Egészségügyi közbeszerzések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A VÁROSRÉGIÓ DEFINIÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Regős Gábor Könyvelőirodák Országos Szövetségének elnöke Hagyományos számlázás sajátosságai integrált környezetben KÖNYVELŐIRODÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Egészségügyi Menedzserképző Központ
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A külső környezet elemei
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszus Eger, április
Compliance és Corporate Governance
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Vállalati fenntarthatóság
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Az EU támogatások ellenőrzésének rendszere
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Kimeneti mérés – OKJ rendszerű szakmai vizsgák
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Egészségügyi közbeszerzések Anomáliák és lehetséges jó megoldások Magyar Kórházszövetség XXIX. kongresszusa 2017. április 26. www.etosz.org

A nem megfelelő eljárások szükségszerű velejárói, pedig… Közbeszerzés-intenzív ágazat Anomáliák és ellentmondások az egészségügyi beszerzések során A nem megfelelő eljárások szükségszerű velejárói, pedig… Általános érzet „Valami” nem stimmel… Rengeteg negatív hír (híresztelés) Ellentmondásos külső és belső értékelés Érdemi párbeszéd hiánya Tévesen rögzült sztereotípiák sora Ellentétes elvárások sora Túlterhelt, frusztrált szereplők Kölcsönös bizalmatlanság Valós érdekeltek/felelősök hiánya Többszintű döntéshozatal, bürokrácia, jelentős adminisztratív terhek Központi és lokális elvárások (látszólagos) ellentétee Szakmai szempontok valós megítélésének bizonytalanságai HÁTTÉR

Új szemlélet Érték alapú megközelítés a beszerzések során ÁTFOGÓ SZEMLÉLETVÁLTÁS EURÓPÁBAN ÉRTÉK ALAPÚ KÖZBESZERZÉSI MODELL (~M.E.A.T.) Az egészségügyi technológiák és szolgáltatások beszerzésének kérdése az ellátórendszer működtetésének fő stratégiai kérdésévé vált. Minőségi-szempontok átértékelése, és megoldási javaslatok összeállítása Előkészületek és konkrét lépések Európa szerte (Egyedül Magyarországon nincs érdemi előrelépés…) DE! A magyar jogszabályi és hatósági elvárásrendszerben is megjelent már Értékelési szempontrendszer átalakítása, ami a tényleges döntést támogatja (~védi) Jelentős hozzáadott szakmai érték Finanszírozási terhek kordában tartása Jogi kockázatok minimalizálása

Új közbeszerzési szemlélet Lehetséges megoldások Merjünk szakmailag kitartóak lenni, ne a gyengébb ellenállás vagy a kevesebb munka irányába lépjünk Az ipar képviselői és a szolgáltatók közösen kezdeményezzék a fenntartó számára egy olyan magyar pilot végrehajtását, ami rávilágít: 1. A szükséges lépések egyike sem pénzkérdés elsősorban 2. Biztató gyakorlati tapasztalatok 3. Mindegyik megvalósítható a mai szabályozási környezetben is Szükségletek Javaslat Új, tudatos értékelési megközelítés Objektív és szubjektív elemek egészséges egyensúlya A horizontális és vertikális szempontok együttes érvényesítése (teljes terápiás környezet, életciklus egésze) A szakmaiság erősítése (pl.: igazolt megfelelőség, evidence based elemek bővítése) Az eljárás-gazdaságossági szempontok figyelembevétele (~felesleges adminisztráció csökkentése) Transzparencia erősítése Az eljárás előtt, alatt és után Stratégiai szempontok érvényesítése Nem azonos az öncélú átalakításokkal, új érdekcsoportok helyzetbe hozásával stb. ! Az érték alapú közbeszerzés nem korlát, hanem lehetőség a fenntartható egészségügyi ellátórendszer megteremtése érdekében.

„Nem korlát, hanem lehetőség…”