Enzimológia Proteáz enzimek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fehérjék.
Advertisements

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Enzimek az élet esszenciái
ENZIMOLÓGIA 2010.
Tisztítás, fertőtlenítés
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
Vízminőségi jellemzők
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
BIOKATALIZÁTOROK Fontos ipari enzimek.
Kémiai és biotechnológiai alapkutatások vízzáró rétegek és talajvizek halogénezett szénhidrogén szennyezőinek eltávolítására (Triklóretilén,TCE) Megvalósítás:
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
KOLLOID OLDATOK.
A fehérjék világa.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
BIOKÉMIA I..
TÁPLÁLKOZÁS.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Szappanok káros hatása
Szappanok és mosószerek tisztító hatása
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
GAZDA GRAS: generally recognized as safe Intracelluláris / szekréció Proteázok Termelés, szekréció szinkronizálás Gazda kialakítása.
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Peptidszintézis BIM SB 2001 SZINTÉZIS PROTE(IN)ÁZ BONTÁS -CO-NH- (1901)
A.)Termékképzéshez egyszerre több különböző szubsztrát kell, hexokináz glükóz + (Mg)ATPGlükóz-6-foszfát + (Mg)ADP foszforilezés két termék B.) A másik.
Egészségügyi Mérnököknek 2010
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A tápcsatorna funkciói:
EGYÉB HATÁSOK AZ ENZIMAKTIVITÁSRA BIM BSc 2007 Ionerősség pH Hőmérséklet Nyírás Nyomás (hidrosztatikai) Felületi feszültség Kémiai szerek (alkohol, urea,
Aminosavak és fehérjék
Koaguláció.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Enzimek.
Vízszennyezés.
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Vizes oldatok kémhatása
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
2004-es kémiai Nobel-díj. Díjazottak Aaron Ciechanover Avram HershkoIrwin Rose The Nobel Prize in Chemistry 2004 was awarded jointly to Aaron Ciechanover,
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
Enzimológia Proteáz enzimek Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2016.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
22. lecke A szénhidrátok.
Molekuláris biológiai módszerek
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
ENZIMOLÓGIA.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A fehérjék.
DETERGENS TARTALMÚ SZENNYVIZEK
Fehérjék szabályozása II
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Enzimológia Proteáz enzimek Dr. Barta Zsolt Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék 2018.04.26. fdgbb

Fehérje Protein 1838, Berzelius (svéd vegyész) nevezte el, protein (görög eredetű: „elsődleges fontosságú”) aminosav építőkő peptidkötés a karboxil- és az amino-csoport között lineáris lánc szekvencia: 20 standard aminosavból -COOH C-terminus, -NH2 N-terminus poszttranszlációs módosítások +acetát-, foszfát-csoport, lipid, szénhidrát - aminosavak az N-végről (szerin proteázok aktiválása) globuláris elrendeződés sokféle funkció enzimek, szerkezeti fehérjék, jelvivők esszenciális aminosavak az emberi szervezet számára 9 esszenciális, de ez állatfajonként eltérő Enzimológia – Proteáz enzimek

Proteáz enzimek Enzimek feherjék lebontása peptid kötések hidrolízise Protease enzymes Enzimek feherjék lebontása peptid kötések hidrolízise Fontosságuk a génállomány kb. 2%-a minden organizmusban sok biológiai folyamatban élelmiszerfehérjék emésztése intracelluláris fehérjék újrahasznosítása véralvadás fehérjék aktiválása Enzimológia – Proteáz enzimek

Csoportosításuk Classification A hasítás helye / By type of reaction catalyzed Exopeptidázok / exopeptidases Endopeptidázok / endopeptidases Az aktív helyen levő aminosav szerint / Catalytic site (Standard classification) Szerin proteázok / Serine proteases Aszpartát proteázok / Aspartate proteases Cisztein proteázok / Cysteine proteases Metalloproteázok / Metalloproteases Treonin proteázok / Threonine proteases (1995-) Glutaminsav proteázok / Glutamic acid proteases (2004-) Termelő szervezetek szerint / Occurance gomba eredetű / fungal bakteriális eredetű / bacterial Optimális pH tartomány / By optimal pH savas / acid semleges / neutral lúgos / basic Szerin proteázok / Serine proteases: tripszin, kimotripszin, szubtilizin Aszpartát proteázok / Aspartate proteases: pepszin, rennin Cisztein proteázok / Cysteine proteases: papain, bromelin Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb

Endopeptidázok Endopeptidázok / endopeptidases fehérjén vagy hosszú polipeptid láncokon aktívak láncközben, az N- vagy C-terminálistól távol hasítanak pl. kimotripszin, pepszin, papain a hidrolízis lehet limitált szignál peptidek levágása szekréció után, aktiválás poszttranszlációs módosítással élelem fehérjetartalmának bontása új N- és C-terminális létrehozása, melyeken az exopeptidázok hatnak szinergizmus a két enzimcsoport között néhányuk a láncvégtől meghatározott távolságra hasít pl. oktapeptid hasítása az N-terminálisról Oligopeptidázok / Oligopeptidases csak rövidebb peptidláncokon aktívak Proinzulin  inzulin, tripszin, kimotripszin aktiválása Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb

Exopeptidázok Exopeptidázok / exopeptidases ált. rövidebb peptidláncokon aktívak szabad N-terminális amino-csoporton aktívak szabad C-terminális karboxil-csoporton aktívak mindkettőn max. 3 aminosav-maradékot hidrolizálnak le a végről további felosztásuk aszerint, hogy N/C végről, ill. 1/2/3 AS-at vágnak le: amino-, karboxi-, dipeptidil-, peptidil-dipeptidázok, tripeptidil-peptidázok, dipeptidázok Enzimológia – Proteáz enzimek

Omegapeptidázok Omegapeptidázok / omega-peptidases nem igényelnek szabad N- vagy C-terminust de gyakran a láncvéghez közel hasítanak  endopeptidázok némelyik hidrolizál nem-a (izopeptid) kötést pl. ubikitin hidrolázok Izopeptid kötés: amino- és karboxil-csoportot tartalmazó oldalláncok között Lizin Aszparaginsav Enzimológia – Proteáz enzimek

Felhasználás /1 Mosószeripar Application Mosószeripar a mosószerek 70-80%-a tartalmaz proteázokat  termelési mennyiségüket tekintve a legjelentősebb enzimcsoport Sajtgyártás legkorábbi proteáz felhasználás Bőrgyártás, cserzés szőrők eltávolítására, rugalmasság fokozására semleges kémhatás mellett aktív proteázok Bacillus, Pseudomonas, Streptomyces baktériumok és Aspergillus gombák enzimei Gyógyászat gyógyszerekben: bélparaziták elpusztítására elhalt bőr eltávolítására égési sérülést követően vércsoport meghatározásban hátfájás enyhítésére (porctartalom csökkentése a csigolyák között) Enzimológia – Proteáz enzimek

Felhasználás /2 Reagens laboratóriumi részleges fehérje-lebontás Application Reagens laboratóriumi részleges fehérje-lebontás peptidek előállítása fehérje szekvenáláshoz Állati takarmányok kisállateledelek ízének fokozására gomba eredetű savas proteázok Rizspálinka (szaké) rizsalapú SSF eljárás proteáz, amiláz és egyéb enzimek előállításához (koji) ezzel hidrolizálják a rizst, majd élesztővel erjesztik  szaké (rizsbor, -pálinka) Egyéb húspuhítás (papain, bromelin) kontakt lencse tisztító folyadékban sörök tisztulásához Enzimológia – Proteáz enzimek

Enzimek sokrétű alkalmazásai Papain a papajában (Carica papaya) található cisztein-proteáz hatékonyságát nem befolyásolja a tápcsatorna adott szakaszának kémhatása Hatása: gyulladáscsökkentő fogkrémekben, fogfehérítőkben rák elleni kezelések kiegészítéséhez cukorbetegség szövődményei ellen csökkenti a reumás artritisz okozta gyulladásokat és fájdalmakat megtisztítja a bélfalakat Bromelin az ananász (Ananas comosus) a Broméliafélék családjába tartozik, termése és szára tartalmazza 1950-es évek óta használják különböző terápiás célokra Németo.-ban a 13. leginkább alkalmazott gyógynövény hatóanyag Hatása: segíti a fehérjeemésztést gyorsítja az izmok regenerációját gyulladáscsökkentő probiotikus (élettanilag hasznos) hatást fejt ki Enzimológia – Proteáz enzimek

Tisztítószerek Miért van enzim a tisztítószerben? hatékonyság fokozása Detergents Miért van enzim a tisztítószerben? hatékonyság fokozása környezetbarát termék – kevesebb hatóanyagra van szükség alacsonyabb mosási hőmérséklet Mióta? 1913: első szabadalom, emésztő enzim tartalmú előáztató termékre hamarosan: proteáz-, amiláz-, lipáztartalmú kereskedelmi termék 1963: „Alcalase” (Novo Industry, Dánia) bakteriális proteáz termelés (fermentáció) tisztítószerekbe később detergens amilázok termelése 1988: „Lipolase” (Novo Nordisk A/S, Dánia) detergens lipáz termelés 1980-90-es évek: detergens cellulázok elterjedése Enzimológia – Proteáz enzimek

Tisztítószerek Mit csinálnak? Detergents Mit csinálnak? proteáz: a fehérje-alapú szennyeződések ellen (pl. vér, fű, étel) amiláz: keményítő-alapú szennyezők lebontása (étel) lipáz: a zsíros, olajos szennyeződések bontása (étel, emberi zsíros/olajos váladékok) celluláz: pamutruházat mosás és viselés  bolyhok, lebontásuk  élénkebb szín, puhaság Milyen formában? granulátum belső mag: enzim + szervetlen sók + kötőanyag + cellulóz rostok (erős, de rugalmas) viasz bevonat  kopás miatt ne jusson ki az enzim por inert bevonat színezékkel folyékony könnyen elegyedik vizes detergensekkel vizes enzim oldat + propilén-glikol + más stabilizálók Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószer „Savinase” eltávolítja a fehérje alapú „biological washing powder” „Savinase” eltávolítja a fehérje alapú (izzadság-, vér- és étel) foltokat „Termamyl” keményítő alapú (mártások, csokoládé, bébiétel) foltok ellen „Celluzyme” eltávolítja a mosás során keletkező bolyhokat  simább, élénkebb, puhább Enzimológia – Proteáz enzimek

Gyártók részesedése a mosószeripari enzimtermelésből enzymes for laundry Gyártók részesedése a mosószeripari enzimtermelésből Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószeripar enzymes for laundry proteáz proteáz celluláz celluláz amiláz celluláz proteáz proteáz proteáz lipáz lipáz proteáz mannanáz proteáz proteáz proteáz amiláz amiláz amiláz amiláz Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószeripar Proteázok a mosószerekben enzymes for laundry Proteázok a mosószerekben ma: Bacillus eredetű szerin proteázok sokuk szubtilizin enzim (pl. Alcalase) Szubtilizin: szerin-endopeptidáz, először Bacillus subtilis-ből izolálták sok Bacillus faj nagy mennyiségben termeli hőmérséklet optimumuk 60°C körül (ált. >80% aktivitás 55-65°C) lúgos proteázok „Alcalase” (Novozymes) pH opt. pH 8-9 (>80% aktivitás pH 7-11) „Esperase” (Novozymes) pH opt. pH 9-10 (>80% aktivitás pH 8-12) Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószeripar Proteázok a mosószerekben pH optimumuk kb. = pI értékük enzymes for laundry pozitívan töltött negatívan töltött Proteázok a mosószerekben pH optimumuk kb. = pI értékük pI: izoelektromos pont, az a pH, ahol a fehérje kifelé neutrális, azaz töltést nem mutat (egyenlő kis mennyiségben jelen van a kationos és anionos forma is) Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószeripar Proteázok a mosószerekben enzymes for laundry enzimaktivitások DMC – dimetil-kazein szubsztráton Wolfgang Aehle (ed.) Enzymes in industry: production and applications, 2004  Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószeripar Milyen legyen a detergens proteáz? enzymes for laundry Milyen legyen a detergens proteáz? kompatibilis a detergensekkel nagy aktivitása legyen a mosási hőmérsékleten és pH-n laboratóriumi analitikai adatok nem feltétlenül mérvadóak (standard proteáz aktivitás mérések) folyékony detergensek  kis ionerősség mosóporok  nagy ionerősség az optimális ionerősség enzimfüggő, tesztelni kell Hogyan tesztelik? valós mosási próbák mosógépek kisméretű modelljeiben szennyezett szöveten (tej, vér, fű) értékelés: vizuálisan vagy fényvisszaverés vizsgálattal Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószeripar Savinase (proteáz) eredményei enzymes for laundry AS 10  EMPA 116  Savinase (proteáz) eredményei Delta R: fényvisszaverés különbség az enzimmentes kontrollhoz képest a mosás után Terg-o-tometer: felültöltős Launder-ometer: elöltöltős A degree of General Hardness (dGH or 'German degree (°dH, deutsche Härte))' is defined as 10 mg/L CaO or 17.848 ppm CaCO3. Wolfgang Aehle (ed.) Enzymes in industry: production and applications, 2004  Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb

Mosószeripar Milyen dózisban kell alkalmazni az enzimet? enzymes for laundry Milyen dózisban kell alkalmazni az enzimet? Wolfgang Aehle (ed.) Enzymes in industry: production and applications, 2004  2010 Enzimológia – Proteáz enzimek

Mosószeripar enzymes for laundry A mosószerben csökkenhet az enzim aktivitása, mert történhet denaturáció magas hőmérséklet és/vagy más komponensek (pl. anionok)  szerkezet megbomlása kémiai reakció lúgos közegben  fehérjelánc vagy a meghatározó AS szakasz hidrolízise oxidáló vegyületek (fehérítők)  a meghatározó AS szakasz oxidációja (detergens enzimek oxidációra való érzékenysége: amiláz > proteáz > lipáz) proteolízis az enzim, mint fehérje bomlása proteáz hatására Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb

Mosószeripar Enzim stabilitás a tárolás során folyékony mosószer enzymes for laundry Enzim stabilitás a tárolás során folyékony mosószer más komponensek közvetlen hatása felületaktív anyagok: anionos  denaturál, nem-ionos  semleges vagy stabilizál proteolízis granulátum a belül levő enzim „el van zárva” a környezettől tárolási hőmérséklet, páratartalom, fehérítő jelenléte  hatás az enzim stabilitására instabil fehérítő komponens  szabad aktív oxigén  enzim oxidációja stabilizálás (a proteolízis sebességének csökkentése) Ca2+ adalék (kis mennyiségben, 100-1000 ppm) víztartalom (<50%), víz helyett propilén-glikol (vagy etanol, vagy izopropanol) reverzibilis proteáz inhibitor: inhibeál, de a mosás során felhígul (borátok, glicin) General guidelines for classification of waters are: 0 to 60 mg/L (milligrams per liter) as calcium carbonate is classified as soft; 61 to 120 mg/L as moderately hard; 121 to 180 mg/L as hard; and more than 180 mg/L as very hard. *0,4 Ca++; 180*0,4=72 Borát, formiát, glicin inhibitorok Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb

Mosószeripar Enzim stabilitás a mosás során függ: enzymes for laundry Enzim stabilitás a mosás során függ: mosószer összetétele, dózisa (pl. anionos felületaktív anyagok) pH ionerősség mosás hőmérséklete mosás időtartama mechanikai hatás vízkeménység szennyeződés mértéke textília minősége Vízlágyító segít Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb

Sajtgyártás Proteázok alkalmazása a tejfehérje, a kazein kicsapásához Cheese industry Proteázok alkalmazása a tejfehérje, a kazein kicsapásához kazein: a tej fő foszfoproteinje (aS1, b, γ, k) tehéntej és sajt fehérjetartalmának kb. 80%-a hidrofil része: k-kazein hő hatására nem csapódik ki, de sav vagy proteáz hatására igen proteáz  para-k-kazein és glikopeptid  instabil micella, csomósodás, melyhez szabad Ca2+ is szükséges legkorábbi proteáz felhasználás valószínűleg arab nomádok véletlenszerű felfedezése „kereskedelmi” enzimként először 1874, Dánia A kazeinnek számos frakciója (α, β, γ, κ) és alfrakciója létezik. A κ-kazein a szubmicellák felületén helyezkedik el és anionos jellege miatt elektrosztatikus taszítás révén meggátolja a kazein micellák koagulációját. A savas alvasztás során a kazein kicsapódása más módon zajlik. Sav hatására a micellaszerkezet a kalcium-foszfát és a kazein-monomerek vándorlása miatt változik meg. Mivel a micella mérete gyakorlatilag konstans, ez a komponensvándorlás azzal jár, hogy a micella megduzzad, majd szétesik, ezt követően a szétoszlatott kazein újra összeáll, és gélhálózat alakul ki. Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb

Sajtgyártás Proteázok alkalmazása Cheese industry Proteázok alkalmazása tejet koaguláló rennin típusú proteázok fiatal emlősök gyomrában természetes enzimkeverék az anyatej emésztéséhez (az íz kialakításában lipázok is részt vesznek, beállítva a jellemző szabad zsírsav arányokat) rennin másnéven: kimozin savas aszpartát proteáz (optimális pH ~5,2) kb. 40 000 Da Enzimológia – Proteáz enzimek

Sajtgyártás Honnan nyerhetőek a koaguláló enzimek? gyomorból borjú Cheese industry Honnan nyerhetőek a koaguláló enzimek? gyomorból borjú bárány kecskegida mikrobiális eredetű gomba eredetű savas proteázok (pl. Mucor fajok) genetikai módosítással baktérium/gomba által szarvasmarha rennin termelése rekombináns E. colival, Aspergillus nigerrel, Kluyveromyces lactisszal növényi levek a tej alvasztásának elősegítésére (pl. fikain, mely cisztein endopeptidáz fügéből) Enzimológia – Proteáz enzimek

Borjú rennin kinyerése Production of natural calf rennet Hagyományos úton ma már csak a hagyományos módon készült sajtok eá.-nál Európában: Svájc, Franciao., Ausztria, Románia borjú gyomor (4. rész, oltógyomor) (borjúhús eá. mellékterméke) tisztítása szárítása feldarabolása áztatás ½ - néhány napig sós vízben + ecet / bor  pH  szűrés  rennin az oldatban 1 g rennin oldat 2-4 l tejhez 2010 Enzimológia – Proteáz enzimek

Borjú rennin kinyerése Production of natural calf rennet Mai előállítás borjú gyomor mélyfagyasztása őrlése enzim extrakció sav  aktív E forma semlegesítés szűrés koncentrálás 1 g rennin oldat 15 l tejhez 1000 g rennin oldatban 0.7 g aktív enzim, 0.5-1% Na-benzoát tartósító Enzimológia – Proteáz enzimek

Alternatív rennin források Alternative sources of rennet Mikrobiális rennin / Microbial rennet néhány penész pl. Rhizomucor miehei termel fermentáció koncentrálás, tisztítás a sajt hajlamos kissé keserű ízűvé válni nem specifikus proteázok miatt  peptid bomlástermékek megoldás: peptidáz (pl. Accelase) Mucor fajok, Aspergillus, Thermomyces, Humicola gombák Enzimológia – Proteáz enzimek

Alternatív rennin források Alternative sources of rennet Genetikai módosítással termelt rennin / Genetically engineered rennet Tehén rennin génje baktériumba gombába (ma jellemzően Aspergillus niger-rel termeltetik) 2008 USA, Nagy-Britannia kereskedelemben kapható sajtok 80-90%-a GM renninnel előállított A GM rennin a természetes rennin változatok közül csak egyet tartalmaz (A vagy B), így analitikai úton megállapítható, hogy milyen módon állították elő a sajtot Gyakran GM rennin és természetes pepszin keverékét használják a kapott illat és íz közelebb áll a hagyományos módon készített sajtéhoz Enzimológia – Proteáz enzimek

Alternatív rennin források Alternative sources of rennet Növényi rennin / Vegetable rennet görögök füge-kivonatot használtak (Homérosz Íliász) csalán bogáncs (mediterrán területeken hagyományos) mályva borostyán nincs ipari méretű termelés a kereskedelmi „növényi” rennin: Mucor penész által termelt mikrobiális rennin Enzimológia – Proteáz enzimek

Sajtgyártás Cheese making http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragazat/2006/10/20070122182226695000000382.html Enzimológia – Proteáz enzimek fdgbb