Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkával a segélyezés ellen
Advertisements

A kutatóintézet szerepe a sertésprogram megvalósításában
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
Egészséges táplálkozás
PÉNZ FELAJÁNLÁS Szűcs Gabriella Ft Dr. Balla Zsolt
CÉGBEMUTATÓ Műtrágya forgalmazás,
A SERTÉS HÚSVIZSGÁLATA
A Föld mezőgazdasága.
Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék
Állattenyésztők gyakorlaton
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
AGP Fekete tengeri üzleti küldetés J únius 19 – 28, 2009 Bill Miller Mezőgazdasági igazgató Nebraska i Szója Tanács.
Agrár-környezetvédelmi támogatások Hargita megyében (dilemmák és problémák) Péter Pál agora munkacsoport.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Az emberi rombolás jelei 3. A fajok kihalása január 22, Szolnok Gadó György Pál.
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A lipidek táplálkozási jelentősége
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
Állatok a házban és a ház körül
Történelmi áttekintés
A sertéstenyészés területén elérhető támogatások Hangsúly a hitelképességen és az innováción.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
VAN-E ESÉLY A MEZŐGAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE ROMÁNIÁBAN? Kerekes Melinda - Kupán Edith 2008.
A tej- és a húsmarha ágazat, a marhahústermelés
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.
Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
Adatok az állati eredetű ökológiai termékek versenyképességéhez Competitiveness Data of Organic Food Products of Animal Origin Seregi J., Zsarnóczay G.,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Ökológiai állattenyésztés
Az eredetvédelem újszerű lehetőségei a húsiparban
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
A legősibb települések
A vadhús, mint hungarikum
XXXII. Óvári Tudományos Nap
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Termék-piacfejlesztési stratégiák (Ansoff-mátrix)
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Megőrzött állatfajaink és fajtáink, mint a vidékfejlesztés lehetőségei
Seregi J., Zsarnóczay G., Kovács Á., Holló G., Matiuti M.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii şi rase de animale traditionale, protectia de origine, materii prime şi produse moderne (Posibilităţi în managementul animalelor „rezerve-generice” nationale) Seregi János, Holló Gabriella, Csapó János, Zsarnóczay Gabriella, Kovács Ágnes, Pusztai Péter, Hajduk Péter, Sáfár László, Kozma Levente, Szűcs Miklós, Gottfried Brem, Szemán László, Hajas Pál, Nagy János, Kilvinger László

Állatlétszám élőtömegek változása Magyarországon

Állattenyésztési értékeink: a helyi fajták

az élhető vidék és a zöld mezőgazdaság! Közös cél: az élhető vidék és a zöld mezőgazdaság! Cork, 1992.

Helyzet javítására állattenyésztésünk több lehetőséggel is rendelkezik növelni lehet az állatlétszámot növelni lehet az állati termékek fogyasztását több területen (vidékfejlesztés, környezetvédelem) állattenyésztési módszereket is alkalmazni lehet

aktív populáció, biztos árualap Aktív populációk kialakítása - szaporítás, keresztezés, biotechnológia (árutermelési alap) magyar szürke F1 tehén R1 tehén összesen aktív populáció, biztos árualap

Vértelen petesejtnyerés

Kívánalmak a legelővel szemben használat ~ 180-250 napos idény feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszál, gyümölcsös) legeltetési módok „együtt legeltetés”: adagoló, váltott pótlás, kiegészítés elletések időpontja „átéltetés” felszerelések

A potenciális állateltartóképesség és a foglalkoztatottak számának alakulása régiónként

Kozma-gazdaság - Tiszaug mobil tojóház mobil csibenevelő Kozma-gazdaság - Tiszaug

Mangalica - Kozárd

Bőszénfa Farm szarvas

Integráció szarvasmarha borjú kihelyezés üszőnevelés sertés vemhes koca kihelyezés malac felvásárlás, egységes extenzív hízlalás

Eredetvédelem Typi-Fix módszer Szűrővizsgálat (Scrapie, MAJUSZ)

Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak? csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)

VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE!