Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár Tej- és húsfeldolgozás kisüzemekben, lehetőségek. Berendezések és technológiák Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár Előadás, Csíkszereda 2010.01.20
Élelmiszerfogyasztás anno Keleti Károly, 1897.
Táplálkozásunk és genetikánk A civilizáció az ülő életmóddal kezdődik Génjeinket és fiziológiánkat sok mozgással kell kiegészíteni, máskülönben megbetegszünk Könnyebb kevesebbet enni, mint étkezési szokásainkat megváltoztatni A hazai életformánkhoz genetikailag csak 200.000 generáción keresztüli szelekcióval tudnánk alkalmazkodni (Ender, K, 2005)
Tejfeldolgozás gépei
Tejtermékek
Húsfeldolgozás, vágás, könnyített technológiájú, EU konform vágóhidakon
Házivágás
Származás ellenőrzés, élelmiszerbiztonság Typi-Fix rendszer
A „házi hústermékek” megítélése Múlt (volt) Ma (megváltozott) A hús zsírtartalmának 55-65%-a telítetlen zsírsav A hús telített zsírsavakat tartalmaz A telített zsírsavak egészségtelenek Az infarktusrizikó szempontjából az LDL/HDL arány a döntő A húsfogyasztás (a zsíros hús) növeli a koleszterinszintet és terheli a zsíranyagcserét A húsban lévő sok telítetlen zsírsav enyhén koleszterin csökkentő hatású A húsfogyasztás növeli a szív és keringési megbetegedések rizikóját Az optimális n-6/n-3 arány (2-3:1) csökkenti a rizikót A Mediterrán táplálkozás kevés hússal csökkenti a koronáriás szívbetegségek előfordulását Mérsékelt húsfogyasztásnál a zöldségek aránya magas A hús CLA tartalma rákellenes (Ender, 2006.)
„Aranyköpések” a zsírról A zsírnak szép tulajdonsága, hogy az evés örömét felnagyítja (idézet régi tankönyvből) A zsírtalan ételről szép beszélni, de nem jó azt enni (Ausztrál táplálkozási szakember mondása) A zsírt nem szeretjük …..látni! Azt, hogy egy kolbászban mi van, csak a jóisten és a hentes tudja, de egyik sem árulja el
Kiből lesz a tudatos fogyasztó?
Népszerűsítés
Csak jókedvű tehén termel jó tejet!