A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Házi tartósítási eljárások
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
KERÁMIA SERPENYŐ SZETT
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Éttermi kisokos.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
Marhahúsból készült ételek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Innovációs projektek 0. fázisa Lemák Gábor MMKlaszter, igazgató.
Gombák.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Kedvenc kajám - A lasagne
Ételkészítési ismeretek
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
A slambuc receptje.
Hungarian goulash Ingredients: 2 medium onions, chopped finely
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
Vendéglátóknak Ft-os Parti Ft-os Parti Szilikon Tepsi
MELEG ELŐÉTELEK.
LEVESEK levesbetétek. A LEVESEKRŐL ÁLTALÁBAN A LEVESEK CSAK NEM MINDEN NÉP ÉTKEZÉSI KULTÚRÁJÁBAN ELŐKELŐ HELYET FOGLANAK EL. FOGYASZTÁSUK IGEN EGÉSZSÉGES,
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Kurucz Virág Dietetikus SE – Kútvölgyi Klinikai Tömb
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
A PALÓCOK Forrás: Google képek+Wikipedia Lacovics Jázmin 5/c.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Élelmiszer lábnyom.
Húsvéti béles hozzávalók
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken! Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája 2016.

Az ízek világa, a világ ízei Felvidéki receptek A tejjel felfuttajuk az élesztőt. A felfuttatott élesztőt és az olajat a liszthez öntjük és jól kidolgozzuk. Addig dagasztjuk amíg el nem válik az edénytől.Langyos helyen, lisztezett deszkán kendővel letakarva kelesztjük 1-2 óra hosszatA megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 4 - 5 cipóra osztjuk.Közben nagy fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére vásznat feszítünkA kifeszített vászonra helyezzük az előkészített cipókat amit egy másik lábassal letakarunk. 25 percig pároljuk.A kész knédlit rácsozott deszkára helyezzük, hogy ne ázzon el az alja.Éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk. Knédli 200 g búza-rétesliszt 400 g búzaliszt 1 db tojássárgája 1 db tojás 20 g só 20 g kristálycukor 2 teáskanál rum 2 teáskanál étolaj 20 g élesztő 300 ml víz

Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska. A szlovák konyha egyik nagy remeke a juhtúróból készült tészta étel. A szlovák köznyelvben csak juhtúrós galuskának nevezik. Juhtúrós Sztrapacska A galuskához: 500g burgonya 250g búzaliszt 1db tojás 1nagy csipet só Víz A juhtúrós részhez: 1 evőkanál sertészsír 200g szalonna-kolozsvári 200g juhtúró 1 gerezd fokhagyma 4 teáskanál tejföl Felcsíkozzuk a szalonnát. Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedli tésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedli szaggatóval a masszát,és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át! Egy serpenyőben a kevés sertészsíron megpirítjuk a szalonnát. A szalonnacsíkokat, ha megpirultak, a zsír nagyobb részével kiszedjük a serpenyőből egy tálba. A serpenyőben hagyott zsírra rácsipkedjük a juhtúrót - figyeljünk, hogy ne legyen nagy hőfokon a serpenyő, csak közepesen, mert megéghet a túró! Egy fakanállal kevergetve elkeverjük a zsírral. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az enyhén sózott tejfölt, és közepes hőfokon összerottyantjuk. A juhtúrós-tejfölös keverékbe beleforgatjuk a galuskákat, összemelegítjük vele. A szalonnacsíkokkal díszítve, tejföllel csurgatva tálaljuk, a szalonnacsíkok alatt lévő zsírt a sztrapacskára csurgatjuk.

Palócgulyás 60 dkg birkahús 5 dkg füstölt szalonna 2 fej vöröshagyma 2 db paprika 2 db paradicsom 3 dl tejföl 40 dkg zöldbab 1 csokor kapor Só Bors Babérlevél Az alaposan lepucolt és kockára vágott húsból a szokásos módon pörköltet főzök. Az a jó, ha jó sűrű, rövid levű lesz. Ha készen van, felöntöm vízzel, belevetem a babért, és majd ha felforrt a kockára vagdalt zöldbabot. Miután a zöldbab megpuhult, vékony tejfölös habarással besűrítem. Ráhintem a finomra vagdalt kaprot, és máris tálalhatom. Lehet szabadtűzön is főzni.

Csallóközi libasült 2-3 libacomb 10 dkg libazsír pár gerezd fokhagyma Szalonnabőr 20 dkg vegyes zöldség 1 evőkanál ketchup Só Bors Majoranna Petrezselyem Fehérbor A libacombokat kicsontozzuk, s kisebb darabokra vágjuk. Jól bedörzsöljük só és zúzott fokhagyma keverékével, majd serpenyőbe téve, forró zsírral leöntve félpuhára sütjük. Sütés közben locsolgassuk fehérborral. A kockára vágott zöldségeket a szalonnabőrrel együtt kevés vízben, s borban feltesszük főni. Ízesítsük a ketchuppal és a fűszerekkel. Ha a zöldség puha, tegyük rá a libadarabokat a szaftjával egyetemben, és süssük készre. Közben borral néha löttyintsük nyakon. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel.

Kassai csirkecomb 5 csirkecomb 10-10 dkg sajt főtt sonka zsír 5 dkg liszt tojásos burgonyapüré (csak a sárgájával kell elkeverni) konzervborsó só bors A combokat sózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk. Forró zsírban szép pirosra sütjük minden oldalról, s egy kizsírozott tepsibe tesszük. Rájuk terítjük a szeletekre vágott sonkát, s egy nyomózsákból köréjük spricceljük a burgonyapürét. A sonka tetejére sajtszeleteket fektetünk, a pürét pedig megszórjuk borsóval. Forró sütőbe tesszük, s a sajt olvadásáig sütjük.

Felvidéki csavart felsál 80 dkg marhafelsál 25 dkg sovány darált marhahús 2 dl tejföl 10 dkg füstölt szalonna 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma petrezselyemzöld Só törött bors 3 borókabogyó 1 dl olaj 1 dl vörösbor 1 teáskanál mustár A 4 szeletre vágott húst kiverjük és megsózzuk. A darált húshoz hozzáadunk 1-2 evőkanál tejfölt, sót, borsot, finomra vágott petrezselyemzöldet. Összedolgozzuk, majd rákenjük a hússzeletekre. Mindegyikre egy-egy füstöltszalonna-szeletet teszünk, majd összetekerjük, és hústűvel megtűzzük. Serpenyőben olajat hevítünk, és a húst mindkét oldalán hirtelen átsütjük. Kivesszük a hústekercseket, és a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, valamint a borókabogyókat, és ráöntjük a vörösbort. A húst a serpenyőbe visszatesszük, és fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul. Tálalás előtt a levét tejföllel összekeverjük, mustárral ízesítjük, és még egyszer felforraljuk.

Az eddigi receptek képekben Knédli Sztrapacska

Palócgulyás Csallóközi libasült

Kassai csirkecomb Csavart felsál