A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatás és írás © kurtán sándor 2011.
Advertisements

Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Hivatkozás könyvfejezetre
Információ feldolgozása
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Tudományos dolgozatírás
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
A SCOPUS adatbázis használata március Kmety Andrea, Scopus-tréner
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
A példaként választott cikk bibliográfiai tétel ISBD formában: Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért.
A SZAKDOLGOZAT.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
Kutatási terv A kutatási téma megjelölése - a kutatás alapvető kérdésfeltevései A kutatás témájával kapcsolatos elméleti összefoglalás A kutatás hipotézisei.
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Az újság formai jegyei 1. csoport.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Beke Gabriella Egészség – Információ - Könyvtár MOKSZ – ÁEEK Könyvtár tudományos konferencia Budapest, 2015.március 27.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
A tudomány kapujában POSZTER SABLON Felhívás A tudomány kapujában
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Google Scholar Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Berhidi Anna 2015/2016.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A tudományos közlésekkel kapcsolatos kiegészítő információk Dr. Vasas Lívia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Szabványok, szabályzatok, segédletek MSZ :1978 Bibliográfiai leírás. Könyvek. 75 p. Helyesbítése megjelent:
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
POSZTER SABLON Felhívás A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktorandusz Önkormányzata, a Biztonságpolitikai Szakkollégiummal, a Doktoranduszok Országos Szövetségének.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
Google Scholar és Mendeley Az irodalomkutatás, valamint a bibliográfia- készítés, megosztás, kapcsolatépítés segédeszközei Semmelweis Egyetem Központi.
Online nyilvános katalógusok orvosi területen Vasas Lívia 2015.
PsycINFO és az APA Style
Írás Témavázlat: felépítés, a részek kapcsolata
Hirsch index és szerzői munkásság
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
Dokumentumtípusok.
OJS Dudás Csaba Debrecen.
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Vasas Lívia, PhD MTMT Vasas Lívia, PhD 2017.
Adatbáziskezelés.
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZABVÁNYOK
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Készítette: Juhász Judit
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
A tudomány kapujában POSZTER SABLON Felhívás A tudomány kapujában
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Hivatkozások a szakdolgozatokban
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Javaslatok a Fogorvosi Szemle megújítására
Vasas Lívia, PhD 2018 MTMT Vasas Lívia, PhD 2018.
Előadás másolata:

A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI

CÉL A tudományos írásmű igen fontos kiegészítő része a bibliográfiai hivatkozás, amely nemcsak kutatás vagy közlésetikai kérdés, hanem szerzői jogi ügy is. A bibliográfiai hivatkozás célja, hogy tegye lehetővé az idézett könyvek, folyóiratok, folyóiratcikkek azonosítását, felismerését, felkutatását, valamint hogy egységes eljárásmódokkal megkönnyítse a tudományos és ismeretterjesztő irodalom használatát. Bibliográfiai hivatkozáson azoknak a pontos és kellően részletezett adatoknak az együttesét értjük, amelyek lehetővé teszik, hogy egy kiadványt (vagy annak egy részét) azonosítani lehessen.

HIVATKOZÁSI MÓDOK 1991. július 1-ig az MSZ 3497-57. sz. Jelenleg az MSZ ISO 690 Más alkalmazott módok

ALKALMAZÁS A bibliográfiai hivatkozás alkalmazható a lap alján, szövegvégi jegyzetként, szöveg közben vagy a munkához csatolt bibliográfiában. Készülhet részletes vagy rövidített hivatkozás. A részletes hivatkozás tartalmazza az idézett könyv, folyóirat, folyóiratcikk minden lényeges bibliográfiai adatát. Részletes hivatkozást kell használni a könyvismertetésekben, forráskiadványokban és minden olyan esetben, amikor a bibliográfiai adatok teljességére különleges súlyt kívánunk helyezni.

A RÖVIDÍTETT HIVATKOZÁS A rövidített hivatkozás csak azokat az adatokat tünteti fel, amelyek feltétlenül szükségesek a könyv, folyóirat, folyóiratcikk azonosításához, felismeréséhez, megkülönböztetéséhez. Általában rövidített hivatkozást kell használni könyvek, folyóiratcikkek jegyzeteiben, szöveg közben és minden olyan esetben, amikor a bibliográfiai adatok teljességének mellőzése nem jár azzal a veszéllyel, hogy a mű nem lesz felismerhető illetve azonosítható. A rövidített hivatkozás adatai minimális követelményeknek tekinthetők. A részletes hivatkozás adataival a rövidített hivatkozás szükség esetén bármikor bővíthető. Így a két megoldás között átmeneti formák is létrehozhatók.

Önálló mű egészére való hivatkozás PUSZTAI János: Támadás hegyes körzetben. Bp. Zrínyi Katonai Kiadó, 1980. (A lapszám jelölésére megengedett az l., a p. és az old. is.) Petrusz, P. M. - Semanszkij, P. V. - Csulszkij, N. K.: Harc és atomfegyver. Bp. Zrínyi Katonai Kiadó, 1969. (A vezetéknevet tipográfiailag ki kell emelni, vagy csupa nagybetűvel, vagy vastagítva, vagy aláhúzva. A külföldi neveknél is a vezetéknevet célszerű előre venni.) Rövidített hivatkozás esetén: PUSZTAI János: Támadás hegyes körzetben. Bp. 1980. Petrusz, P. M. - Semanszkij, P. V. - Csulszkij, N. K.: Harc és atomfegyver. Bp. 1969. Ha a mű szerzője ismeretlen, vagy ha egy műnek háromnál több szerzője van akkor a hivatkozásban a szerzők nevét nem kell feltüntetni.

FOLYÓIRAT Folyóiratcikkre való hivatkozás esetében a szerző és a cím után egyenlőségjel teendő és ezután kell közölni a folyóirat adatait. Pusztai János: A hadművészet fejlődéséről és alapelveiről = Honvédelem. XL. évf. 1989. 3. sz. 29-42.l. vagy, Barta István: Az 1849. január 2-i haditanács és a főváros kiürítése. = Hadtörténelmi Közlemények. 1955. 2. sz. 66-100 p.

HIVATKOZÁSOK A MŰ EGY RÉSZÉRE TÖBB KÖTETES MŰ TÖBB KIADÁS ISMÉTLŐDŐ HIVATKOZÁS uo. v. ibid., i.m. v. op. cit. v. ö. MÁSODLAGOS IDÉZET

MSZ ISO 690

Hivatkozás időszakos kiadványra Adatelemek: CÍM - SZERZOSÉG - KIADÁS - A RÉSZEGYSÉG MEGJELÖLÉSE (KELTEZÉS ÉS/VAGY SORSZÁM) - MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - Sorozat - Megjegyzések - SZABVÁNYOS AZONOSÍTÓ SZÁM.

Hivatkozás a könyv egy részére Adatelemek: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - A GAZDADOKUMENTUM CÍME - KIADÁS - A RÉSZ SZÁMOZÁSA - Másodlagos szerzőség -MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - A RÉSZ HELYE A GAZDADOKUMENTUMON BELÜL.

Hivatkozás a gyűjteményes könyvben megjelent közleményre A közlemény adatelemei: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - CÍM – a gazdadokumentum adatelemei: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - CÍM - KIADÁS - MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - A RÉSZ HELYE A GAZDADOKUMENTUMON BELÜL.

Hivatkozás az időszaki kiadványok cikkeire Adatelemek: ELSŐDLEGES SZERZŐSÉG - CÍM - Másodlagos szerzőség - A GAZDADOKUMENTUM CÍME - KIADÁS - a rész helye a gazdadokumentumon belül: ÉV, A RÉSZEGYSÉG MEGJELÖLÉSE, MEGKÜLÖNBÖZTETEO OLDALSZÁMOZÁS. Pl.: PUSZTAI János: A hadművészet fejlődéséről és alapelveiről. In: Honvédelem, 1989. 3. sz. p. 29-42.

Könyvre történő hivatkozás Adatelemek: ELSODLEGES SZERZOSÉG - CÍM - Másodlagos szerzőség - KIADÁS - MEGJELENÉS HELYE, KIADÓJA, ÉVE - Terjedelem - Sorozat - Megjegyzés - SZABVÁNYOS AZONOSÍTÓ SZÁM. (A folyamatosan nagy betűkkel írt adatelemek kötelezőek, a többiek megengedettek.) Pl.: Savrov, I. J.: Helyi háborúk. Bp.: Zrínyi Katonai Kiadó, 1982. ISBN 963-326-307-7