Elektromágneses indukció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

II. Fejezet A testek mozgása
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Elektrotechnikai lemezek mágneses vizsgálata
Az elektromágneses indukció
Elektromos alapismeretek
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
A villamos és a mágneses tér
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrosztatikus és mágneses mezők
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Elektromágneses hullámok
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
A Transzformátor szerda, október 3. Varga Zsolt.
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Áramköri alaptörvények
A váltakozó áram keletkezése
Transzformátor Transformátor
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Ellenállás Ohm - törvénye
állórész „elektromágnes”
Mágneses mező jellemzése
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Aszinkron gépek.
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Kör és forgó mozgás.
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Flyback konverter Under the Hood.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Mágnesesség, elektromágnes, indukció
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Mágnesesség, indukció, váltakozó áram
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
a mágneses tér időben megváltozik
Készítette: Juhász Krisztián.  Egy tekercsben folyóáramot változtatjuk, akkor egy másik, például az eredeti köré csévélt, de attól elválasztott másik.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Elektromágneses rezgések és hullámok
Elosztott paraméterű hálózatok
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
A nyugalmi elektromágneses indukció
Elektromágneses hullámok
Elektromos áram, áramkör
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Villamos töltés – villamos tér
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
Az elektromágneses indukció
Az időben állandó mágneses mező
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Elektromágnesség (folyt.). Feszültségrezonancia Legyen R = 3 , U k = 15 V és X L = X C = 200 . (Ez az önindukciós együttható (L), a kapacitás (C) és.
Az ókori görögök fedezték fel, hogy a kisázsiai Magnesia közelében bányászott vasérc, más vasérceket vonz. Innen ered a mágnes elnevezés. Milétoszi Thalész.
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Munka, energia teljesítmény.
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Az ellenállás Ohm törvénye
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az elektromágneses indukció
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Előadás másolata:

Elektromágneses indukció Ha egy vezető úgy mozog valamely mágneses mezőhöz viszonyítva, hogy metszi annak indukcióvonalait, akkor a vezető végei között elektromos feszültség, zárt vezetőkör esetén pedig elektromos áram jön létre. A keletkezett feszültséget indukált feszültségnek, az áramot indukált áramnak nevezzük. 13

Elektromágneses indukció Az indukált feszültség egyenesen arányos a mágneses indukcióval (B), a vezető hosszával (l), a mozgás sebességével (v). Ha B, l és v egymásra merőleges helyzetűek, az indukált feszültség nagysága: U = B⋅l⋅v Az indukált feszültség nagysága egyenlő a vezető által körülzárt fluxus időegységre eső megváltozásával: 14

A vezetéket 62,5 m/s sebességgel kell mozgatni. Feladat Mekkora sebességgel kell mozgatnunk egy 30 cm hosszú vezetőt a 8⋅10−2 T indukciójú homogén mágneses mezőben, hogy a vezető végei között 1,5 V feszültség indukálódjon, ha a sebesség merőleges a mágneses indukcióra? Képlet: Adatok: Számolás: Válasz: A vezetéket 62,5 m/s sebességgel kell mozgatni.

Az indukció alkalmazása A mozgási elektromágneses indukció lehetőséget biztosít arra, hogy mechanikai energia befektetése árán elektromos mezőt, elektromos energiát hozzunk létre. Ezen az elven működnek az elektromos generátorok, amelyek a villamos energia ipari előállítására szolgálnak. Napjainkban nagy jelentősége van a mágneses információtárolásnak és -visszaadásnak (magnetofon, video, floppy).

Váltakozó áram előállítása Ha homogén mágneses mezőben egy vezetőkeretet, állandó szögsebességgel forgatunk, akkor feszültség indukálódik. Az indukált feszültség nagysága és iránya periodikusan változik. A feszültség és az áramerősség az idő szinuszos függvénye: ahol  a forgó keret szögsebessége, a váltakozó áram körfrekvenciája. 16

Effektív értékek ahol T a periódusidő, f a frekvencia. A váltakozó áram átlagos értékét effektív értéknek nevezzük. Az effektív érték annak az egyenáramnak felel meg, amely ugyanazon a fogyasztón ugyanannyi idő alatt ugyanannyi hőt fejleszt. A hálózati feszültség effektív értéke 230 V, frekvenciája 50 Hz.

Transzformátor A transzformátor áramátalakító berendezés. A közös vasmagon helyezkedik el a primer és a szekunder tekercs. A primer tekercsre kapcsolják az átalakítani kívánt váltakozó áramot. Ennek hatására a zárt vasmagban egy időben változó mágneses mező alakul ki. Ez indukál feszültséget a szekunder tekercsben. A szekunder és a primer oldalon mérhető feszültségek aránya megegyezik a menetszámok arányával.

Elektromos energia szállítása A transzformátor fontos szerepet tölt be a villamos energia gazdaságos szállításában. A nagy távolságok miatt jelentős lehet a távvezetékek R ellenállásán fellépő I2∙R teljesítményveszteség, amely a vezetékeket melegíti. Mivel a veszteség az áramerősség négyzetével arányos, az áramerősség csökkenése nagy megtakarításokat eredményezhet. 17

Gondolkodtató kérdések Kérdés: Lehet-e olyan tekercset készíteni, amelyben az áram nem hoz létre mágneses mezőt? Válasz: Igen, a bifiláris tekercselésnél. Itt olyan vezetékpárt tekercselünk, ahol a két vezetékében ellentétes irányú áram folyik. Így az ellentétes irányú áramok által keltett mezők kioltják egymás mágneses hatását.

Gondolkodtató kérdések Kérdés: Miért nem indukálódik áram a Föld mágneses mezőjében fekvő fémkarikában? Válasz: A föld mágneses mezőjének indukciója állandó. A nyugvó fémkarikában a mágneses fluxus nem változik, tehát nem indukálódik benne áram. Kérdés: Miért zárt a transzformátor vasmagja? Válasz: Az indukáló hatás növelése céljából. A tekercs áramai által keltett mágneses indukcióvonalak gyakorlatilag teljesen a vasmagban haladnak, így a „mágneses szórás” igen csekély.

Feladat Egy transzformátor primer tekercse 300, szekunder tekercse 20 menetes. A szekunder körben lévő zseblámpaizzón a feszültség 3,5 V, az áramerősség 0,2 A. Mennyi a teljesítményfelvétel? Mennyi a feszültség és az áramerősség a primer körben? Adatok: Képlet: Számolás: Válasz: A teljesítményfelvétel: 0,7 W; a primer feszültség: 52,5 V; a primer áramerősség: 13,3 mA.