Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Advertisements

A Bárkától a teknőig családi akadályverseny a Sokszínű ÉLET című állandó kiállításban A Bárka az Özönvízre adott válasz, egyben a természet védelmének.
Készítette:Fekete Ágnes
Készítette: Albert Krisztina
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Készítette: Nándorfi András Felkészítő tanár: Nagy Éva Tátra Téri Általános Iskola, XX. kerület Tartalomjegyzék Az épület Nyitva tartás Mangalica Fesztivál.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Duna Nap június 29. Duna napja JÚNIUS 29. június 29.
„Legyél te is természettudós!” TÁMOP
Budapest mint világváros
A Dráva szabályozása a XIX. században
5. NAP.
Egyeskő.
Készítette: Nagy Zsanett
Kalotaszentkirály.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A Balaton földrajza.
Tisza-tó, mint vonzerő.
Balaton.
Tihany.
Természetismereti túra.
„Barangoljon a Grassalkovich család birodalmában!
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
Európa városi történelme
KÉSZÍTETTE: LÉKA ISTVÁN
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Szent József Katolikus Általános Iskola
A CSÖRSZ-ÁROK (KISÁROK) ÉS A KISKÖREI TURISZTIKA
A Sió környezete és élővilága
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Eger-patak: ami szabad szemmel nem látható Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Magyarország természeti kincsei
A Kárpát-medence a honfoglalás előtt
Az Eger-patak élete a városrehabilitáció után Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
A magyarság őstörténete
Rejtőzködő vízi lények Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Cegléd Prezentáció.
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
M0 körgyűrű északi szektor (II. ütem) nyugati szektor
VÍZ, AMI ÖSSZEKÖT BENNÜNKET WATER IS WHAT CONNECTS US.
Palicsi-tó.
Villanegyedek, lakótelepek, külvárosok: a évi választások eredményei Budapesten Ignácz Károly – Szabó Balázs Választások után – konferencia a Politikatörténeti.
Környezetünk élővilága – A Tisza és a Tisza-part élővilága Készítette: Tóth Zsolt Felkészítő tanár: Apró Piroska és Kókai Anasztázia Jovan Jovanović Zmaj.
Velencei-tó Készítette: Oláh Luca 1/13 kvt. Rövid ismertető Magyarország harmadik legnagyobb tava T= 26 km² (harmada nádassal borított) Vízmélysége átlagosan.
Pénztörténet Előadó: Garami Erika. 2 Milyen legyen a fizetőeszköz? értékálló kis mennyiségben is hordozzon nagy értéket homogén, de osztható könnyen kezelhető.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
BUDAPEST-KUPA Összefoglaló
Európa átalakuló városi terei
Veresegyház.
Budapest Programajánló
Zsidai Bernadett Várak.
Bujtosi-tó.
Nagykovácsi - Budapest
HOLLÓKŐI VÁR.
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
A Duna mederváltozásai Baja környékén
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Készítette: Körtélyesi Nóra
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny Szent István Gimnázium 2016-2017 Március 22.

Kossuth Lajos Általános Iskola Budapest, XVII.kerület Erzsébet krt.56. Készítette: Tószegi Tamás Bánhegyi Ádám Vincze Attila Felkészítő tanár: Ladányi Marianna

Témája A lakóhely vagy környékének természeti értékei: Rákos-patak

A Rákos-patak, Rákosmente és részei nevének eredete Bél Mátyás szerint az összejövetel, gyülekezés szóból ered a neve. Megemlít egy szláv mondást, mint fő bizonyítékot: „Po Rákossi mandri Páni..” vagyis „Országgyűlés után jön meg az urak esze”. A patak neve azonban a magyar rákokban bővelkedő és vízfolyás összetételéből keletkezett.

Rákosmente és részei nevüket a kerületen keresztülfolyó Rákos- patakról kapták, a terület domborzati viszonyai pedig számos településrész (vagy azok részeinek) nevéből visszacsengenek (pl. Rákoshegy, Madárdomb, Kaszásdűlő, stb.).

Első információink a patakról A Rákos-patak kialakulása 20 000 éven belül a legutóbbi jégkorszak befejeződése utáni időre, 12 000-16 000 évvel ezelőttre tehető. 1061-ben említik először, amikor Ottó Somogyi ispán felsorolta a monostor birtokait.

1347-ben Pécelen, az Alsómalomról és seregély fogó helyről is van adat. 1277 és 1540 között Rákosmezején több országgyűlést is tartottak, ami valahol a patak partján terült el.

A patak útja A Rákos-patak 44 km hosszú patak, amely a Gödöllői-dombságból ered és a Dunába torkollik. A Gödöllői-dombságban, Szada határában ered. A Fiók-Rákos patakkal ömlik össze. Isaszegen és Pécelen áthaladva lép be Budapestre, a XVII. kerületbe. Rákosmentét elhagyva a X; XIV. és a XIII. kerületén átfolyva ömlik végül a Dunába.

Isaszegen és Pécelen áthaladva lép be Budapestre, a XVII. kerületbe. Rákosmentét elhagyva a X; XIV. és a XIII. kerületen átfolyva ömlik végül a Dunába.

Hasznosítás Az Isaszeg, Pécel, Rákoscsaba közti szakaszon több halastó működött, ami a malmokra hajtott vizet duzzasztotta, majd Rákoscsaba és Keresztúr között egy mocsaras területet táplált vizével.

A XVIII. században a Pest határában lévő mocsarakat lecsapolták, és a patakot szabályozták. Pest város vezetése a XIX. század elején elhatározta, hogy a Rákos-patak vízével fogják táplálni az akkor posványos és kellemetlen szagú Városligeti-tavat. A tervet az 1896-os millenniumi kiállításra el is készítették.

Régebben több vízimalmot is hajtottak erejével, Isaszegen, Pécelen, Csabán és Keresztúron. Ennek első írásos említése egy XIV. századi oklevélben van. Nyomon követhető az intenzív malomhasználat a középkortól egészen a gőzmalmok elterjedéséig, ezzel párhuzamosan a vízimalmok alkonyáig.

Szennyezettsége A vízminőség magától is javulni kezdett, sokat segített, hogy megépült a Rákosmenti fő szennyvízgyűjtő csatorna. Sajnos még így is találkozhatunk illegális szennyvíz bekötésekkel. 2015. január 27-én rozsdás vizet engedtek a Rákos-patakba, ezért vörösre színeződött annak egy szakasza.

Élővilága Több régi forrás megemlíti, hogy teknősök, vízi madarak és halak éltek a területen. Manapság, az egykor halakban gazdag vízű patakban nem találjuk meg az egykor nagy számban előforduló angolnákat és egyéb halakat.

A patakban élt halak: bodorka, amur, dévérkeszeg, ponty, ezüstkárász, réti-vágó csík, törpeharcsa, naphal. A patakpart jellegzetes növénye: borókás nyárasok, tölgy-kőris-szil ligeterdők.

Felhasznált irodalom www.geocaching.hu www.rakosmente.hu www.ragacs.szie.hu közvetlen környezetünk a XVII. Kerület

Köszönjük a figyelmet!