2018.01.02. Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
Advertisements

Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
A jövő és ami mögötte van – eladás tervezés az abasban XI. abas vevőfórum, Balatonlelle június 6. – 8.
Vízbázisvédelem fázisai
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Volumetrikus szivattyúk
Kenés és tömítés tárgyhoz Miskolci Egyetem
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Előadók: Nagy László Balogh Miklós
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréselőkészítő óra II.
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
A becslési eljárás módszerei az ellenőrzési gyakorlatban
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Instrukciók a készítéshez Az irodalomkutatás eredményeit kell hangsúlyozni. (Mi történt eddig, s abból mi állapítható meg.) Az irodalomkutatás eredményeit.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A „Könyvtári minőségfejlesztés – könyvtári korszerűsítés 2.” pályázat Javaslat a feladatok végrehajtásához.
Egytényezős variancia-analízis
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Erősítő textíliák pórusméretének meghatározása képfeldolgozó rendszer segítségével Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Tengelic, június 1. Gombos Zoltán,
Beszerzési megtakarítások mérése
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
Szemelvények törésmechanikai feladatokból Horváthné Dr. Varga Ágnes egyetemi docens Miskolci Egyetem, Mechanikai Tanszék.
Méréstechnika.
Készítette: Szili Norbert egyetemi hallgató
ATV-re szerelt permetezőkeret használatának lehetőségei az erdészetben Készítette: Szabó Zsolt erdészeti növényvédelmi szakmérnök hallgató.
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
ELTE, Természetföldrajzi Tanszék
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Hidrológia I. 3. gyakorlat Lefolyás Gyakorlatvezető: Kiss Melinda.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
A szaktanácsadás támogatása között
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
Csővezetékek.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A kétütemű dízelmotor felépítése, működése, modern alkalmazásai.
KŐZETFIZIKAI VIZSGÁLATOK SZÁMÍTÓGÉPES MÉRŐRENDSZERREL
Szakmapolitikai fórum
7. előadás Gépkocsi vizsgálati műveletek fogalma, fajtái és módszerei.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
8. AGY „Digitális technikák fejlődése az anyagvizsgálatban”
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Alkalmazott módszerek
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek.
Rangsoroláson és pontozáson alapuló komplex mutatók
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

2018.01.02. Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet Jármű- és mezőgazdasági Géptani tanszék A ventilátoros permetezőgép üzemeltetési jellemzőinek gyakorlati vizsgálata Név: Karácsony Szilveszter Konzulens: Dr. Mezei Vilmos 2017.01.19.

CÉLKITŰZÉS Eljárás kidolgozása és gyakorlati alkalmazása, a permetezőgép független szolgáltató szervezet által végzendő időszaki műszeres felülvizsgálata előtti, egyszerűsített műszaki ellenőrzésre.

VIZSGÁLATI MÓDSZER A fontosabb gépüzemeltetési és munkaminőségi jellemzők meghatározása egyszerű (házilagos) eszközökkel: - a szórófejenként szállított permetlé mennyiség mérése és a kapcsolódó számítások; - a permetezőgép szimmetriájának ellenőrzése; - a légszállítás mérése és számítása; - a nyomásmérő óra pontosságának vizsgálata; - vízérzékeny tesztlapok alkalmazása és értékelése.

AZ ALKALMAZOTT PERMETEZŐGÉP ÉS ERŐGÉP Vogel & Noot  axiálventilátoros permetezőgép, Case IH Jx1070n erőgéppel

A SZÓRÓFEJENKÉNT SZÁLLÍTOTT FOLYADÉKMENNYISÉG MEGHATÁROZÁSA Méréseim során az ALBUZ ATR 80 piros színű 1,2 mm furatátmérőjű fúvókáit használtam. A perdítő lapkák furatátmérője 1,2 mm, az alkalmazott nyomás 10 bar. Vizsgálataim tárgyát képezték az elhasználódott, kikopott fúvókák, valamint új fúvókák alkalmazása. A szórófejek szórásteljesítményét 1 perces időintervallumokban mértem.

Folyadékfogyasztás (dm3/min) max. eltérés a névleges értéktől MÉRÉSI EREDMÉNYEK szórófejek sorszáma Folyadékfogyasztás (dm3/min) Elhasználódott szórófej Eltérés a névleges értéktől Új szórófej 1. 2,24 +16,6% 2,00 +4,1% 2. 2,22 +15,6% 2,02 +5,2% 3. 2,84 +47,9% 1,96 +2,1% 4. 2,16 +12,5% 1,80 -6,25% 5. 1,97 +2,6% 6. 1,88 +2,8% átlag 2,31 +20,3% 1,93 +3,84% max. eltérés a névleges értéktől Pozitív irányba: Negatív irányba: -

A NYOMÁSMÉRŐ ÓRA PONTOSSÁGÁNAK VIZSGÁLATA A manométer pontossága és hibamentes működése elengedhetetlen. A vizsgálatkor beállított motorfordulatszám megegyezett a gyakorlatban használttal. A manométer tesztje egy perces időintervallumokban, minden fúvóka nyitott állapotában történt. A négy lineárisan növekvő nyomás értéke: 8, 10, 12, 14 bar volt.

A manométer vizsgálatának eredménye

A VÍZÉRZÉKENY TESZTLAPOK ÉRTÉKELÉSE A Syngenta által gyártott 26 mm X 76 mm területű sárgaszínű tesztlapokat használtam a permetlé fedettség vizsgálatához. Nedvesség hatására az érintett területen azonnal kékre váltanak. A vizsgálatot kikopott, illetve új szórófejeknél is elvégeztem az értékelést az összehasonlítás érdekében. Az alkalmazott nyomás 10 bar, haladási sebesség 6 km/h, a motorfordulatszám 1950 1/min volt.

A TESZTLAPOK ELHELYEZKEDÉSE A LOMBFELÜLETEN

KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK Az elvégzett egyszerűsített műszaki állapotot ellenőrző vizsgálati módszer elősegíti a háromévente kötelező műszeres permetezőgép felülvizsgálat előtti felkészítést (a 71/2016. (X.28.) FM rendelet szerint). A szórófejenkénti permetlé szállítás mérési eredményei és a valós szóráskép vizuális kiértékelése bizonyítja, hogy a növényvédelmi rendelet betartása céljából nagy hangsúlyt kell fektetni a permetezőgépek helyes üzemeltetésére és műszaki állapotára. A környezetvédelem érdekében törekedjünk minél modernebb és fejlett technikával üzemelő gép használatára, figyelemmel a rendszeres műszaki ellenőrzésre.

Köszönöm A megtisztelő figyelmüket!