A Los angeles-típusú szmog

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Időjárás, éghajlat.
Az időjárás.
Környezetgazdálkodás 1.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A légnyomás és a szél.
A Carpentaria öbölben, Észak-Ausztráliában, szeptember és november között egy páratlan szépségű természeti jelenség látható: a reggeli kötélfelhők.
Ózonpajzs védelmének világnapja
A szmog.
Nagy földi légkörzés.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Csillagunk, a Nap.
A levegő felmelegedése
Környezetgazdálkodás 1.
Szmog.
Los Angeles-típusú, London-típusú
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
A troposzférikus ózon és a fotokémiai szmog
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
Az általános légkörzés
A SZMOG Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina.
Időszakosan változó és helyi szelek
A hideg övezet.
Levegő védelme.
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Az üvegházhatás és a savas esők
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Felelősséggel a környezetért!
Éghajlat, klíma „Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja” WMO def.: az éghajlati rendszer által véges.
HŐTERJEDÉS.
Légszennyezés hatása obstruktív tüdőbeteg hospitalizációjára
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
SZMOG.
Készítette: Krieg Judit 10/b.
Minden, amit érdemes róla tudni
Szigyártó Erzsébet XI.B
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
Törvényszerűségek, trendek
Levegő szerepe és működése
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
A légkör és a levegőszennyezés
ALAPOK SIKLÓREPÜLŐKNEK
Időjárási és éghajlati elemek:
Nagy földi légkörzés.
Környezetgazdálkodás 1.. A transzmisszió, mint összetett légköri folyamat Kémiai átalakulások a légkörben A fotokémiai szmog keletkezésének feltételei,
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem
Környezetgazdálkodás 1.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Levegőtisztaság védelem
A Szmog.
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
A nitrogén és vegyületei
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
25. ÉGHAJLAT.
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
24. AZ IDŐJÁRÁS.
Atmoszféra.
A földrajzi övezetesség
Előadás másolata:

A Los angeles-típusú szmog Balázs Katalin

A fotón jól látszik, hogy Los Angeles városát hegyek veszik körül.

Los Angeles (USA, Kalifornia) Domborzat látkép és Jellemzők Hegyek, dombok veszik körül Nagyváros, nagy autóforgalom Mediterránjellegű klíma, erős napsugárzás, óceáni szelek A domborzati térképen látszik, hogy Los Angeles egy medencében fekszik. Los Angeles közel 4 milliós lakosságú nagyváros. Los Angeles a mediterrán övben helyezkedik el, enyhe nedves telek, meleg vagy forró, száraz nyarak jellemzik, part menti területein az óceáni szelek kiegyenlítettebb időjárást, enyhébb teleket és hűvösebb nyarakat okoznak, mint a parttól távolabb eső területeken. Nyáron a hőmérséklet jóval 30 °C fölé emelkedhet. Február a legcsapadékosabb hónap, de ez sem jelentős, évente mindössze 330–410 mm eső esik.

Szmog Los Angelesben O3, NOx, R-CH3 A szmog kialakulása Meghatározott meteorológiai körülmények Szélcsend Magas hőmérséklet Meghatározott szennyezőanyagok jelenléte Erős UV-sugárzás / napsugárzás Elsősorban augusztusban és szeptemberben jellemző O3, NOx, R-CH3 R-CH3 jelentése: szénhidrogének. A város földrajzi elhelyezkedésének és a legfőbb közlekedési eszközként használt autók hatalmas száma miatt a város jelentős légszennyezettségtől szenved, ez gyakran okoz szmogot. A Los Angeles-i medence és a San Fernando völgy felfogja a számtalan autó, kamion, hajó és vonat kipufogó gázait és füstjét, ehhez hozzájárul az ipari és egyéb szennyezés is. A talajvíz egyre fenyegetettebb az olajszármazékoktól. Nyilvánvaló az összefüggés a nagyfokú szuburbanizáció és a motorizáció között.

Szmog Los Angelesben A szmog kialakulását elősegíti, ha egy medencében vagy völgyben alakulnak ki a megfelelő feltételek → inverziós hőmérsékleti réteg jön létre, amely meggátolja, hogy a szennyezett levegő eltávozzon a mélyedésből. Normális helyzetben a levegőnek a földfelszínhez legközelebbi része a legmelegebb, és a földfelszíntől távolodva átlagosan száz méterenként 0,65 °C-kal hidegebb. Olyankor azonban, amikor a földfelszín tiszta, szélmentes időben nagy mennyiségű hőt sugároz ki éjszaka, és ezáltal erősen lehűl, a hajnali-reggeli órákban előfordul, hogy a levegő legalsó rétege hidegebb, mint a néhány száz méter magasan elhelyezkedő légrétegek. Ilyenkor tehát a szokásos hőmérséklet-eloszlás (nagyobb magasságban alacsonyabb hőmérséklet) megfordul, idegen szóval invertálódik – innen származik az inverzió elnevezés. A reggeli felmelegedés hatására az inverzió a délelőtti órákra tipikusan feloszlik. Az inverzió lezárja a légkör legalsó rétegében a függőleges irányú légmozgást, mert a földfelszín-közeli, kisebb sűrűségű légtömegek felemelkedve melegebb, még kisebb sűrűségű környezetbe kerülnek, ahol így felhajtóerő nem hat rájuk. Ennek hatására inverzió idején leáll a felhőképződés, illetve a levegő nedvességtartalma a földfelszín közvetlen közelében, köd formájában válik láthatóvá. Az inverziót kísérő gyakori jelenség az is, hogy a kéményből távozó füst nem száll föl, hanem a kémény fölött reked.

A Los Angeles-típusú szmog kialakulása OXIDATÍV HATÁS NO NO2 O3 O2 O szerves a. kibocsátás RO2 • RO • OH• UV UV szennyező anyagok fotokémiai reakció erősen oxidáló anyagok (HNO3, H2O2, PAN) O3, NOx, R-CH3 (szénhidrogének) PAN: peroxi-acetil-nitrát A szennyező anyagok az ultraibolya sugárzás hatására fotokémiai reakciókat indítanak el, amelynek során NO2 és ózon (O3), majd szabad gyökök, hidrogén-peroxid és PAN (peroxi-acetil-nitrát) keletkezik. Ezen anyagok hatására létrejön a füstköd. A folyamat rendszerint a reggeli csúcsforgalom idején kezdődik, a koncentrációmaximumot a déli órákban éri el. Ha a PAN koncentrációja tartósan magas (> 0,02 ppm), az rövid idő alatt a vegetáció, az emberi egészség károsodásához, továbbá a katalizátor fémek és az épített környezet korróziójához vezet. savas ülepedés

A Los Angeles-típusú szmog hatása Egészségügyi hatás nyálkahártyát irritálja Állatok károsítása Növények károsítása Fémek korróziója A fotokémiai szmog fejfájást okozhat, nyálkahártya irritációt eredményezhet, nehéz légzéssel, rosszulléttel jár, de legrosszabb esetben növelheti a halálozás gyakoriságát is. A legveszélyeztetettebbek itt is a csecsemők, idősek, a légzőszervi és keringési megbetegedésben szenvedők.

Magyarországon először 1985-ben észleltek ilyen típusú szmogot

Források (utolsó elérés 2014. július 27.) http://usa.terkepek.net/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles http://hu.wikipedia.org/wiki/Szmog http://hu.wikipedia.org/wiki/Inverzi%C3%B3_(meteorol%C3%B3gia) http://defigrandesecoles.lexpress.fr/kedge-business-school-bordeaux/2014/01/17/50eme-anniversaire-du-jumelage-bordeauxlos-angeles/ http://www.fotkyfoto.hu/fotok-kepek/hideg-meleg-es-a-hot-homerok(9113664)/ http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/fustben_fuldoklik_az_orszag/ http://www.panoramio.com/photo/27313240 http://www.gebze.org/firma/947/gebze-devlet-hastanesi.html http://www.kutyaszemeszet.hu/kotohartya-gyulladas/ http://www.betegsegektunetei.hu/a-kotohartya-gyulladas-tunetei/ http://heves.katasztrofavedelem.hu/szmog http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=18754 http://www.abako.hu/climate/02_03i.htm (Az oldalról:szerző: Dr. Elmar Uherek - MPI for chemistry, Mainz) http://www.xplora.org/downloads/Knoppix/ESPERE/ESPEREdez05/ESPEREde/www.atmosphere.mpg.de/enid/0,55a304092d09/3__Ozone_and_nitrogen_oxides/-_ozone_smog_l0.html Balázs Lórántné – Kiss Zsuzsa: Általános kémia, környezeti kémia tankönyv, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 2003.