Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Szegi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
A VÁROSRÉGIÓ DEFINIÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI PAKTUM BEMUTATÁSA
Képzők képzése a vidéki kistelepülések ökológiai szemléletű gazdálkodásának elősegítésére Szakmai rendezvény szaktanácsadók részére Gödöllő,
Gazdasági informatika - bevezető
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Az „első lépés” TÁMOP
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Csongrád Megyei Önkormányzat Gyarmati Zoltán
Kerekegyháza, november 18.
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
„Út a munkához” program
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása Kovács Károly Paktummenedzser Zala Megyei Önkormányzat.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Baranya Megyei Paktum Konferencia
„Adjunk esélyt mindenkinek
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
AGRION Vállalkozásfejlesztő Iroda
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Köszöntjük kedves vendégeinket!
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
Üzlezi információelemző specializió
Előadás másolata:

Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában Finta István Ph.D. LESZ szakmai nap és közgyűlés Kecskemét 2016. május 24.

Felkészülés 2020 utánra A LEADER fejlesztési módszer hasznosságának bizonyítása: minta, vagy mintaértékű projektek, olyan eredmények, amelyekre más op-ék a vidéki térségekben nem képesek; Addig lehetséges, amíg van forrás; Egyik eredmény: a LEADER programmal kapcsolatos megítélés megváltozása, ami jórészt információhiánynak, félinformációknak, vagy dezinformációnak köszönhető;

Átfogó cél: a vidék, a potenciális kedvezményezettek érdekeinek szolgálata A célcsoport rendkívül széles, civil, vállalkozó önkormányzat, az agráriumot nem számolva kb. négymillió magyar lakos; A fejlesztéspolitika minden egyes szereplőjének ez a feladata és nem önös hivatali, államigazgatási, civil szervezeti érdekek szolgálata A HACS-ok működése, működőképességének fenntartása, biztosítása is ezt a célt szolgálja (nem megélhetési bűnözők).

Az átfogó cél megvalósulásának feltételei Külső feltételek: a feladat sikeres megvalósításának alapfeltétele a – megfelelő – humán infrastruktúra rendelkezésre állása (droidokkal ez a feladat még nem megvalósítható); Belső feltételek: elhivatottság, a vidék iránti tisztelet és a vidék szolgálatában álló küldetés tudat. Misszió: önkéntesen és önfeláldozóan, gyakran fizetés nélkül és nem kedvező külső körülmények között;

Együttműködés HACS-ok között tudásátadás, tudásfejlesztés (képzés), külső szakértők bevonása Nemzetközi tapasztalatok szerint a tagállamok vidékfejlesztési hálózatainak cselekvési terveiben a LEADER program hangsúlyosan szerepel. Az intézményrendszer szereplői között (IH, MVH, MNVH, HACS-ok) partneri viszony? Információ és információáramlás? Platform? Intézményesülés?

Egyszerűsítés A jogszabályi rendelkezések (272-es kormányrendelet) azonos értelmezése az OP-ék kapcsán, a vidék és a HACS-ok ne kerülhessenek hátrányosabb helyzetbe (5. melléklet 7. fejezet 7.9. Egyösszegű átalány) TOP: költség-haszon elemzés segítségével a városok gazdasági, bevételt eredményező tevékenységre az önkormányzatok 100%-os támogatásban is részesülhetnek VP: vidéki önkormányzatok??

Segítség Az IH segítségét szeretnénk kérni: a vidék számára kedvező döntések, azonos esélyek és egységes jogalkalmazás kialakításában Az MVH segítségét szeretnénk kérni: az egyszerűsítésben és az ahhoz szükséges szemléletváltozásban Az MNVH segítségét szeretnénk kérni: a szereplők közötti együttműködés és a tudásátadás fejlesztésében A HACS-ok segítségét szeretnénk kérni: az egymásközötti együttműködés, a tapasztalatok átadásának elmélyítésében

Köszönöm a figyelmet!