Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészséges húsfogyasztás
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Paleolit táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Napocska Napköziotthon
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
A mellékvese.
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészséges Táplálkozás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Táplálkozási ismeretek II.
Ha nem, akkor figyelj!!!.  Az egészséges életmód könnyen betartható, ha oda figyelünk arra, hogy egészségesen táplálkozunk, naponta legalább félórát.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Mosonmagyaróvár november 25.
Testi - lelki egyensúly
Német étkezési szokások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
Adatok az állati eredetű ökológiai termékek versenyképességéhez Competitiveness Data of Organic Food Products of Animal Origin Seregi J., Zsarnóczay G.,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A vadhús, mint hungarikum
Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Egészségtudatos kávéházi sütemények
10. rész :Táplálékunk összetevői
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár Tej- és húsfeldolgozás kisüzemekben, lehetőségek. Berendezések és technológiák Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár Előadás, Csíkszereda 2010.01.20

Élelmiszerfogyasztás anno Keleti Károly, 1897.

Táplálkozásunk és genetikánk A civilizáció az ülő életmóddal kezdődik Génjeinket és fiziológiánkat sok mozgással kell kiegészíteni, máskülönben megbetegszünk Könnyebb kevesebbet enni, mint étkezési szokásainkat megváltoztatni A hazai életformánkhoz genetikailag csak 200.000 generáción keresztüli szelekcióval tudnánk alkalmazkodni (Ender, K, 2005)

Tejfeldolgozás gépei

Tejtermékek

Húsfeldolgozás, vágás, könnyített technológiájú, EU konform vágóhidakon

Házivágás

Származás ellenőrzés, élelmiszerbiztonság Typi-Fix rendszer

A „házi hústermékek” megítélése Múlt (volt) Ma (megváltozott) A hús zsírtartalmának 55-65%-a telítetlen zsírsav A hús telített zsírsavakat tartalmaz A telített zsírsavak egészségtelenek Az infarktusrizikó szempontjából az LDL/HDL arány a döntő A húsfogyasztás (a zsíros hús) növeli a koleszterinszintet és terheli a zsíranyagcserét A húsban lévő sok telítetlen zsírsav enyhén koleszterin csökkentő hatású A húsfogyasztás növeli a szív és keringési megbetegedések rizikóját Az optimális n-6/n-3 arány (2-3:1) csökkenti a rizikót A Mediterrán táplálkozás kevés hússal csökkenti a koronáriás szívbetegségek előfordulását Mérsékelt húsfogyasztásnál a zöldségek aránya magas A hús CLA tartalma rákellenes (Ender, 2006.)

„Aranyköpések” a zsírról A zsírnak szép tulajdonsága, hogy az evés örömét felnagyítja (idézet régi tankönyvből) A zsírtalan ételről szép beszélni, de nem jó azt enni (Ausztrál táplálkozási szakember mondása) A zsírt nem szeretjük …..látni! Azt, hogy egy kolbászban mi van, csak a jóisten és a hentes tudja, de egyik sem árulja el

Kiből lesz a tudatos fogyasztó?

Népszerűsítés

Csak jókedvű tehén termel jó tejet!