„MEZÍTLÁBAS NOTRE DAME” REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Mindenszentek temploma Pécs
Készítette: Albert Krisztina
REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS © National Geographic Online
Szláv lakáskultúra.
Oud of Mooi ???? Az ŐRSÉGBEN jártam jártam Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné Dr Bajzák Tamásné 2009 június 2009 június automata automata.
4. nap Segesvár.
Rodostói kakukkok.
Kirándulás Erdélyben Élményeim A hetedik évfolyam a Határtalanul! pályázat keretében kirándulásra indult május között. Úti cél: Szék.
Középkor ,,A sötét középkor’’.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
A ősmagyar életmód és hitvilág
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Építészet, szobrászat, festészet
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
HAJDÚNÁNÁS HAJDÚNÁNÁS HAJDÚ- BIHAR MEGYE ÉSZAKI RÉSZÉN FEKSZIK. A LELKET SZÁMLÁLÓ VÁROS A HAJDÚVÁROSOKRA JELLEMZŐ TISZTA GYŰRŰS, SUGARAS SZERKEZETE.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Tihany.
M Ű V É S Z E T.
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Folyamodjatok az Úrhoz,
Jézus Te vagy Sáron legszebb rózsája,
A barokk Tyukodi pajtások.
4. Ismerkedés a homokórával
Ungvár.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
DEBRECEN I. RÉSZ.
Kultúra a török hódoltság korában
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Lednice - vár
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A világ egyik legromantikusabb városa,amely a divat, és a kultúra terén talán a legtöbbet kínálja nekünk. Festőket, szobrászokat, zeneszerzőket,és írókat.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
KIÁLLÍTÁS Kovács Szabina: Az Önképzőkörre Hogyha tanulni szeretnél, nagyszerü műveket látni, érteni régi s az új mesterek sok remekét; elcsent perceket.
VáltozatokVáltozatok. A Tudós, Művész, Orvos, Tanító, Ezermester, Edző, Építész vezeti a manók városának építési munkáit.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
Zene:Edvard Grieg.Morning Mood.
Református templom dad
Budapest Programajánló
Székelykeresztúr Fekvése:
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
Gyergyószárhegy A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS © National Geographic Online
Határtalanul program 2018 Felvidék.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
M A GY A R V A GY O K ! (Pósa Lajos).
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

„MEZÍTLÁBAS NOTRE DAME” REFORMÁTUS TEMPLOM TÁKOS

Kovács Szabina: Konferansz vers VII. Északkeleten a beregi síkságon áll egy kincs, milyen nincs több Magyarországon. Sőt, nemcsak országunkban egyedülálló, de sehol a világon sincs hozzá hasonló. Akik a költői képeket kedvelik, mezítlábas Notre Dame-ként emlegetik. Pedig nem emelték kőből vagy téglából, helybéliek rakták szegény föld sarából. A kétszázötven éves patics-falak bírják. Nevük az alkotók a mennyezetre írták. A festett kazetták közt kettő nincs egyforma. Tizenhat méteres fából készült tornya. Ki kíváncsi, már nem kell tovább várnia: következik Tákos és Bagi Mária.

A tákosi református templomba belépve az az érzésem támadt, hogy lejött hozzám a Menyország. Ez az első ok, ami miatt ennek a templomnak a bemutatására vállalkoztam.

Baráth Menyhértné Erzsi néni, a templom gondnoka A második ok, Baráth Menyhértné gondnok felejthetetlen előadása, amellyel bemutatta szeretett templomát. Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Magyarné Varga Anna csoporttársunk rajzolta meg. A templom asszonya Portréját Magyarné Varga Anna csoporttársunk rajzolta meg.

A harmadik ok, amiért ezt a templomot választottam, sajátos építési anyaga, építési módja. Mária Terézia uralkodása idején a protestánsok nem építhettek templomot kőből, téglából.

A tákosi reformátusok Magyarország északkeleti csücskében a Beregben bőven találtak fát, vesszőt, sarat, ezért ebből építették fel templomukat. Tákos

A malomkövekre állított gerendák közét vesszővel befonták, arra mindkét oldalon sarat tapasztottak

„Mezítlábas Notre-Dame” A sarat mezítláb taposták. Innen származik a név: „Mezítlábas Notre-Dame”

1766-ban a napkeleti rész készült el, Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

majd 1784-ben a napnyugat felé bővítették. Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A szoknyás-kalapos harangtorony 1766-ban, a cinteremnek nevezett előtér 1784-ben készült, mindkettő tölgyfából, tölgyfaszegekkel összeerősítve. A templomot többször kellett helyreállítani, legutóbb a 2001-es árvíz után.

Leginkább mégis a templom lenyűgöző díszítését, az erdélyi virágos reneszánsz stílusban festett fakazettás mennyezetét, berendezését szeretném Önöknek bemutatni

Mi is az az erdélyi virágos reneszánsz? A fejedelmi udvar által behívott itáliai építészek és a magyar kőfaragók munkásságának nyomán alakult ki az erdélyi magyar reneszánsz stílus. Abból a XVII. Század derekán új hajtás fakadt, amit Balogh Jolán művészettörténész, a magyar reneszánsz kiváló tudósa ”erdélyi virágos reneszánsz”- ként nevezett meg. Balog Jolán elméletét az elmúlt évek kutatásai árnyalták, sőt utóbb tarthatatlannak kiáltották ki, így bírálva: „hamisan csillogó, a „magyar néplélekből” eredő virágtövekkel díszített Tündérországot kínált a gyanútlan olvasónak.” Ezzel szemben Papp Gábor művészettörténész szerint az ősi – I. András király tiltó rendeletének megfogalmazásában – „szkíta szertartásrend „ szerinti „pogány” vallásgyakorlatra, mint szellemi formára vezethető vissza a festett kazettás templomi mennyezetek motívumkincse.

A virágmintás reneszánsz stílus Erdélyben a kolozsvári Farkas utcai templom szószékével kezdődött 1646-ban és a 18. század végéig a barokk korban is használatban maradt.

Ahhoz, hogy virágos reneszánsz stílusú mennyezeti kazettát lássunk nem kell messzire menni. A Hódmezővásárhelyi Ótemplom keleti karzatának néhány restaurált mennyezettábláját itthon is megtekinthetjük. Ezeket 1732-ben rendelte meg a gyülekezet egy minden bizonnyal erdélyi származású gyulai asztalosmestertől.

És most nézzük a tákosi templom díszítését: a stilizált virágok, levelek, szárak, indák szimmetrikus mintákkal töltik ki a felületeket: a famennyezet kazettáin a stallum mellvédjén és háttámláján a szószékkosár tábláin a karzatmellvédeken

Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online Az 58 kazetta között nincs két egyforma (és mindössze három viseli a barokk aszimmetrikus stílusjegyeit). Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Nevét és mestersége jelképét - egy gyalut - is megörökítette. A napkeleti rész kazettáit Lándor Ferenc erdélyi asztalosmester készítette 1766-ban. Nevét és mestersége jelképét - egy gyalut - is megörökítette. (A napnyugati rész kazettáit más mester festete, aki a nevét nem jegyezte fel.) Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Az építtetőről is megemlékezik: Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Nézzünk meg egyet a kazetták közül: A vázákból virágok nőnek ki, amiket indák, tulipánok, levélkék, futó”S” motívumok vesznek körül. Fő jellemzőjük, hogy tengelyesen szimmetrikusak. Papp Gábor művészettörténész erről így ír: „A virág-mintázat – akárcsak a többi festett kazettás mennyezeten szerte a Kárpát-medencében – itt is világ-mintázatot jelenít meg a képírás ősi eszközeivel.” A vázaszerű pikkelyes alakzatok a Halak havának vizes közegét idézik, az abból felszökő motívumok a tavaszindító Kos hónap természeti erőinek mozgását jelzik, míg a középről induló visszakunkorodó szirmok-szárnyak a megtartó erők évköri képviseletét, a Mérleg tulajdonságokat idézik meg. A „keret” ( a Mérleg-tulajdonságok) és a Kép” (a Kos működésrendje ) egymással szemközti tulajdonságokat tapogat le az évkörből…)

A berendezések közül kiemelkedik a fedeles stallum, vagyis a papi szék, ahol a mindenkori református lelkész családja foglalt helyet.

Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online Egykor a kántortanító és családja ült abban a padban, ahol a "templomos néni" tartózkodott „honolt”. Mellvédjén a „Paradicsom” jelképei láthatók: életfa és allegorikus gyümölcsábrázolások. Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online A mester, Asztalos Lándor Ferenc a szószéken nyújtotta tudása legjavát. Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

A szószékkosár malomkövön áll, amit szintén festés díszít.

és mondd meg az én népemnek az ő bűneiket" Arányos, szépen tagolt hangvető koronáján bibliai idézetet olvashatunk Ézsaiás próféta "Kiálts teljes torokkal, meg ne szűnjél, mint trombita emeld fel a te szódat és mondd meg az én népemnek az ő bűneiket"

Az asszonyok első padsorának külső támláját a turul madárfej ékesíti Fotó: Bócsi Krisztián © National Geographic Online

December 24-én délben a fény a turulmadárra esik

Aki teheti, látogasson el ebbe a csodálatos templomba legalább a világhálón, ahol megnézheti a néhai Baráth Menyhértné idegenvezetéséről készült filmet: https://www.youtube.com/watch?v=-3wUnZwfnBc

VÉGE Bagi Mária 2015