Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok munkaidő beosztása
Advertisements

A tanárképzési gyakorlatok fajtái, szerepük
Közösségi pedagógiai gyakorlat
A Hallgatói Mentorprogram működése
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A szaktanácsadás támogató szerepe
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A pedagógusminősítési rendszer
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Agria Media Eger, október
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
SZAKMAI INFORMÁCIÓS NAP A TANÍTÁSI GYAKORLATOKRÓL
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon Képek az egyéni összefüggő tanítási gyakorlatról Approximáció Jáki Gábor igazgatóhelyettes.
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
A gyakorló intézmények feladatai a pedagógusképzésben
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Pedagógus értékelési rendszer
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A NYÍREGYHÁZI BESSENYEI GYÖRGY TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT ÁLTAL KOORDINÁLT TANÁRKÉPZÉS FŐBB SAJÁTOSSÁGAI Debrecen, február 13. Dr. Szabó Antal Dr. Vallner.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Az e- portfólió dokumentumai a kompetenciák tükrében TÁMOP.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Barcsák Marianna KPSZTI
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
Előadás másolata:

Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere az Eszterházy Károly Főiskolán

8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet 2. számú melléklet A Magyar Rektori Konferencia Pedagógusképző Bizottság ajánlásai

Közösségi pedagógiai gyakorlat Cél: tapasztalatszerzés a tanulók tanórán kívüli, szabadidős tevékenységének szervezése, vezetése, tanulói közösségek építése terén Idő: 3. vagy a 4. félév (2 kredit) Hely: EKF Gyakorlóiskola Tartalom: szakvezető irányításával heti 3 óra + egy hét egyéni, illetve csoportos programszervezés (ofő óra, tanórán kívüli tevékenység, erdei iskola, tábor)

Idő: 7.-8. (9.-10.) félév (2+2 kredit) Hely: EKF Gyakorlóiskola Tanítási gyakorlat Cél: a tanulók nevelésével, oktatásával, a szaktárgy tanításával kapcsolatos kompetenciák fejlesztése Idő: 7.-8. (9.-10.) félév (2+2 kredit) Hely: EKF Gyakorlóiskola Tartalom: szakvezető irányításával végzett csoportos pedagógiai és önálló tanítási gyakorlat, legalább 15 óra önállóan megtartott óra/foglalkozás

Összefüggő, egyéni iskolai gyakorlat Cél: Általános tanári és konkrét szakterületi szakképzettséghez kapcsolódó gyakorlati ismeretek, képességek, attitűdök megismerése, gyakorlása, a munkahely világával való ismerkedés. Idő: 9.-10. (11.-12.) félév

Összefüggő, egyéni iskolai gyakorlat Hely: Köznevelési, illetve felnőtt képző intézmény Tartalom: Gyakorlatvezető mentor és tanárképző szakember folyamatos irányítása mellett, az iskola és benne a tanár komplex oktatási-nevelési feladatrendszerének elsajátítása, illetve az iskolát körülvevő társadalmi, jogszabályi környezet, valamint a köznevelési intézményrendszer megismerése.

Területei

A szaktárgyak tanításával kapcsolatos tevékenységek : hospitálás a gyakorlatvezető a mentor óráin és más szakórákon, szakonként heti 2-5 óra tanítás, felkészülés az órákra, az órákat követő önelemzés-önértékelés, a hallgató szükségleteinek megfelelő gyakorlatvezető mentori megbeszélés, tanítási órán kívüli, de a szaktárgy tanításához szorosan kapcsolódó iskolai feladatok ellátása, a szaktárgyi oktatómunkát segítő pedagógiai tevékenységek és szolgáltatások rendszerének megismerése;

A szaktárgyak tanításán kívüli oktatási, nevelési alaptevékenységek: aktív részvétel az osztályfőnök munkájában, hospitálás nem szaktárgyi órán, iskolai rendezvényen való részvétel, közreműködés a szervezésben, egy-egy tanuló életútjának, családi hátterének, iskolai pályájának mélyebb megismerése, mérés-értékelés a gyakorlatban, az ifjúságvédelem, drogprevenció, mentálhigiéné, iskolai agresszió, konfliktuskezelés helyi gyakorlatának megismerése, segítése;

Az iskola mint szervezet és támogató rendszereinek megismerése: az intézmény működését meghatározó legfontosabb törvényi, rendeleti háttér, a fenntartói irányítás dokumentumainak megismerése, az iskola szervezeti felépítése, működési rendje, támogató, segítő rendszerek, szakmák megismerése

Kísérő szemináriumon való részvétel a képző intézményben Adatgyűjtés, tapasztalatszerzés szakszerű dokumentálása (eportfolió)

Elektronikus portfolió Portfolió- dokumentumgyűjtemény Miért portfolió??

Pedagógus kompetenciák Pedagógus Előmeneteli Rendszer (Pedagógus Életpályamodell)

Miért elektronikus??

Az elektronikus portfolió előnyei Médiaintegráció Kereshetőség Megoszthatóság Feldolgozhatóság Hordozhatóság (másolatok) stb.

Az EKF és a TK szerepe a diploma szerzés után Gyakornoki időszak A PER további állomásai

Eszterházy Károly Főiskola Tanárképző Központ Eger, Klapka György út 12.

EKF ÉK 117. magyi@ektf.hu 36/520-400/3122 Köszönöm a figyelmet! Magyar István EKF ÉK 117. magyi@ektf.hu 36/520-400/3122