SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A készletek számvitele
Pénzintézeti cash-flowk
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
FORGÓESZKÖZÖK A forgóeszközök a vállalko-zási tevékenységet általá-ban egy évnél rövidebb ide-ig szolgáló vagyontárgyak, követelések, értékpapírok és pénzeszközök.
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
VII. Költségkontrolling
VEZETŐI SZÁMVITEL 2/14/ÜSZ.
6. Készletértékelési eljárások, készletek elszámolása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
V. A készletezés logisztikája
Készítette / Author: Tuska Katalin
30. Feladat – 6-7-es Minden Kft. A feladatok az alábbiak: Könyvelje le a január havi gazdasági eseményeket számlasorosan költséghely- költségviselő elszámolást.
Projektmenedzsment Költségtervezés.
VÁSÁROLT KÉSZLETEK.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Minőségmenedzsment 2. előadás
Készlet-nyilvántartási rendszerek
Készletek-készletgazdálkodás
13. Termelési rendszer.
10. Készletrendszer.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Just in Time.
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
Áttekintés Anyagok/2. feladat B) pont Esettanulmány 161. old.
Kalkuláció.
IV. A vállalkozások erőforrásainak elemzése II.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Könyvviteltan szemináriumi és gyakorló feladatok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Őstermelők adózása - SZJA - Kompenzációs felár - TB
Könyvvezetési feladatok
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Vállalati Gazdaságtan
Készletgazdálkodás és logisztika
· Költségek csoportosítása · Költségszámítási módszerek
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
VÁSÁROLT KÉSZLETEK 5. témakör.
STK – KÖLTSÉG – EREDMÉNY
Példa a költségek könyvviteli elszámolására
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK Minden olyan esemény, amely a vállalkozás vagyonát közvetlenül, vagy közvetetten megváltoztatja. VAGYON ESZKÖZÖK = FORRÁSOK Ha az.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
6. KÉSZLETEK. 6-1 FORGÓESZKÖZÖK A forgóeszközök a vállalkozási tevékenységet általában egy évnél rövidebb ideig szolgáló vagyontárgyak, követelések, értékpapírok.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Tárgyi eszközök transzformációja Tárgyi eszköz előállítás
Leltárkészítés, leltározás, leltárértékelés
Előadás másolata:

SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK 5. témakör

Fogalma Mindazok a készletek, melyeket a vállalkozó maga állított elő. A növendék-, a hízó-, és egyéb állatok az elszámolás és értékelés szempontjából saját termelésű készletnek minősülnek abban az esetben is, ha vásárolta azt a vállalkozó.

Megjelenésük a mérlegben B. Forgóeszközök B.I Készletek 1. Anyagok 2. Befejezetlen termelés és félkész termék 3. Növendék hízó es egyéb állatok 4. Késztermékek 5. Áruk 6. Készletekre adott előlegek

Megjelenésük a számlakeretben befejezetlen termelés és félkész termékek 23. számlacsoport növendék-, hízó- és egyéb állatok 24. számlacsoport késztermékek 25. számlacsoport

Fogalmak Befejezetlen termelés: a megmunkálás alatt álló, a vállalkozó termelő egységein belül további megmunkálásra váró termékek összessége. Olyan termékek, melyeken legalább egy számottevő munkaműveletet elvégeztek. Félkész termék: minden olyan termék, mely a vállalkozónál egy teljes megmunkálási folyamaton keresztülment, ilyen címen raktárra vették, illetőleg raktárra vehető. Késztermék: minden olyan termék, amely a vállalkozónál valamennyi megmunkálási folyamaton átment, megfelel a rá vonatkozó szabványoknak, megfelelő minőségű átvétel után raktárra vették, illetve késztermékként értékesíthető.

Értékelésük A saját termelésű készleteknél a mérlegben összességében közvetlen önköltségen kell értékelni.  Előállítási költség: lehet ténylegesen felmerült, utókalkulációval alátámasztott közvetlen önköltség, vagy normák és egységköltségek alapján meghatározott közvetlen önköltség. Közvetlen önköltség: ténylegesen felmerült, közvetlenül elszámolt költség és az előállítással kapcsolatban felmerült költség. Költség: egy adott teljesítmény érdekében felhasznált munka és egyéb termelési tényező pénzben kifejezett összege.

Állományváltozása növekedés: saját előállítás, többlet, hulladék, zárás visszavezetése befejezetlen termelésnél, csökkenés: eladás, belső felhasználás, hiány, selejt, értékvesztés, apport, térítés nélkül átadás, kiszállítás saját boltba, nyitás befejezetlen, félkész termék továbbfelhasználás, szokásos mértéken belüli vagy meghaladó kár.

Analitikus nyilvántartásuk A vállalkozás dönthet, hogy folyamatosan vezeti az analitikát, egyáltalán nem vagy csak bizonyos készleteiről vezet analitikát. Az analitikus nyilvántartásban legalább az alábbi adatoknak kell szerepelni: a készlet megnevezése, azonosító adatai, kódszáma, a készlet mennyiségi egysége, mennyisége, a készlet egységára (nyilvántartási ára, előállítási költsége), a készlet értéke, a készletmozgások jogcíme, a készletek elszámolt értékvesztése, egyéb információk (pl. beszerzés ideje, szállító megnevezése, stb.)