Áramlástani alapok évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos
Advertisements

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
IV. fejezet Összefoglalás
Volumetrikus szivattyúk
A folyadékok nyomása.
A sűrűség meghatározása
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Ventilátorok Író Béla Hő- és Áramlástan Gépei (AG_011_1)
Veszteséges áramlás (Hidraulika)
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Nyugvó folyadékok mechanikája (hidrosztatika)
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Folyadékok mozgásjelenségei általában
Porleválasztó rendszerek kialakítása és üzemeltetése
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Csővezetékek tervezése László Ormos
Áramlástan Ormos László
KINEMATIKAI FELADATOK
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
FIZIKA A NYOMÁS.
A folyadékok tulajdonságai
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
Ideális folyadékok időálló áramlása
LÉGCSATORNA HÁLÓZATOK MÉRETEZÉSE
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A folyadékok és a gázok nyomása
Sándor Balázs BME, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hő- és Áramlástan Gépei
Az áramló folyadék energiakomponensei
A Bernoulli egyenlet és az öntözés
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Csővezetékek.
Folyadékok és gázok mechanikája
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Folyadékok és gázok áramlása (Folyadékok mechanikája)
NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Hidrodinamika – áramlástan A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola tananyaga Vízgazdálkodásból 13.
01 ZH példa Hidraulika feladat
A gömb.
Nyomásmérés és nyomásmérő eszközök
Az impulzus tétel alkalmazása (megoldási módszer)
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
A folyadékok és a gázok nyomása
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Kés a vízben Egy lemezélet képzelünk el, amely a sugár egy részét leválasztja. Ennek következtében a többi folyadékrész pályája elhajlik. Adott a belépő.
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
6.4 feladat.
Folyadék halmazállapot
Előadás másolata:

Áramlástani alapok 1. 9. évfolyam A Bernoulli törvény és alkalmazása Áramlástani alapok 1. 9. évfolyam

Kezdetek Kitermelési problémák megoldása során gyakran kell üzemeltetni folyadékszállító berendezéseket,szivattyúkat. A szivattyúk helyes üzemeltetéséhez ismerni kell a folyadékok mozgatásához,szállításához szükséges energetikai törvényeket, összefüggéseket. Nem mindegy, hogy a szállításhoz szükséges energiamennyiség milyen nagyságrendű, csővezetékrendszerek kiépítése mennyiben segíti elő a gazdaságos üzem feltételeit. A szállítás energetikai viszonyai a Bernoulli törvény segítségével vizsgálhatók. A Bernoulli törvény ideális feltételek mellett írja le a folyadékáramlás tulajdonságait .

A folyadékáramlás energetikai viszonyai Egy csővezetékben qv mennyiségű folyadék áramlik az 1 pontból a 2 pont felé. A két pont között (h1–h2) szintkülönbség és (p1–p2) nyomáskülönbség van, valamint előfordulhat, hogy a csővezeték átmérőjének változása miatt az áramlási sebesség is megváltozhat.

A folyadékáramlás energetikai viszonyai Az áramló anyag energiafajtái a helyzeti energia, a nyomási energia és a mozgási energia. A gyakorlatban az un. fajlagos energiákkal, az egységnyi súlyú folyadék energiáival dolgozunk. A fajlagos energiák: - fajlagos helyzeti energia-statikus magasság, - fajlagos nyomási energia-nyomómagasság, - fajlagos mozgási energia-sebességmagasság.

Bernoulli törvény A Bernoulli egyenlet az energia-megmaradás törvényét fejezi ki az áramló ideális folyadékokban. Az energia-megmaradás szerint, az energiák átalakulhatnak, de összegük állandó marad. Az energiákat a műszaki gyakorlatban fajlagos energia formában adjuk meg. h a folyadékrészecske magassági helyzete (egy adott ponttól számított magassága), m; p a folyadék nyomása, Pa; v a folyadék sebessége, m/s; ρ a folyadék sűrűsége, kg/m3; g a nehézségi gyorsulás, m/s2.

Torricelli tétele A szabad kifolyás egyenlete. Az ábrán egy kifolyónyílással ellátott nyitott tartály látható. Azt kérdezzük, hogy mekkora sebességgel áramlik ki a víz a nyílásból. Célszerűen most az alapszintet a kifolyónyílás középvonalában vesszük fel, innen mérve a víz szabad felszíne h1. Most a kiszemelt térfogatelem legyen a felszínen (1-es pont), amely számunkra közömbös úton jut a kifolyónyíláshoz (2-es pont). Írjuk fel az össznyomásokat mindkét pontra. Mivel p1 = p2 (mindkét pontban a légköri nyomás hat), a felszín nyugalomban van (v1 = 0) és h2 = 0, a Bernoulli-egyenlet az esetre a következőképpen alakul: Innen a kiáramlás sebessége: Ez Torricelli tétele.

A nyomás alatti kifolyás törvénye Most vegyünk egy nyomás alatti zárt tartályt (pl. hidrofórt) az alábbi ábra szerint. Mivel a tartályban a vízfelszín nyomott, tehát p1 > p2, a Bernoulli-egyenlet módosul:

Feladatok 1. feladat: Mennyi idő alatt telik meg egy 10  m3-es üst vízzel abból a tartályból, amelynek vízszintje 80 mm átmérőjű kiömlőnyílás felett van 12 méterrel? 2. feladat: Milyen magasra kell emelnünk az állandó folyadékszintű víztartályt, ha a belőle kivezető 30 mm átmérőjű vezetékből 2 m/s áramlási sebességet kívánunk elérni? Mekkora térfogatáramot nyerünk? 3. feladat: Mekkora a nyomáskülönbség azon a csőszakaszon ahol óránként 9 m3 fluidum áramlik át? A magasságkülönbség 15m, a csőátmérő 40 mm és a fluidum sűrűsége 1200 kg/m3.

Feladatok 4. feladat: Mennyi idő alatt töltődik fel vízzel az a 6m3 –es medence egy hidroforból, amiben a nyomás 3·105 Pa és a vízszint benne folyamatosan 2m? A kifolyócső keresztmetszete 2 cm2, a külső nyomás 105 Pa és a víz sűrűsége 1000 kg/m3 5. feladat: Egy olajat szállító vízszintes csőrendszer egy adott pontján az áramlás sebessége 2 m/s, a nyomás 1,26 bar. A cső keresztmetszete egy adott szakaszon az 1/3-ra szűkül. Mekkora a szűkület végén lévő nyomás?Az olaj sűrűsége 920 kg/m3 6. feladat: Egy zárt tartályból egy 1m hosszú, 5% lejtésű, a végén kiszélesedő csövön keresztül víz áramlik ki. A tartály felöli oldal átmérője 1 cm, a végén 2 cm. A tartályban lévő nyomás 3 bar, a kiáramlás sebessége 10 m/s. Határozzuk meg a lejtős csőszakasz végén kiáramló víz sebességét és nyomását!

Feladatok-nyomópalack 7. feladat:A kifolyás sebessége a nyomópalackból. A palackban a víz felszínére nyomás nehezedik. Mekkora sebességgel áramlik ki a víz a cső végén? Hány m3 (dm3) vizet kapunk 1 s alatt? ADATOK túlnyomás a palackban: pt = 2 bar légköri nyomás: po = 1 bar h = 0,2 m d = 10 mm = 0,01 m a veszteségeket elhanyagoljuk Számítsa ki a kiömlő víz sebességét és térfogatáramát?

Feladatok-pipacső 8. feladat: A pipacső visszaállítása Hogyan lehet egy folyóból vizet kiemelni szivattyú nélkül? (A vödröt felejtsük el). „Pipacsővel”! Határozza meg a 15 m/s sebességgel áramló vízbe merülő pipacső vízszállítását. h = 2 m d = 60 mm = 0,06 m v = 15 m/s po = 1 bar v2=?, qv=?

Feladat-szivornya 9. feladat: A szivornya vízszállítása Egy hordóból, ha nincs rajta csap, gumicső segítségével tudunk bort áttölteni egy másik edénybe, amely mélyebben helyezkedik el, mint a bor szintje a hordóban. A szivornya alkalmas a folyadékok áttöltésére egyik edényből egy másikba. Mennyi folyadékot tudunk átfejteni időegység alatt? ADATOK h = 2 m d = 10 mm = 0,01 m po = 1 bar Számítsa ki a szivornya vízszállítását.

Feladatok-állandó kifolyási sebesség 10. feladat: Állandó kifolyási sebesség és vízszint Egy csörgedeztető hűtő csöveire hidegvizet folyatunk egy tartályból. A hűtővíz lehűti a csőben áramló folyadékot. Az állandó kifolyási sebességet az állandó vízszint (a vízoszlop hidrosztatikai nyomása) biztosítja, amit egy túlfolyóval állíthatunk be a tartályban. Mekkora vízszint szolgáltatja a hűtővíz állandó térfogatáramát? ADATOK A hűtőre 21 m3 vizet kell folyatni óránként. A kiömlő csonk átmérője 50 mm.

Feladatok