Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Írás Témavázlat: felépítés, a részek kapcsolata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Írás Témavázlat: felépítés, a részek kapcsolata"— Előadás másolata:

1 Írás Témavázlat: felépítés, a részek kapcsolata
Az anyag előkészítése, a saját jegyzetek rendezése. Kivonatolás, idézetek. Kiegészítések, pótlás Szövegrészek megírása: bekezdések. Logikai, tematikai, motivikus összefüggések. Befogadhatóság, érthetőség – érdekesség, új információk és értelmezés Relevancia, szakirodalmi kapcsolódások, hivatkozások A hivatkozások rendje. Irodalomjegyzék: nyomtatott – internetes (utolsó elérés dátuma). Az év elején összeállított irodalomlista felhasználása. Angol nyelvű szöveg?

2 Nevelési központok – Club Aliga - szabadidő központ,alternatív iskola
Nevelési központok, Jeney Lajos Club Aliga: üdülőtelep, beépítés, korok és épülettípusok, építészeti érték, történeti-használati érték, emlékezet: örökség – megőrzés Az Olgyay és Olgyay épület értékei, felújítása, lehetséges funkciói: szabadidő központ és alternatív iskola

3 Áruház Tipológia. Funkció, szerkezet, kifejezés. Típus és egyedi. Német összehasonlítás? Mellékletek: gyűjtés, interjú Városközpontok és áruházak Helyszínbejárás (nézetek, át/rálátások, arányok, részletek, történeti összehasonlítások) Kiegészítések: áruház gyűjtés – Finta interjú – városkronológia?

4 Kultúrházak A kultúra mint az indoktrináció és a legitimáció eszköze
A kultúra mint a nevelés és önnevelés eszköze. A felvilágosodás hagyománya Elitkultúra – tömegkultúra Kőbánya: korszak, igények – program és koncepció – városszerkezet – funkciók, használat – ami állapot, tervek, beavatkozások Orgovány: építészeti koncepció – megvalósítás, használat, felújítás. Épület és építész(ek). Típus és egyedi

5 Regionalizmus és identitás. Kerényi József kecskeméti munkái
Irányváltás a 70-es években: a modern és a modernitás kritikája. Posztmodern: the presence of the past. Hely, régió, identitás. Helyi identitás, hagyományok, morfológia és tipológia Beavatkozási módok. A főépítészség és a helyi politika

6 Magasházak, városkép Belsőépítészet

7 A modern építészet öröksége: dilemmák
Műszaki feltételek, anyagok, szerkezetek, kivitelezői színvonal(talanság), építészeti koncepciók, tervek Részletközpontúság és telepítés elvűség Élettartam, avulás, változás-csere. Karbantartás, gondoskodás hiánya. Használói igénytelenség Mi az, ami megőrzendő, ami örökséget képez? Minőség, érték? Dokumentumérték (minden korszak reprezentációjára szükség van – nem dönthet egy generáció szemlélete és ízlése az eltörlés mellett, mert ez nem teszi lehetővé a későbbi korrekciókat. A modern muzealizálódása, időtlenség (egyedi, drága épületek – tömegépületek, típusok Rekonstruálni – adaptálni – dokumentálni és bontani …

8 Hivatkozások Rövid hivatkozás a szövegen belül, amelyet a tanulmány végén található részletes irodalom/hivatkozásjegyzék old fel. Rövid hivatkozás a tanulmány szövegében az idézet vagy a nem szó szerinti összefoglalása után: Zárójel, a szerző(k) családneve, a publikáció éve, vessző, oldalszám, zárójel bezárva) (Körner – Nagy, 2006, 54). A tanulmány végén szerepelnek részletesen az egyes tételek abc sorrendbe szedve. Körner Zsuzsa – Nagy Mária, 2006: Az európai és a magyar telepszerű lakásépítés története. Budapest: Terc Kiadó.

9 Hivatkozások Lapalji jegyzeként, számozással.

10 Hivatkozások könyvre A szerző vagy a szerzők neve (elől mindig a családnév, külföldi szerzőknél vessző a családnév és a vezetéknév között), a családnév kiskapitálissal kiemelve. Példa: Körner Zsuzsa, Ockman, Joan. Több szerző esetén a nevek hosszú gondolatjellel elválasztva. Körner Zsuzsa – Nagy Mária. A név után kettőspont: Körner Zsuzsa – Nagy Mária: Ha nem szerzőről, hanem szerkesztőről van szó, akkor a neve után zárójelben az áll, hogy (szerk.), utána kettőspont. Több szerkesztő esetén ugyanúgy hosszú gondolatjel használandó. A mű címe (és ha van alcíme) dőlttel: Körner Zsuzsa – Nagy Mária: Az európai és a magyar telepszerű lakásépítés története. A kiadás helye, kettőspont, szóköz, a kiadó neve, vessző, évszám, pont. Körner Zsuzsa – Nagy Mária, 2006: Az európai és a magyar telepszerű lakásépítés története. Budapest: Terc Kiadó, 2006. Ockman, Joan (szerk.): Architecture Culture A Documentary Anthology. New York : Rizzoli, 1993. Ismételt hivatkozásnál a szerző vagy szerzők családneve (Körner – Nagy), vessző, i. m., vessző, oldalszám.

11 Hivatkozás tanulmányra tanulmánykötetben
A szerző neve a fentieknek megfelelően, kettőspont, a tanulmány címe (nem dőlttel!), pont. In, kettőspont, a szerkesztő vagy szerkesztők neve, zárójelben szerk., kettőspont, a mű címe dőlttel, pont, a kiadó neve, vessző, évszám, pont. Sklair, Leslie: The Role of Iconic Architecture in Globalizing Urban Megaprojects. In: Santamaria, Geraldo del Cerro (szerk.): Urban Megaprojects: A Worldwide View. Emerald Publishing, 2013.

12 Hivatkozás folyóiratcikkre
A szerző neve a fentieknek megfelelően, kettőspont, a tanulmány címe (nem dőlttel!). A folyóirat neve dőlttel, vessző, ha meg van adva, az évfolyam száma, utána évf., vessző, a kiadás évszáma, dőlt elválasztó vonal, lapszám, vessző, oldalszám –tól-ig, pont. Szabó Levente: Patetikus vállalás. Művelődési központ, Nyíregyháza ( , ). Régi-új Magyar Építőművészet, XV. évf. 2015/2, 3-9. 

13 Hivatkozás internetes forrásra
A szerző neve a fentieknek megfelelően, kettőspont, a tanulmány címe, pont. A honlap neve dőlttel, a megjelenés évszáma (ha van), pont. Internet cím, zárójelben az utolsó elérés dátuma.  Bardóczi Sándor: Cselszövők és tréfamesterek. Építészfórum, (Utolsó elérés: )


Letölteni ppt "Írás Témavázlat: felépítés, a részek kapcsolata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések