Útfüggőség és kockázat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az 1. világháború.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Gazdaság és technika I - Tóth Attiláné dr. Gazdaság és technika I Tóth Attiláné dr.
Városi járművek A egyéni rövid távú közlekedés eszközei.
KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ A GYAKORLATBAN
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszék
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Negyedik előadás Március 11
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A külső környezet elemzése
Az ipari forradalom.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az ipari forradalom következményei és hatása
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Tanuló szervezet.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az egészségügyi informatika jövője Dr. Surján György GYEMSZI Informatikai és rendszerelemzési főigazgatóság EGVE Egészségügyi Napok 2012 Balatonfüred.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Útfüggőség és kockázat
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
A kutatási eredmények áttekintése INFONIA Alapítvány június 28.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Som Zoltán, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közigazgatás-tudományi D oktori I skola Dr. Krasznay Csaba Nemzeti Közszolgálati.
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
A külső környezet elemzése
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
LEADER, Identitás, Sport
Magyar Útügyi Társaság
Üzleti terv bemutatása
Vállalati fenntarthatóság
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Üzleti terv bemutatása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Cégnév Üzleti terv.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Útfüggőség és kockázat 9. előadás Útfüggőség és kockázat Héder Mihály, Nádasi Eszter, Paksi Dániel BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1

Miről lesz szó? Az óra anyaga: Két szabályozási esettanulmány a 19. századból: gyermekmunka (Anglia) gőzkazánok (Amerika) A technológiai hatáselemzés: története módszerei Központi kérdések: Hogyan befolyásolja a társadalmi kontextus a technológiai fejlődést? Hogyan viszonyul a technológiai fejlődés saját kockázataihoz? Fogalmak: Technológiai determinizmus Technológiai indeterminizmus Externáliák Trade-off szemlélet Kockázat és hatáselemzés (hatáselemzési módszerek, problémák) A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Technológia és hatékonyság A technológiai fejlődés, úgy tűnik, hogy előbb a nagy újítások, majd a hatékonyság növelésének a története: Üzemanyag-takarékosabb autók Könnyebb biciklik Erősebb zárak Olcsóbb gyártósorok Gyorsabb processzorok Nagyobb sávszélesség Hosszabb akkumulátoridő ... Fő szempontok: a teljesítményfokozás és gazdaságosság növelése A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Technológia és hatékonyság A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Ezt a felfogást nevezzük úgy, hogy TECHNOLÓGIAI DETERMINIZMUS Technológia és hatékonyság Ez azt sugallja, hogy a hatékonyság fokozásának (=vagyis a technológia alakulásának) van egy saját, önálló logikája: Vagyis a technológia a társadalom egyéb „szféráitól” (pl. kultúra, politika, gazdaság stb.) függetlenül fejlődik, egy belső, önálló és autonóm logika alapján, ami tulajdonképpen csak a mérnököket érinti Ezt a felfogást nevezzük úgy, hogy TECHNOLÓGIAI DETERMINIZMUS A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A technológiai determinista fejlődéstörténet Ez a szemlélet az esetleges társadalmi hatásokat (pl. urbanizáció, környezetszennyezés, stb.) mellékhatásnak tekinti: Hiszen ezek a technika világán kívül esnek A társadalom csak elszenvedője a technológia változásának A technológiai fejlődés hatása nagyobb a mindennapjainkra, mint a politikai döntéseké: De technológiai fejlődés alakulásába nincs beleszólásunk A változás így nem demokratikus Korlátozott hatásunk van arra, hogy milyen világban élünk A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A technológiai determinizmus jellemzői A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A technológiai determinizmus jellemzői Ha ez így van, akkor a társadalom nehéz döntési helyzetben van  trade-off szituációkat eredményez: Használja egy adott technológiát és viseli a mellékhatásokat Nem használja a technológiát, és ezért esetleg lemarad, elszegényedik, stb. A különböző dimenziók között eszerint alapvető konfliktus húzódik: „Túl drága a víztisztító.” (=Van jó víztisztítási technológia, de az túl drága és nem leszünk versenyképesek) „A gyerekmunka embertelen, bár olcsó.” (= olcsó vagy humánus)

A technológiai determinizmus jellemzői A trade-off szemléletéből adódik, hogy a technológiai fejlődést sokszor nagyon kockázatosnak látjuk: Az internet hatékony, de káros lehet a gyerekekre A nukleáris technológia versenyelőnyt biztosít, mert olcsó, de káros lehet a környezetre A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Nem! A technológiai determinizmus jellemzői Szükségszerű-e, hogy a technológia pusztán a hatékonyság, gazdaságosság szempontjai mentén fejlődjön és a társadalmat folyamatosan nehéz döntések elé állítsa? Nem! A szélesebb társadalmi környezet és a kulturális horizont is befolyásolja a folyamatokat A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A technológiai indeterminista fejlődéstörténet A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Megmutatják, hogy a technológiai determinizmus nem szükségszerű! A mai esettanulmányok: Megmutatják, hogy a technológiai determinizmus nem szükségszerű! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

1. Viták a gyermekmunka körül

Viták a gyermekmunka körül Anglia 1800 körül: a gyáripar születése A munkafolyamatok gyári gépesítésének köszönhetően egyre egyszerűbb, egyre kisebb tudást és testi erőt igénylő munka jön létre: Ami lassan lehetővé teszi a gyermekek tömeges alkalmazását… De helyes-e ez? Felmerül a szabályozás kérdése A következők merülnek fel: Kell-e és lehet-e szabályozni a gyermekmunkát? Ha igen, akkor miért és hogyan? Az 1830-as, ‘40-es években folyik gyárakról szóló törvényjavaslatok vitája A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Viták a gyermekmunka körül A szabályozás fő szószólója: Lord Anthony Ashley Cooper A gyermekmunkával a férfiak feleslegessé váltak Ez önmagában is veszélyes, de mi lesz a gyermekekkel? “Mi lesz a hatása a későbbi generációkra, ha ezeket az érzékeny testeket, korlátozás és ellenőrzés nélkül, ilyen ártalmas tevékenységnek tesszük ki?” A nők alkalmazása még súlyosabb hanyatláshoz fog vezetni: “Megzavarja a természet rendjét!”, hiszen “a nők nemcsak hogy elvégzik a munkát, de más tekintetben is a férfiak helyébe lépnek; klubokat, egyesületeket alakítanak, és fokozatosan birtokba vesznek minden privilégiumot, amelyet a férfiak osztályrészének tulajdonítottak eddig… találkoznak, hogy együtt igyanak, énekeljenek és dohányozzanak; köztudott, hogy az elképzelhető legalantasabb, legdurvább és legundorítóbb nyelvet használják“ A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Viták a gyermekmunka körül A szabályozás fő ellenzője Sir James Graham Szerinte a gépesítés célja eleve az, hogy végre alkalmazni lehessen a kicsi munkásokat: ez a technológia ezért jött létre, ez az „imperatívusza” A felnőtt munkások alkalmazása egyszerűen nélkülöz minden hatékonyságot: Ilyen egyszerű munkára a magasabb bérköltségű felnőtteket alkalmazni katasztrofális gazdasági következményekkel jár: növekvő szegénység csökkenő versenyképesség lesz a következménye A munkaórák számának csökkentése is végzetes lenne ilyen szoros versenyben Ráadásul ez a gépek amortizációs ciklusával is összeegyeztethetetlen „A szabályozás az emberség hamis elvén nyugszik, amely végül megássa saját sírját” A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Viták a gyermekmunka körül 1833: 9 év alatti gyermekeket nem szabad alkalmazni a textiliparban A 9 és 13 év közöttiek munkaidejét napi 8 órában maximalizálta A 13 és 18 év közöttiek munkaidejét napi 12 órában maximalizálta 1844: A nőkre is a gyermekekkel megegyező szabályozás lép érvénybe 1847: Factory Act („Ten Hours Act”) 18 év alatti gyermekek és a nők esetében 10 órában maximálta a munkát (heti 6 napon át dolgozhattak) 1901: 12 év alatt tilos gyermekeket alkalmazni A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Viták a gyermekmunka körül Bár végül sor került a szabályozásra, mai szemmel mindkét oldal érvelése tévesnek tűnhet: A következmények sokkal bonyolultabbak és szerteágazóbbak voltak Mai szemmel bátran mondhatjuk, hogy nem volt önálló – belső – logikája sem a gépesítésnek, sem a nők és gyermekek emancipációjának A szabályozás hosszabb távon egyértelműen a termelés növekedéséhez vezetett: A gyermekek új társadalmi szerepet kaptak: tanulók és fogyasztók lettek A tovább tartó iskolázás eredményeképpen komolyabb képességek és a fegyelem magasabb szintjére jutva léptek be a munkaerőpiacra A gyárosok számára végül ez válik előfeltétellé – a gépsorok további fejlesztésénél már eleve erre alapoznak A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

2. A felrobbanó kazánok esete A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Az USA első szabályozott technológiája A gőzkazán építésének szabályozása az USA-ban: A 19. sz. elejének meghatározó közlekedési és teherszállítási eszköze a gőzhajó; Az elterjedtség ellenére számtalan súlyos balesetre kerül sor Amerika- és világszerte, a kazánok elöregedéséből és túlterheléséből fakadóan Ez a legelső szabályozott technológia az USA-ban! Nagyon hosszú vita előzi meg, hiszen mindenki komolyan hisz a gazdasági szabadság fontosságában, és súlyos aggodalmak övezik az állami beavatkozás ötletét, még a szabályozást támogatók körében is A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A szabályozás megszületése: 1816-ban Philadelphiában megszületik az első hivatalos szakértői felmérés a gőzkazánok felépítéséről 1837-ben már a Kongresszus felkérésére készíti el ajánlásait a szabályozásról a Franklin Intézet Csak 1852-ben születik meg a valódi szabályozás… Addig összesen közel 5000 haláleset, és legalább ugyanennyi súlyos sérülés történt De ennyi baleset az soknak, vagy kevésnek számít? A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Mitől kazán a kazán? Hogy épüljön fel a kazán? Milyen ötvözetekből készüljön? Milyen vastag legyen a fala? Kellenek-e rá biztonsági szelepek, és ha igen, hány darab? A 19. század elején és végén egész más válaszok születtek ezekre a kérdésekre! Az a kérdés, hogy mitől kazán egy kazán, nem önmagában technológiai kérdés! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A kazán egykor és most A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A felrobbanó kazánok esete Egy kazán megbízhatósága, időtállósága, biztonságossága nem önmagában technológiai kérdés  és a válasz nem csak a technikai szükségszerűségekből adódik Ez már abból is látszik, hogy a választ törvényben szokás szabályozni (nem magától értetődik?!) A kazánok gyártásának folyamata csak látszólag kizárólagosan technikai kérdés: a kivitelezés a biztonságról alkotott társadalmi felfogásoktól függ! A válasz arra a kérdésre, hogy „Milyen legyen egy kazán?”, sokat változott a 19. század során, és távolról sem csak a mérnökök vitatkoztak róla A válasz alakulása egy hosszú és nehéz politikai küzdelem eredménye a hajózási vállalkozások álláspontjától az Amerikai Gépészeti Társaság egységes előírásáig A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A felrobbanó kazánok esete A kazán fogalmánál is többet változott az olyan kérdések felfogása/értékelése mint: Biztonság Emberélet Elfogadható kockázat A társas horizont és a technológia találkozásánál mindig kockázatokat és externáliákat látunk Hosszabb távon a határok nagy mértékben elmozdulhatnak: Az externáliák internalizálódnak A kockázatok átértékelődnek Az egész probléma teljesen más fényben mutatkozik meg később A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Technika és kockázat Hogy mit tekintünk egy adott technológia (opcionális, vagy kötelező részének) nem csupán technikai kérdés, ez mindig szélesebb társadalmi kontextusba ágyazódik: A biztonsági szelepek beszerelése a kazánba ma már nem opcionális technológiai lehetőség: Ennek kispórolása nem trade-off, hanem bűncselekmény! A személyautók biztonsága: Az erősebb karosszéria ma még extra, a biztonsági öv már nem opcionális, hanem kötelező! A „veszélyes-e egy technológia?” kérdés aluldeterminált: kontextusfüggő Veszélyesek-e a gőzkazánok? Attól is függhet, hogy mit tekintünk kazánnak (pl. törvényileg) A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A technológiai hatáselemzés története A DDT nevű fertőtlenítőszert kiterjedten használták a 2. világháború után is – katasztrofális környezeti hatásaira csak a 60-as években mutattak rá A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 27 27

A kezdetek Problémák, konfliktusok a 60-as/70-es évek fordulóján: 68-as diákmozgalmak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban 1965-71: nukleáris kísérletek az Amchitka szigeten 1971-ben a tiltakozás nyomán megalakul a Greenpeace 1973: az első olajválság 1974: jelentés a savas esőkről a Science-ben Intézményes válaszok: 1968-ban megalakul a Római Klub: globális, nem üzleti alapon működő tanácsadó szervezet 1972-ben kiadják A növekedés határai című dokumentumot 1972-ben az amerikai Szenátus létrehozza a Technológia Értékelési Hivatalt (Office of Technology Assessment) A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 28 28

A technológiák tesztelése A tesztelésre azért van szükség, mert sok modern technológia túl bonyolult ahhoz, hogy várható hatásaik „papíron” (=már a tervezés során) kimutathatóak legyenek; Amikor teszteljük egy technológia alkalmazásának káros/nem kívánt következményeit, a teszteléshez éppen az elkerülendő következményeket idézzük elő: A helyzet hasonlósága feltétele az eredmények megbízhatóságának, ugyanakkor: Ha a tesztelés túl közel megy a valóságos helyzethez, és a technológia veszélyes, akkor valóban katasztrófa történik…(pl. mérgezés, informatikai rendszer összeomlása); Ha a tesztelés csak „kicsiben” modellezi az eseményeket, akkor hiába ment rendben minden, nem tudjuk, hogy a valós rendszerben is így fog-e működni A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 29 29

A. „Korai figyelmeztetés” A technológiaelemzés kongresszus által kitűzött egyik célja a „korai figyelmeztetés” (early warning) A „korai figyelmeztetés” helyessége azonban közvetlenül nem ellenőrizhető: Ha a figyelmeztetés ellenére folytatjuk a technológia használatát, akkor a „korai figyelmeztetés” értelmét veszti, hiába derül ki később, hogy helyes volt Ha viszont az előrejelzés nyomán megváltozik a technológia, akkor elkerüljük a katasztrófát – így viszont nem igazolható, hogy az valóban bekövetkezett volna A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 30 30

B. „Független” szakértői vélemények A legújabb technológiák értékelése csak szakértők bevonásával történhet A technológia fejlesztésében részt vevő kutatók ismerik a legjobban a technológia kockázatait, ők rendelkeznek a vizsgálatához szükséges tudással, eszközökkel stb. De: a technológiákat ugyannak a tudományterületnek a szakértői értékelik, ugyanazon tudományos szempontok szerint, mint akik létrehozták, esetenként ugyanabban a kutatóintézetben... Például ez történik, amikor egy új géntechnológia veszélyességét ugyanabban a géntechnológiai laborban állapítják meg, ahol az adott technológia született A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 31 31

C. Collingridge-dilemma David Collingridge: Social Control of Technology, 1980 Egy alapvető, feloldhatatlan feszültség húzódik meg a technikai hatáselemzés logikája mögött: Az új technológiák a bevezetésük idején még könnyen módosíthatók, alakíthatók: Így a veszélyes irányok, hosszú távú problémák elvileg elkerülhetők… De a veszélyek és a hosszú távú problémák azonban e korai szakaszban még nehezen láthatóak! A tapasztalatok halmozódásával a technológiák alkalmazásának következményei egyre könnyebben felismerhetőek: A kifejlett technológiák azonban már nehezen módosíthatók: beágyazódtak a gyártástechnológia integrálódott a mérnök oktatásba beépült a társadalom mindennapjaiba a robbanómotor, a Neumann-elv, stb. nem cserélhető le könnyen…erre a jövő órán látunk majd példát! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 32 32