Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
A Baranya Paktum a gazdaság fejlesztéséért Március 24. Dr. Tótsimon Péter.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE november 24. Szakmai programok és kihívások az FSZK jelenében és jövőjében.
Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Kína üzleti szemmel június 24..
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Gyakorlati megvalósítása
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Tatosné Takács Andrea december 18.
„Út a munkához” program
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása Kovács Károly Paktummenedzser Zala Megyei Önkormányzat.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban Gere János

A stájerországi foglalkoztatási paktum TEP = Territorial Employment Pact = Egy régió szereplőinek szerződéses együttműködése Cél: munkahelyek létesítése és megőrzése Kik? Az állami munkaügyi szolgálat, tartományi önkormányzatok, szociális partnerek, helyi önkormányzatok, vállalkozások, fogyatékosok intézményei, civil szervezetek,…

A stájerországi foglalkoztatási paktum Az EU foglalkoztatási paktumainak története 1996: 4 TEP az EU kísérleti intézkedése keretében (Tirol, Salzburg, Vorarlberg, Bécs) 1998: A szövetségi kormány döntése értelmében a Nemzeti Foglalkoztatási Terv végrehajtása foglalkoztatási paktumok létrehozásával valósul meg 2000 – 2006: A TEP mint önálló súlypont a 3. Célkitűzés alá eső programban Jelenleg: Minden tartománynak van TEP-je és részben regionális paktumai is

A stájerországi foglalkoztatási paktum A Stájer Foglalkoztatási Paktum „STEBEP” 1999-től „A stájer út”: Hat regionális paktum létrehozása kb. 300, hálozatokba foglalt szervezetből – „bottom up” A STEBEP mint a helyi paktumok ernyőjének aláírása 2001. December 21-én a tartományi kormány és a tartományi állami foglalkoztatási szolgálat által. STEBEP = a tartományi és a regionális szint együttműködése 2002 – 2003: Az együttműködésen alapuló munkaerőpiaci politika értékelése

A stájerországi foglalkoztatási paktum A „stájer út” céljai A régió érintettjeinek és érdekeltjeinek bevonása – „A régió önmaga tudja a legjobban, mi jó neki és mire van szüksége” A regionális igényeknek megfelelő intézkedések kidolgozása A régió nagyobb mértékben vállal felelősséget önmagáért A regionális szereplők bevonása közöst finanszírozást jelent -> lehetőség további források bevonására (EU-támogatások, önkormányzati források, vállalatok… )

A stájerországi foglalkoztatási paktum A TEP-ek struktúrája Nemzeti szint: Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium Az osztrák paktumok koordinációs irodája (3 fő) Tartomány: TEP koordinációja (1-3 fő) mint a tartomány és az állami foglalkoztatási szolgálat között – vagy külső, vagy a tartománynál vagy a Munkaügyi Központnál Regionális szint (Stájerország): 6 regionális paktumkoordinátor a régiómenedzsment irodájában Mind a 3 szint finanszírozása: a 3. Célkitűzéshez rendelt forrásokból

A stájerországi foglalkoztatási paktum A paktumok menedzsmentje A paktumok koordinátorai a partnerségek menedzserei Szolgáltatások általában: A paktum partnerei és a közigazgatási szintek közötti információáramlás, kommunikáció és koordináció biztosítása Pénzügyi menedzsment: a 3. Célkitűzésre jutó források, az állami foglalkoztatási szolgálat és a tartomány költségvetésének koordinálása, stb. Stájerország: A STEBEP koordinációja a regionális és tartományi szint találkozási pontja Regionális koordináció: a régió szolgáltató és tájékoztató irodája, hálózatépítés, projektfejlesztés…

A stájerországi foglalkoztatási paktum Egy példa: az EQUAL 3 nagyobb és több kisebb EQUAL-partnerség a regionális paktumok révén Az EQUAL segítségével először sikerült a hálózatokat a régió határain átnyúlva összekötni – a régiók közötti különbségek és a köztük való versengés ellenére Kihívások: a régiók és a tartományi szint szerep- és feladatmegosztásának kialakítása egy komplex struktúrában és egy komplex programban, például anyagi felelősség vállalása, modulok kifejlesztése és megvalósítása, döntéshozatal

A stájerországi foglalkoztatási paktum … és az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak mi a hasznuk ebből? Munkahelyek teremtése, megtartása és fejlesztése foglalkoztatási projektek, szakképzés stb. segítségével A régió gazdaságának és munkaerőpiacának összekötése Kezdeti segítség innovatív szolgáltatások és termékek kifejlesztésénél és kikísérletezésénél A foglalkoztatáspolitika olyan témává válik, amely MINDENKIT érint Több regionális felelősségvállalás és kisebb mértékű „függőség” a központi szervektől

A stájerországi foglalkoztatási paktum Összefoglalás … A hálózatok kialakítása és a bennük való részvétel hozzáférést biztosít információkhoz, forrásokhoz, ötletekhez … (Regionális) paktumok = hálózatok, amelyek azzal a céllal jöttek létre, hogy a foglalkoztatást a helyszínen támogassák A hálózatok hozzáadott értéke nehezen mérhető. Olyan, mint a pénz…: „Időben kell vele foglalkozni, hogy legyen, amikor szükség lesz rá”