Komplex természettudomány-fizika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Porkoláb Tamás
Advertisements

Elektromos mező jellemzése
Elektrosztatika Egyenáram
Elektrosztatika Készítette: Porkoláb Tamás Hétköznapi tapasztalatok
Elektromos ellenállás
Elektromosság.
Elektromos alapismeretek
Elektromosságtan Alapfogalmak.
Az elektromos áram. Az áramerősség
Elektromos feszültség
ÁRAMERŐSSÉG.
Elektromos alapjelenségek
A villamos és a mágneses tér
A soros és a párhuzamos kapcsolás
Elektromos áram Összefoglalás.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrosztatikus és mágneses mezők
Elektrotechnika-elektronika
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Ma igazán feltöltőthet! (Elektrosztatika és elektromos áram)
EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.
ELEKTROMOS ÁRAM, ELEKTROMOS TÖLTÉS.
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Áramköri alaptörvények
Ma igazán feltöltődhettek!
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Coulomb törvénye elektromos - erő.
Elektromos áram.
GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ! OLDJUNK MEG FELADATOKAT! SZÁMÍTSD KI!
Több fogyasztó az áramkörben
Mágneses mező jellemzése
Villamos tér jelenségei
Az elektromos áram.
Elektromos töltés, alapjelenségek
Elektromos áram, áramkör, ellenállás
Charles Augustin de Coulomb
Elektromos áram U Volta = R Ohm I Ampére.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
ELEKTROSZTATIKA 1 KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Elektrosztatika Elektromos alapjelenségek
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Készítette:Povázsony István!
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Az elektromos fogyasztók ellenállása
Elektromos áram, áramkör
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Villamos töltés – villamos tér
Elektromos áramkör.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Elektromosság 2. rész.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Coulomb torziós ingája Misák Laura 9.a. Charles Augustin de Coulomb 1736(Angouleme)-1806(Párizs) Francia fizikus,hadmérnök Iskolái:1761-ben a mezieres-i.
Elektrosztatika Hétköznapi tapasztalatok villám fésülködés tv képernyő műszálas pullover portörlő fénymásoló
Elektromosságtan.
A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Az ellenállás Ohm törvénye
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Az elektromágneses indukció
Az elektromos áramnak is van mágneses hatása
A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások
Az elektromos áram.
Előadás másolata:

Komplex természettudomány-fizika Elektromosságtan (elektrosztatika és elektrodinamika)

Elektromos állapot A szó eredete: Thálesz görög természetfilozófus ruhájával dörzsöl borostyánkövet ( görögül elektrum) és az vonzani kezdi az apró szövetszálakat, papírdarabot, hajszálat Ez az állapot mindig vonzó jellegű Dörzsölni kell az anyagokat egymáshoz-- dörzselektromosság

Elektromos kölcsönhatás Kétfajta elektromos állapot van: 1. negatív elektromos állapot-szőrmével dörzsölünk PVC csövet 2. pozitív elektromos állapot-bőrrel dörzsölünk üvegrudat Az azonos elektromos állapotok taszítják, a különbözőek vonzák egymást. Pl.a megdörzsölt PVC cső vonzza megdörzsölt üvegrudat(- és +)

Az elektromos állapot értelmezése A modern atom felépítése (Bohr-féle atommodell): az atommag(proton +neutron) és elektron felhő(elektron). Dörzsöléskor az elektronfelhőből elektronok kerülnek át az egyik anyagról a másikra- amelyikről elment az elektronhiányos (potitív) lesz; amelyikre átment az elektron többletes (negatív) lesz. Pl. Ha szőrmével dörzsölünk PVC csövet a szőrméről kerülnek át elektronok a PVC-re így a szőrme elektronhiányos (pozitív) a PVC elektron többletes (negatív) lesz.

A töltés fogalma Az elektromos állapot fizikai jellemzője a töltöttség, töltés. Az elektromos töltés mint fizikai mennyiség: -jele: Q -egysége: 1 C (ejt.:kulomb)-nagysága: Q=zq ahol q az elemi töltés (pl 1 db proton töltése) z pedig gy egész szám. - A töltésmegmaradás törvénye: Zárt rendszerben a rendszer összes töltése állandó. Pl. Amennyi töltés megy dörzsöléskor a szőrméről a PVC-re annyival lesz több a töltés a PVC-n. Így a szőrme és a PVC együttes töltése nem változik.

Elektroszkóp Az elektroszkóp az elektromos mező jelenlétét, a test töltöttségét kimutató egyszerű eszköz. Sokfajta felépítése lehetséges: Működése:

A Coulomb erő Charles Augustin de Coulomb francia fizikus és hadmérnök vizsgálta kísérletileg az elektromosan töltött testek közötti erőhatást.

Az elektromos mező szemléltetése Az elektromos mező elektromos erővonalakkal szemléltethető.

Az elektromos térerősség és fluxus

Az elektromos munka és elektromos feszültség Az elektromos munka: a mező töltésen végzett munkája Jele: W Nagysága: WAB= EQdcosα ahol e a térerősség, Q a töltés, d töltés elmozdulásának nagysága Egysége: 1 J Az elektromos feszültség: a mező munkavégző képessége Jele: UAB Nagysága: UAB=WAB/Q=Edcosα Egysége: 1 V (volt)

A kondenzátor A kondenzátor töltéseket tároló és továbbító elektromos alkatrész. Jellemző fizikai mennyisége az elektromos kapacitás. Jele: C Nagysága: C=Q/U ahol Q a töltés, U a feszültség. Egysége: 1 F (farád)

Áramkör felépítése, részei Vezeték Áramforrás Fogyasztó Csatornát biztosít a töltések áramlásának az áramforrás és fogyasztók között. Jó elektromos vezető anyagból van. Pl. rézvezeték, alumínium vezeték, arany kontaktus Az elektromos energiából nem elektromos energiát állít elő. Az áramkör működésének célja. Lehet egyszerű alkatrész vagy összetett áramköri elem. Pl. tekercs, izzó, dióda, tranzisztor Nem elektromos energiából elektromos energiát állít elő. Biztosítja a folyamatos töltésáramlást. Pl. galvánelem, akkumulátor, napelem

Áramköri alapmennyiségek Elektromos feszültség Elektromos áramerősség Elektromos Ellenállás Egységnyi vezeték keresztmetszeten egységnyi idő alatt áthaladt töltésmennyiség. Jele: I Egysége: 1 A (amper) Mérése: ampermérővel Nagysága: Ohm törvényéből A vezeték anyagának a töltésáramlást akadályozó hatása. Jele: R Egysége: 1 Ω (óm) Mérése: digitális multiméterrel Nagysága: Ohm törvényéből Az áramforrás kivezetései közötti feszültséget( kapocs feszültséget) jelenti. Jele: U Egysége: 1 V (volt) Mérése: voltmérővel Nagysága: Ohm törvényéből

Ellenállások kapcsolása Soros kapcsolás Az ellenállások között nincs csomópont (elágazás). Párhuzamos kapcsolás Az ellenállások között csomópont (elágazás) van.

Az áramköri elemek energetikája A mező által végzett munka a fogyasztón: W=UIt , ahol U a feszültség, I az áramerősség és t az eltelt idő. A fogyasztó elektromos teljesíménye: Jele: P Egysége: 1 W (vatt) Nagysága: P=UI, ahol U a feszültség és I az áramerősség.