Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromos feszültség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromos feszültség"— Előadás másolata:

1 Elektromos feszültség

2 Elektromos feszültség
Áramforrás „erősségét” jellemzi. Jele: U Mértékegysége: V (Volt)

3 Alessandro Volta olasz fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a Volta-elem (galvánelem) feltalálója.

4 Mivel mérjük a feszültséget?
Digitális multiméterrel Voltmérővel A voltmérő kapcsolási jele:

5 A Voltmérő használata A voltmérőt mindig az áramkör azon két pontja közé kapcsoljuk, amely között a feszültséget meg akarjuk mérni. A voltmérőt mindig a fogyasztóval vagy az áramforrással párhuzamosan kell kapcsolni. A legnagyobb skálaértékhez tartozó feszültséget a műszer méréshatára jelzi. A műszert mindig nagyobb méréshatárra kell kapcsolni, mint a várható feszültség. A voltmérőnek az áramkörbe iktatásakor nem kell az áramkört megszakítani.

6 A feszültséget mindig az áramkör két kiválasztott pontja között értelmezzük.
Ha az áramforrás feszültségét akarjuk mérni, akkor az áramforrás két sarkára csatlakoztatjuk a voltmérőt, ha pedig a fogyasztóét, akkor a fogyasztó két végére.

7

8 Határozd meg a voltmérő által jelzett feszültség-értékeket, ha a méréshatárok a következők!

9 Számítsd ki! Mekkora a feszültség a mező két pontja között, ha 5 C töltés átszállításakor a végzett munka 400J? Q = 5 C W = 400 J U = ?

10 Áramforrások kapcsolása
Soros U1+U2+U3 Párhuzamos U1=U2=U3

11 Mi történik? Nem mér semmit a voltmérő, nem fog működni a fogyasztó, ha így kötjük be az áramkörbe az áramforrásokat.

12 Citromba (almába, burgonyába) szúrjunk egy rézdrótot egészen a gyümölcs húsáig. Egy másik rézdrót végére pedig csavarjuk egy gemkapocsra és ezt is szúrjuk a gyümölcsbe. Ha a rézdrótok másik végét voltmérőre kötjük akkor a voltmérő mutatója kitér. Oka, hogy a rézdrót és a gemkapocs két különböző fémje a savas citromlében elektronokat mozgat az egyik drótról a másikra. KÍSÉRLET

13 GYÜMÖLCSELEM Az így készített elem működtethet pl. egy kis motort, vagy akár egy órát is.


Letölteni ppt "Elektromos feszültség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések