Szerkezeti elemek tervezése. Nyomott-hajlított elemek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magasépítési acélszerkezetek keretszerkezet ellenőrzése
Advertisements

Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
I. előadás.
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Rétegelt lemezek méretezése
Felületszerkezetek Lemezek.
Mechanika I. - Statika 6. hét:
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Térbeli tartószerkezetek
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Szerkezetek numerikus modellezése az építőmérnöki gyakorlatban
Hegesztési Felelősök XII. Országos Tanácskozása HEGESZTETT BORDÁZOTT LEMEZEK ÉS HÉJAK MÉRETEZÉSE KÖLTSÉGMINIMUMRA Dr. VIRÁG ZOLTÁN Miskolci Egyetem Geotechnikai.
Az igénybevételek jellemzése (1)
STATIKAILAG HATÁROZATLAN SZERKEZETEK
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
RÚDSZERKEZETEK IGÉNYBEVÉTELEINEK MEGHATÁROZÁSA AZ
ÁLTALÁNOS SZILÁRDSÁGTAN
MECHANIKA STATIKA MEREV TESTEK STATIKÁJA EGYSZERŰ TARTÓK.
Síkalapozás II. rész.
TARTÓK STATIKÁJA II TAVASZ HATÁSÁBRÁK-HATÁSFÜGGVÉNYEK
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A talajok mechanikai tulajdonságai
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
Hatásábrák leterhelése
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Merev testek mechanikája
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
NUMERIKUS MÓDSZEREK II
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Csarnokszerkezetek teherbírásvizsgálatai, elméleti háttér
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
U(x,y,z,t) állapothatározó szerkezet P(x,y,z,t) y x z t.
Igénybevételek. Igénybevételi függvények és ábrák.
Támfalak állékonysága
1. előadás Statika fogalma. Szerepe a tájépítészetben.
2. Zh előtti összefoglaló
Közös metszéspontú erők
HÍDÉPÍTÉS Acélszerkezetek
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
A lehajlás egyszerűsített ellenőrzése
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
T6. VASBETON GERENDA MÉRETEZÉSE
T2. ACÉL OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
Geotechnikai feladatok véges elemes
I. előadás.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Magasépítési acélszerkezetek -keretszerkezet méretezése-
Pontszerű test – kiterjedt test
Magasépítési acélszerkezetek kapcsolatok ellenőrzése
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Szerkezetek Dinamikája 3. hét: Dinamikai merevségi mátrix végeselemek módszere esetén. Másodrendű hatások rúdszerkezetek rezgésszámításánál.
Vizsgálómódszerek 1. Bevezetés, ismétlés Anatómia: Csont: szilárd váz, passzív elem Izom: aktív elem, mozgás létrehozására Köztes elemek: szalag: csontok.
Oldalirányban megtámasztott gerendák tervezése
Oldalirányban nem megtámasztott gerendák tervezése
Lemezhorpadás és a keresztmetszetek osztályozása
Keretek modellezése, osztályozása és számítása
Húzott elemek méretezése
Áramlástani alapok évfolyam
Tartószerkezetek kapcsolatai. Alapfogalmak
Szerkezeti elemek tervezése. Oszlopok
Acél tartószerkezetek tervezése az új Eurocode szabványsorozat szerint
13. Előadás.
A nyomatéknak ellenálló kapcsolatok viselkedésének jellemzése
Nyírt gerincpanel (horpadás).
Előadás másolata:

Szerkezeti elemek tervezése. Nyomott-hajlított elemek SSEDTA Szerkezeti elemek tervezése. Nyomott-hajlított elemek

Bevezetés Ez az előadás a nyomott-hajlított elemekről szól. Az igénybevétel: egyidejű hajlítás és nyomás. A gyakorlatban a keretszerkezetek legtöbb eleme nyomott-hajlított. A továbbiakban foglalkozunk: egyik tengelyük körül hajlított elemekkel, és áttekintjük: oldalirányban megtámasztott gerendákra a keresztmetszetek ellenőrzéseit, oldalirányban nem megtámasztott szerkezeti elemekre a kihajlást és a kifordulást, majd definiáljuk a kéttengelyű hajlítás fogalmát.

Egytengelyű hajlítás x A vizsgált elem csak a fő tehetetlenségi tengelye körül van hajlítva. N L y M Oldalirányú megtámasztás z M y N Az oszlop csak a zx síkban mozdul el

Egytengelyű hajlítás A viselkedést az erő–elmozdulás görbével jellemezzük. Az elméleti viselkedés az alapfeltevésektől függ (pl. rugalmas vagy képlékeny viselkedés). A viselkedés összehasonlítható a gerendáéval (nincs normálerő) az oszlopéval (nincs hajlítás).

Rugalmas viselkedés Az alakváltozás sebessége nő a teherrel. Ennek oka, hogy a deformált szer-kezeti elemen a normálerő hajlítást okoz. A görbe a nyomáshoz tartozó kritikus erőhöz tart.

Képlékeny viselkedés Az alakváltozás sebessége nő a teherrel. A normálerő jelentősen csökkenti a keresztmetszet képlékeny nyomatéki ellenállását. A csúcspont után a görbe lefelé halad.

Keresztmetszeti viselkedés – 1. és 2. osztály Ha globális stabilitásvesztés nem lép fel, létrejöhet a keresztmetszet teljes képlékenyedése. Ezt a hajlítónyomaték (M) és a normálerő (N) sokféle kombinációja okozhatja. A két szélső helyzet: N=0, M=Mply.Rd , képlékeny nyomaték, M=0, N=Npl.Rd , képlékeny normálerő.

Keresztmetszeti viselkedés – 1. és 2. osztály Az M és N közötti pontos összefüggés a szelvény alakjától és a semleges tengely helyétől függ. Például I szelvények esetén a semleges tengely lehet a gerincben vagy az övben.

Keresztmetszeti viselkedés – 1. és 2. osztály (1) A semleges tengely a gerincben van NM=2fytwyn MN=fybtf(h-tf)+fy{(h-2tf)2/4-yn2}tw (2) A semleges tengely az övben van NM=fy{tw(h-2tf)+2b(tf-h/2+yn)} MN=fyb(h/2-yn)(h-yn}tf

Keresztmetszeti viselkedés – 1. és 2. osztály Az EC3 egyszerűsített összefüggést is ad: MNyRd = Mpl.y(1-n)(1-0,5a) de  Mpl.yRd ahol n=NSd/Npl.Rd és a=(A-2btf)/A  0,5 Gyakran használt szelvényekre további egyszerűsítés lehetséges. I szelvényekre például: erős tengelyre - MN,y = 1,11 Mpl.y(1-n) gyenge tengelyre - MN,z = 1,56 Mpl.z(1-n)(0,6+n)

Keresztmetszeti viselkedés – 1. és 2. osztály Az EC3 egyszerűsített képletei is kellően pontosak.

Keresztmetszeti viselkedés – 3. osztály A 3. osztályú keresztmetszetek rugalmasan viselkednek. A tönkremenetel feltétele az első folyás. Ez a legnagyobb nyomófeszültségnél következik be. A legnagyobb feszültség: sc + sb. Folyás lép fel, ha fyd = sc + sb.

Keresztmetszeti viselkedés – 4. osztály A 4. osztályú keresztmetszetekben az első folyás elérése előtt horpadás következik be. A feszültségeket csökkentett kereszt-metszeti jellemzőkkel határozzuk meg. E jellemzők a karcsú nyomott elemek hatékony szélessége alapján számíthatók. sc + sb  fyd

Globális stabilitás Eddig csak a keresztmetszet viselkedésével foglalkoztunk. A globális stabilitást is vizsgálni kell.

Globális stabilitás A nyomott-hajlított elem teljes nyomatéka: az M elsődleges nyomaték és az Nv másodlagos nyomaték összege.

Globális stabilitás – rugalmas vizsgálat A legnagyobb alakváltozás (vmax) és a nyomaték (Mmax) az Euler-féle kritikus erővel (PEy) van összefüggésben:

Globális stabilitás – elsőrendű közelítés Vegyük az elsőrendű alakváltozást (csak a végnyomatékokból) és nyomatékot, és szorozzuk meg őket az 1/(1–N/PEy) szorzótényezővel! Ekkor:

A pontos és a közelítő képletek összehasonlítása

Globális stabilitás A smax legnagyobb rugalmas feszültség: A legnagyobb rugalmas feszültség és a folyáshatár akkor lesz egyenlő, ha a következő feltétel teljesül:

Globális stabilitás – sc, sb és l közötti kapcsolat Megoldható a feladat sc és sb különböző értékeire a karcsúság egy tartományában. A megoldást grafikusan ábrázolhatjuk.

A tiszta kihajlás figyelembevétele miatti módosítás A korábbi képlet szerint: ha sb  0, sc  fy . Tehát módosítani kell, hogy a tiszta nyomáshoz tartozó kihajlást is figyelembe vegye. Ezt a sEy Euler-féle feszültség segítségével tesszük meg.

Globális stabilitás A smax=fy fel-tételre vonat-kozó egyenlet és az Euler-féle feszültség együtt megadja a módosított kölcsönhatási görbéket.

Globális stabilitás – az EC3 eljárása Az EC3 eljárása ezen elveken alapszik. Az eljárást gyakorlati okok miatt módosították, figyelembe véve a kezdeti görbeség, gyártási sajátfeszültségek stb. hatását. Az összefüggésekben nyomatékok és erők szerepelnek a feszültségek helyett. Más, kedvezőbb nyomatéki eloszlás is figyelembe vehető.

Az EC3 előírásai Az ellenőrzést NSd és MySd közötti kölcsön-hatási összefüggésekkel kell elvégezni. Ezek tartalmazzák a cy kihajlási csökkentő tényezőt, továbbá a nyomatéki ábra alakját figye-lembe vevő b tényezőt. A különböző keresztmetszeti osztályokra különböző összefüggések vannak megadva.

Az EC3 képletei 1. és 2. osztályra

Az EC3 előírásai 3. és 4. osztályra 3. osztályú szelvények esetén: mint az előzőekben, de Wply helyett Wely írandó. 4. osztályú szelvények esetén: a hatékony keresztmetszetet kell használni (Aeff, Weff.y), figyelembe kell venni a semleges tengely eltolódása miatti többletnyomatékot.

Egyenértékű állandó nyomatéki tényező Végnyomatékokra: βm = 1,8 – 0,7ψ Közvetlen teherből származó nyomatékokra: megoszló teherre βm= 1,3 koncentrált erőre βm= 1,4 M1 y M 1 -1 £ y £ 1 Mo

Egyenértékű állandó nyomatéki tényező Keresztirányú terhek és végnyomatékok: βM = βMψ + MQ(βMQ - βMψ)/D M ahol MQ = |max M| csak a keresztirányú terhekből Ha nincs előjelváltás a nyomatéki ábrán: D M = |max M| Ha előjelváltás van a nyomatéki ábrán : D M = |max M| + |min M| M Q 1 D

Oldalirányban nem megtámasztott nyomott-hajlított elemek A nyomott-hajlított elemeknél létrejöhet oldalirányú elmozdulással és csavarodással járó stabilitásvesztés (mint a gerendáknál). Az oszlopok a zx síkban alakváltoznak. Az oszlopok kihajláskor: az yx síkban alakváltoznak, az x tengely körül elcsavarodnak. Lehet rugalmas vagy képlékeny. x N L y M z M y N

Nyomott-hajlított elemek kifordulása

Rugalmas kifordulás - alapegyenletek N és M kritikus kombinációi: ahol i0 a poláris inerciasugár, Pez a gyenge tengely körüli kihajláshoz tartozó kritikus erő, PE0 az elcsavarodó kihajláshoz tartozó kritikus erő

A rugalmas kifordulás egyenletei Poláris inerciasugár: Kihajlási kritikus erő a gyenge tengelyre: Az elcsavarodó kihajláshoz tartozó kritikus erő:

Nyomott-hajlított elemek kifordulási viselkedése A képlet nem veszi figyelembe, hogy a nyomatékok a normálerő miatt megnőnek. A nyomaték közelítőleg: A kölcsönhatási összefüggés tehát:

Az EC3 előírásai oldalirányban nem megtámasztott elemekre Hasonló a síkbeli viselkedéshez, tehát 1. és 2. osztályra:

A kLT tényező kLT függ kLT legfeljebb 1,0 lehet. a normálerő nagyságától, az elem lc karcsúságától az elsődleges nyomatékok eloszlásától (b). kLT legfeljebb 1,0 lehet. Megjegyzés: a gerinc síkjában bekövetkező túlságosan nagy alakváltozások miatti tönkremenetelt is ellenőrizni kell.

Nyomott-hajlított elemek kéttengelyű hajlítása A kéttengelyű hajlítás térbeli vizsgálata nagyon bonyolult. Az EC3 olyan féltapasztalati megköze-lítést alkalmaz, amely igazodik az egytengelyű hajlítás előírásaihoz, például 1. és 2. osztály esetén:

Kéttengelyű hajlítás – keresztmetszeti ellenőrzések Ha a szerkezeti elem ellenőrzése során csökkentett egyenértékű nyomatéki tényezőt használtunk (b < 1), a keresztmetszeteket is ellenőrizni kell. Az EC3 szerint: {MySd/ MNyRd}a + {MzSd/ MNzRd}b  1 ahol a és b a szelvény típusától függ. Egyszerűbb, de biztonságos képlet: NSd/ NplRd + MySd/ MNyRd + MzSd/ MNzRd  1