBRIS Mi az ex libris? Olyan sokszorosított, kisméretű grafikai alkotás, amely a könyv táblájának belső oldalára ragasztva a könyv tulajdonosát jelöli. Az ex libris tartalmazza tulajdonosa nevét, címerét vagy jelképét, olyan szimbolikus ábrázolásokat melyek személyére, kedvteléseire utalnak, vagy kedvelt íróját, zeneszerzőjét, művészét, tudósát ábrázolják. A latin nyelvű felirat rendszerint: Ex libris X. Y., azaz X. Y. könyveiből. Mint apró műalkotás, az idők folyamán az ex libris gyűjtés tárgyává is vált. Az ex librisek egy része sosem kerül könyvbe, hanem kizárólag cserealapként szolgál a gyűjtőtársak számára.

EX LIBRIS Az ex libris eredete A középkorban a kódex tulajdonosok gyakorta vaslánccal erősítették az olvasópolchoz féltett kincsüket, nehogy valaki eltulajdoníthassa őket. Magyar ex librisek A legrégibb magyar ex libris is a XVI. századból való, és Teilnkes János pozsonyi könyvgyűjtőé. Néhány évtizeddel későbbi, de még mindig XVI. századi eredetű a bártfai római katolikus plébánia ex librise, amelyen két vadember Bártfa városának címerét tartja, alatta pedig pár soros latin vers olvasható. A XIX. század első felében az ex libris szinte teljesen kiment a divatból, nagyobb mérvű fellendülés csak a XIX. század végén, a gyűjtőtevékenység fellendülésével következett be. http://exlibris.kernel.hu/regiexl.html és http://epa.oszk.hu/00800/00892/00027/pdf/22.pdf http://epa.oszk.hu/00800/00892/00027/pdf/22.pdf

EX LIBRIS Ex libris gyűjtés Az ex libris gyűjtése világszerte a XIX. század végén kezdődött. A könyvtárosok felismerték az ex librisek könyv- és könyvtártörténeti jelentőségét, tehát megindult tudományos feldolgozásuk. E munkába hamarosan bekapcsolódtak a művészettörténészek is. Megalakultak az első ex libris-gyűjtő egyesületek, megindultak a szakfolyóiratok. Magyarországon a gyűjtőélet komolyabb megindulását az 1903-ban megrendezett első magyar ex libris kiállításnak köszönhetjük, melyet az Iparművészeti Múzeumnak és könyvtárának akkori vezetője, Czakó Elemér rendezett. Forrás: http://exlibris.kernel.hu/rovtort.html

EX LIBRIS Mit jelent? A latin ´liber´ (könyv) és az ´ex´ (-ból/-ből) előtagból tevődik össze. Jelentése: ... könyvei közül való. Például Ex libris bibliothecae... (a ... könyvtár könyvei közül), Ex mea bibliotheca (az én könyvtáramból), Ad libros... (... könyveiből), In usum... (... használatára), Me possidet... (az én tulajdonosom ...). Méretei Méreteik alapvetően a könyvekhez igazodnak, tehát a legkisebbtől a legnagyobbig találkozhatunk velük. Az egyik legnagyobb egy 50 × 40 centiméteres ex libris. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ex_libris

EX LIBRIS Kiállítások http://regi.oszk.hu/hun/kiallit/virtualis/Ex_libris_virt ualis_kiallitas/Diskay_kezdolap.htm http://gyujtemeny.imm.hu/gyujtemenyek/ex-libris- gyujtemeny/12 http://mandadb.hu/cikk/666451/Ex_librishttp://mand adb.hu/cikk/666451/Ex_libris