Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagykovácsi - Budapest

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagykovácsi - Budapest"— Előadás másolata:

1 Nagykovácsi - Budapest
AZ ÖRDÖG-ÁROK Nagykovácsi - Budapest

2 Folyása A patak a Budai-hegységben, a Nagykovácsi-medencében ered. Nagykovácsin, Remeteszőlősön és a Remete-szurdokon keresztül érkezik Hűvösvölgybe. A Hűvösvölgyi úti volt katonai akadémiától egy nagy iszapfogón átfolyva föld alatt folytatja útját. A Városmajor, a Maros utca, a Vérmező, a Horváth-kert és a Döbrentei tér alatt végigfolyva az 1646,2 folyamkilométernél, az Erzsébet híd fölött éri el a Dunát. Az Ördög-árok időszakos patak a Duna budai torkolatú mellékvízfolyásainak egyike. Legnagyobb oldalvize a Kis- Ördög-árok, amely a hűvösvölgyi Nagyrétnél folyik bele.

3 Az Ördög-árok Pasarét mellett
Közigazgatás Országok Magyarország Földrajzi adatok Hossz 21 km Forrásszint 558 m Vízhozam 0,25 m³/s Vízgyűjtő terület 65 km² Forrás Nagykovácsi-medence Torkolat Duna

4 Története A vízfolyás a 14. századtól a Paulus-patak (Remete Szent Pál után), a török hódoltság idején a Kovácsi-patak nevet viselte, később kapta az Ördög-árok (németül: Teufelsgraben) nevet pünkösdjén árvize jelenetős károkat okozott. A 19. század második felére rende-zetlen, néhol veszélyesen meredek partjai, valamint a Rácváros lakossága által beleengedett szennyvíz okozta egészségtelen kipárolgás és kelle-metlen szaghatás miatt beboltozása mellett döntöttek. Az árok befedése végül 1876 júniusára készült el a Vérmezőig. 1878 májusában készült el a Városmajorig tartó szakasz bebol-tozása. A közparkra eső szakaszt azonban csak az 1910-es évek végén adták át.

5 Szennyvíz elvezetés Az Ördögárok vize a 19. században már rettenetesen büdös és koszos volt, és a fertőzések terjedésében is szerepe volt, hiszen tulajdonképpen szenny-vízelvezetőként funkcionált. Időnkénti áradásai sem könnyítették meg az életet. Az Ördögárok jelenkori története sem túl vidám, ugyanis sokáig lényegében a főváros szennyvízelvezetőjeként műkö-dött. A csepeli Központi Szennyvíztisztító Telep és a budai főgyűjtő csatorna 2009-es megépülése vetett véget annak az állapotnak, hogy a budai oldal szennyvizének jelentős részét az Ördög-árok vezette tisztítatlanul a Dunába.

6 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Zágoni Hanna


Letölteni ppt "Nagykovácsi - Budapest"

Hasonló előadás


Google Hirdetések