A folyó élete.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Advertisements

Ismétlő feladatok.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Természetismeret 6. A Föld
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Miért változnak az évszakok?
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A folyóvizek.
Európa fogalma, fekvése, határai
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
A földfelszín domborzata
Az általános légkörzés
A tundrától a trópusokig
Talpon maradni.
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Cserey - Goga iskolacsoport KRASZNA
Óceánok és tengerek.
A folyók földrajza.
Tározók Hidrobiológia áramló vizek folyó vizek, mint ökoszisztéma? folyó-kontinuitás koncepció.
FÖLDRÉSZEK.
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Szarvasmarhák Neuquén, Argentina A Sha kibuc, Izrael.
Változó földfelszín.
Dunakanyar Bemutatása.
A folyóvízi erózió matematikai leírása
Amazonas.
Európa fogalma, fekvése, határai
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
Olaszország.
A folyók, a tenger és a jég felszínformálása
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Folyók felszínformálása
Hazánk nagy folyói.
Felszínformáló erők.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Волга Farkas Máté Bence, II. évf. Földrajz BSc.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
Szöveges oldalakon továbblépés saját ütem Hámori-tó, Anna Mésztufa-Barlang, Szent István cseppkőbarlang, Herman.
Folyóvíz felszínformálása Csak eljegesedett és sivatagos területen nincs A munkavégző képesség függ: a, meder esésétől (áramlás sebessége) b, vízhozamtól.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Szarvasmarhák Neuquén, Argentina
régi magyar nevén: Veres-tó)
Amerika éghajlata.
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
A szél felszínformálása
Folyóvíz felszínformálása
Magyarország vízrajza
Ázsia természetföldrajzi képe
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
13. FOLYAMI ERÓZIÓ.
Afrika domborzata.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
Vízburok-hidroszféra
29. A TENGERVÍZ MOZGÁSAI ?.
27. VILÁGTENGER.
32. FOLYÓK.
Európa földrajzi helyzete, határai
Folyóvíz felszínformálása
Amerika éghajlata.
Előadás másolata:

A folyó élete

Tartalom Forrás Felső folyás (szakasz) Középső folyás (szakasz) Alsó folyás (szakasz) Torkolat Delta tölcsér

Forrás forrásoknak nevezzük a felszín alatti vizek feltöréseit A források jellemzően a folyóvizeket (ereket, patakokat, folyókat, folyamokat) táplálják, de vannak tavak mélyén felbukkanó források is. 

Felső folyás (szakasz) pusztító munkát végez: tevékenységük következtében a völgyek V- alakban mélyülnek, a felszín élesen feltagolódik. A kanyon valóságos „geológiai múzeum”; mélysége néhol már több, mint 2000 méter, s az ilyen helyeken 600 millió éves kőzetek bukkannak elő.

Középső folyás (szakasz) A hegységből kilépő folyó sebessége és így munkaképessége is csökken. Már a hegység lábánál hordaléka lerakására kényszerül.

Alsó folyás (szakasz) A folyó munkaképessége kis lejtésű területen már kisebb, mint amennyi hordaléka elszállításához szükséges. A lerakott hordalékból zátonyokat, szigeteket épít a medrében. 

Torkolat = delta, tölcsér A deltatorkolat olyan folyókra jellemző, amelyek beltengerekbe ömlenek. Így nincs lehetőség arra, hogy a torkolatvidéken lerakódott hordalék folyamatosan a tengerbe továbbítódjon. A folyó által lerakott és szétteregetett hordalékból nagy hordalékkúpok, zátonyok, szigetek épülnek, amelyek között a folyó több ágra szakad, s jellegzetes delta (háromszög) alakú torkolat alakul ki. Deltatorkolata van például a Nílusnak és a Fekete-tengerbe ömlő Dunának is. Tölcsér = Tölcsértorkolat olyan folyókon alakul ki, amelyek óceánokba vagy az óceánoktól szárazföldekkel nem túlságosan elhatárolt peremtengerekbe ömlenek. Az ilyen vízterületeken ugyanis az apály-dagály keltette vízmozgás igen nagymértékű. A visszavonuló dagályhullám a folyó torkolatvidékén lerakódott hordalékot kisöpri a mederből.

Leghosszabb folyóink (TOP 3) Amazonas 6850 km , Dél - Amerika (kép: Amazonas és a Negró- folyó összefolyása) a világ leghosszabb folyója Nílus 6690 km Afrikában folyik a világ 2. leghosszabb folyója Jangce 6300 km Ázsiában folyik a világ 3. leghosszabb folyója

Vízesések a nagyvilágban Nagykép – Lilafüredi vízesés (Miskolc) Felső kiskép – Viktória vízesés Alsó kiskép – Plitvice vízesés

Negro és az Amazonas összefolyása

Grand Canyon A Colodaro az Egyesült Államok egyik legnagyobb folyórendszere. Teljes hossza 2400 km. Fönt ered a Sziklás-hegység közel 4000 m-es régiójában, a kontinentális vízválasztón, Denver közelében, a La Poudre hágónál. Forrását mi is felkerestük. A folyó keresztezi Colorado, Utah, és Arizona sivatagos tájait, végül a Kaliforniai- öbölbe torkollik.

Vág völgy, Szlovákia Pozsonytól felfelé haladva, elénk tárul az elragadó szép Vágvölgy, minden fordulata egy-egy új, megkapó, festői panorámát mutat elénk. Egy szeszélyesen kanyargó folyóvíz örökké változó mederrel, amit hol elhagy, hol visszafoglal; két oldalán erdőpalásttal fedett hegyhátak. Egyike az uralkodó folyóknak; partjain az ország legódonszerűbb városai – egész középkori jelleggel, némelyik még kőfallal kerítve. A lombfedte hegyoldalakban úrlakta ősi várkastélyok, kívül harci védelemre szánt sáncművek közé befészkelve s benn reneszánsz kori francia ízlésű pompával berendezve.

Készítette: SMindenKL Köszönjük megtekintését!