Zala okt Szentpétervár február 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
Advertisements

Forgalmas főutak, a Balaton (Siófok, Balatonföldvár) és Kaposvár közelében fekszik… … ám a somogyi dombok elrejtik Zala községet, ahogyan sokan nevezik,
Van Gogh Művészete.
Bevezetés Az orosz realista festészet elméleti alapját a forradalmi demokrata filozófusok és írók megvetették, és ez párhuzamos jelensége volt az orosz.
A realizmus XIX. század második fele
Realista építészet EKLEKTIKA
Puskin: Anyegin.
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
ZICHY MIHÁLY.
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
Folytatáshoz kattints ide!
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Akiane Kramarik.
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Előadó: dr. Újvári Edit főisk.docens
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
Johannes Brahms 1833.május.7-Hamburg 1897.április.3-Bécs.
Reneszánsz festészet RAFFAELLO.
Offset nyomda, Budapest, 1977
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A velencei érett reneszánsz festészet (16. sz.)
Madách Imre: Az ember tragédiája A bemutató eredetijét készítette: Takács Zoltán 11. NF Illusztráció: Zichy Mihály A prezentációt készítő.
Az ember tragédiája 20/B.
Zsonglőrök, trubadúrok, minnesängerek
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
Endre Béla
PÁRIZS a "szép korszakban" Jean Béraud La Belle Époqe festménysorozata.
A romantika.
Leonardo Da Vinci „minden idők legműveltebb embere”
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
III. Pál pápa két unokaöccsével
Puskin 26/B.
Posztimpresszionizmus
A 17. századi átmenet Emberábrázolás (Az ikon megújulása)
Mikes Kelemen 22/C.
Klasszicizmus Készítette: Ecseri István.
Magyar Nemzeti Galéria
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Aba Novák Vilmos Festő, grafikus, a modern magyar festészet egyik legeredetibb és legelhivatottabb tehetsége. A budapest Képzőművészeti Főiskolán.
Romantika 1850 ~ 1870 Készítette: Ecseri István.
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Czene Alexandra 9.b.
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
LOUIS MARIE DE SCHRYVER
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Készítette: Jekő Kata és Tornyi Zita
Székelykeresztúr Március 15.. Sokan gyűltek össze Székelykeresztúr központjában az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett.
Vincent van Gogh művészete Van Gogh 1880-tól teljesen a festészetnek szentelte magát. Hágában élve eleinte a bányászok életét örökítette meg vázlatain,
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Művészetek a XIX. században -A XVIII. század végén Európában jelentkezik a klasszicizmussal szembeforduló művészeti irányzat: a romantika - Magyarországon.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
Arany János élete és munkássága
BARABÁS MIKLÓS (1810, Kézdimárkosfalva , Budapest)
Készítette: Görgics Zoltán
Kassák Lajos Nézzük együtt….
MÁRAI SÁNDOR MENYBŐL AZ ANGYAL
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
MUNKÁCSY MIHÁLY ( ).
Nemzeti Színház szeptember 21.
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Emberábrázolás (Az ikon megújulása)
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Rendezte: Dr. Németh Antal
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Előadás másolata:

Zala 1827. okt. 14. - Szentpétervár 1906. február 28. Zichy Mihály Zala 1827. okt. 14. - Szentpétervár 1906. február 28.

Élete Zichy egyben festő, grafikus és illusztrátor. A magyar romantikus festészet egyik kiemelkedő alakja. Cári udvari festő, tanulmányait több helyen végzi. Sok helyen megfordul akár tanulmányai, akár munkái miatt. 10 évesen Veszprémben tanul, 2 évvel később Budapesti Piarista Gimnázium tanulója lett. 13 évesen megismerte Tikos Albertet, akinek a műtermében megismerkedett a festészet csodáival. 1840 körül készített önarcképet, melyet humorral fűszerezett 1842-ben jogtanulás közben Jacopo Marastoninál tanult festeni 1844-ben fejezte be Bécsben jogi tanulmányait Bécsi akadémia visszautasítja ott tanulási kérését,DE megismerkedik következő mesterével Waldmüllerrel Ezek után első képe: Meggyógyult, avagy imádkozó kislány 1846 megalkotta a Haldokló lovag és a Trubadúr festményét 1847-ben Koporsólezárás Ezekben az években több vallási kompozíciót festett, pl.:Keresztlevétel 1846 itáliai tanulmányutat tett

1847-48 telén kerül Szentpétervárra, a cár rokonának rajztanára lett Több hónapos utukon velük tart, de a magyar forradalom és Szabadságharc miatt megszakad az udvarral a kapcsolata Nehéz megélhetés következtében születnek meg: a Táncosnő, az Öregasszony, V. Vilje báró portréja 1849: Batthyány Lajos arcképe 1852 Feltámadás, Krisztus a keresztfán 1853-ban az orosz cár megrendelésére egy gatcsinai vadászatról rajzsorozatot készített és ezzel elnyerte az udvari művész címet. 1856 II. Sándor cár koronázási ceremóniájáról készít képeket 1869 kiállítást tartottOrgyílkos, Münchausen báró, Udvarlás, Kísértés 1871 nyarát utazásokkal töltötte, találkozik Wagnerrel, megismerkedik Munkácsival Zichy mint udvari festő több mint 500 képet alkotott, az udvari életről 1874-79 Párizs: tagja lett a Mirliton művészegyesületnek 1874 Fáklyatánc, Búcsúcsók, Kleopátra éje 1880-81 Petőfi kötet illusztráció elhagyja Velencét Grúzia fővárosába megy, kirándulásokat tesz a Kaukázusban: a Terek ajándéka, a Sellő, az Angyal83 visszatér Pétervárra 1896-1906 kapcsolatot tart hazai művészekkel, pl.: Székely Bertalan 1906 feb. 28.-án éjjel vesztette életét.

Mentőcsónak Zichy 19 éves volt mikor ezt a képet készítette. Mestere a realista emberábrázolás híve volt. Az alakokat előtérbe hozta egy nem igen mindennapi témához kapcsolva. Az alakok a bécsi biedermeier festészet jellegzetes figurái.

Ember tragédiája A képen a második szín, a paradicsom látható, mikor Lucifer megkísérti őket. Lucifer az Úr elleni lázadásra uszítja őket, hogy egyenek a tiltott fa gyümölcséből.

A Démon fegyverei (A rombolás géniuszának diadala) Zichy ennél a képnél sötét színeket használ, az ég vérvörös, a cselekmény hangulatát ábrázolja. A háttérben viharfelhők, s központban a Démon széttárt szárnyakkal. A mű hátterében konkrét politikai esemény áll, de a mű mégsem történelmi festmény. A képen található a pápa és Krisztus rejtett alakja is.

Még néhány műve Tetemrehívás A trubadúr Harcdöntő párbaj

Források: Wikipédia, Google, mek.oszk.hu Vége Források: Wikipédia, Google, mek.oszk.hu