Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy új kötet bemutatása
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Munkavállalás, munkavállalók Ausztriában egy kérdőív alapján Dr. Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI.
Gazdasági Informatika Tanszék
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
Előadó: Bordás Bertalan
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
A BRIC-országok jövője
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
Az európai integráció története
Térgeometria III. Testek ábrázolása, metszése, áthatása
Motorteljesítmény mérés
Térgeometria I. Térelemek és ábrázolásuk
Hatásábrák leterhelése
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Kelet- és közép-európai tudománytörténeti vázlat Horváth Gyula _______________________________ Magyar Regionális Tudományi Társaság 11. vándorgyűlése Győr,
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
MTA Regionális Kutatások Központja A dunai fejlesztések és azok elmaradásának geopolitikai háttere Hardi Tamás PhD tudományos főmunkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Dr. Tóth Péter, egyetemi adjunktus
Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági.
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot érintő vállalati önszabályozás perspektívái Verseny és Szabályozás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete FÖDERALIZMUS ÉS DECENTRALIZÁCIÓ Kézikönyv a svájci struktúrákról és.
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓK EURÓPÁJA Az MTA Regionális Kutatások Központjának sorozata Sorozatszerkesztő HORVÁTH GYULA.
Határ menti munkavállalás Ausztriában Hardi Tamás tudományos munkatárs Győr, október 5. A határmentiségtől az integrált határrégióig.
MTA Regionális Kutatások Központja A vidék polgárosodása Erdei Ferenc műveiben Kovács Teréz DSc. tudományos tanácsadó, egyetemi tanár MTA Regionális Kutatások.
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
A Magyar Kutatói Mobilitási Központok Hálózata Kovács Enikő Tempus Közalapítvány.
Politikai és szociálgeográfia I.
Közelgő vihar Út a világháborúba
MTA Regionális Kutatások Központja A szlovák–magyar határtérség – az összekapcsolódás útjai és nehézségei - szemelvények kutatásainkból - Dr. Hardi Tamás.
Numerikus módszerek az elektromágneses térszámításban Dr
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Európa az első világháború után
A népesség számának változása Európában
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Hol ér véget a selyem út? A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. KÖZ- ÉS VÁNDORGYŰLÉSE Révkomárom, november 24–25. Selye János Egyetem.
A POLITIKA SZEREPE A BALKÁN KÖZLEKEDÉSÉBEN Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2006.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Kelet-Közép-Európa értelmezése
4. tétel: A történelmi Magyarország területfejlesztése az újkorban
IPCC jelentés – várható hazai változások
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
1.3 A kis- és közepes vállalkozások sajátosságai
Az egyetemi felmérés eredményei /Ergebnisse der Studierendenbefragung Virág Álmos tudományos munkatárs.
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
CURE Corporate Culture and Regional Embeddedness Vállalati Kultúra és Regionális Beágyazódás Készítette: Tilinger Attila Győr, május 3. Corporate.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva TÁMOP B.2-13/ Szakmai tanárképzés országos módszertani- és képzésfejlesztése.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
KLÍMAMIGRÁCIÓ A KÖZEL-KELETEN – KIVÁLTÓ OKOK ÉS VÁRHATÓ HATÁSOK Szigetvári Tamás, MTA KRTK tudományos főmunkatárs.
Vízszabályozás a reformkor óta Padányi József
„Orosz és kínai befektetők Magyarországon”c. konferencia
Cím elrendezés Alcím.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Szövetségi rendszerek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Velünk élő középkor Forrás:
Cím elrendezés Alcím.
Előadás másolata:

Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén OROSZ ÉS KÍNAI BEFEKTETŐK MAGYARORSZÁGON Széchenyi István Egyetem, Győr, 2012. március 9. Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén Dr. Hardi Tamás egyetemi docens, tudományos főmunkatárs Széchenyi István Egyetem MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

Forrás: Saját szerkesztés.

Forrás: Saját szerkesztés.

Forrás: Saját szerkesztés.

1774 1840 1812 1829 1838 Forrás: Saját szerkesztés.

A 19. század utolsó harmada 1856 1870 1878 Forrás: Saját szerkesztés.

A két világháború között 1918 1938 Forrás: Saját szerkesztés.

A 20. század második fele 1948 Forrás: Saját szerkesztés.

Tapasztalatok Oroszország számára a Duna a közép-európai befolyás egyik eszköze volt a 19. és a 20. században Hatalma elsősorban politikai volt, gazdasági értelemben nem volt jelentős a befolyása Hatalmát több periódusban, fokozatosan terjesztette ki a Duna-völgyre, elsősorban Ausztriával, valamint az európai koalícióval szemben A politikai és a gazdasági hatalom rövid ideig esett egybe A háttér-hatalmak dunai befolyásukat elsősorban az orosz befolyás gyengítésére használták ki, de Közép-Európa gazdasági lehetőségeit gyengítették vele