S e n k i s z i g e t e Jókai Aranyember című regényének

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
Ein Gedi Botanikus kert Izrael
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Szigetszentmiklós Készítette: Csengeri Beatrix.
ROMÁNIA.
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Magyarország természeti kincsei
Hazánk tájai: Alföld.
A Dráva szabályozása a XIX. században
Pannonia Városai.
Egyeskő.
Az autizmusról É l e t e m a s p e r g e r - s z i n d r ó m á v a l.
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Készítette: Fröhlich Noémi
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Pécs turizmusa.
Készítette:Szőke Gréta
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Világ legrégebbi még lakott városa
A SENKI SZIGETE: ADA-KALEH
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
A hazaszeretet az Odüsszeiában és másutt
Esztergom.
Panama Ez a csatorna Közép-Amerikában, Panamá- ban található.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A Vaskapu-szoros 4/B. 1. Akadály az ókortól kezdve a magyar-román-szerb határháromszögben összeszûkülõ meder sebes sodrás szerpentinszerű éles kanyarok.
Névnapi Köszöntö - néhány humoros bölcsességgel és nosztalgia zenével.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
Az utazás.
Készítette: Bujdosó Villő
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
BOSZNIAI,MONTENEGRÓI, HORVÁT és ALBÁNIAI KIRÁNDULÁS FOTÓI Készítette: Erdei László szeptember.
ZENE: Ana Bashak (Amal-Maher) AUTOKLIKK A Bahrein Királyság államformája alkotmányos monarchia. Az Arab (Perzsa) öbölben, Szaud Arábiától keletre fekszik.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Pécs a török megszállás idején
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Susann Nordströms Orkester - True Love
Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.
Szerbia – Szerb Köztársaság
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
EGER Nosztalgia bemutató es évek fotóival és azok kommentálásával.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Készítette: Horváth Dóra
Magyarország a kora újkorban
Székelyderzs a becsület falva
Tutajozás a Dunajecen Készítette: Szabó Lilla
Digitális témahét.
Pécs régen Scott Joplin - Bohemia Reg.
CHILE Automatikus képváltás, zenével.
Román stílus Félköríves mennyezet Vastag falak Szűk, kicsi ablakok
Kirándulás a Mura-vidéken és a Dráva vonzásában
Tiszta iszonyat a Wall-Street
Előadás másolata:

S e n k i s z i g e t e Jókai Aranyember című regényének helyszíne, a Senki – szigete, valóban létezett. A neve: A d a - k a l e h Az utókor számos fotó alapján ismerheti meg a szigetet. Ezek a képek nem tökéletesek, de talán megbocsátható, mert vagy nyolcvan – kilencven évvel ezelőtt készültek. A sziget, 1972-ben eltűnt.

Egykori térkép. A sziget, fent a Duna kanyarban látható. A kanyar fölött Magyarország, alatta Szerbia, jobbra fent Románia. A térkép alján lévő rajzok, a Vaskapu-szoros forgalmáról mesélnek.

Modern térkép-vázlaton a sziget. (I.) A Vaskapu-erőmű megépítésével, a sziget, a víz alá került.

Modern térképvázlaton maga a sziget (II.) Homok-pad Modern térképvázlaton maga a sziget (II.) Itt a település szerkezete is érzékelhető.

A sziget történelme, és legendája -A szigetet 1430-ban említik először. Akkor 2161 lakósa volt az ott lévő városnak. A sziget maga volt a település. A neve: Ada-kaleh = Ada - sziget. A név hangzása, de a történelme, a volt lakói, a török időkre emlékeztetnek: -A legenda szerint, valamelyik nagyvezír, vagy szultán, erre a kies szigetre költözött, legszebb háremhölgyével, Adelinával, becézve Adával. Ő lett a sziget névadója! A legenda vége szomorú: A lány nem volt boldog itt a szigeten, és egyszer, a vízbe ölte magát. -Jókai aranyembere Tímár Mihály, úgy jutott a szigetre, hogy a hajója, a sziget mellett zátonyra futott. Ezután itt is maradt, elvonulva a gonosz világ elől, boldog volt. A sziget Orsovától ~3km-re, a Vaskaputól ~10km -re volt. A szigeten lévő települést valamikor, Új-Orsovának hívták.

Mednyánszky László festménye az al-dunai Vaskapu-szorosról. A táj, meglehetősen félelmetesnek tűnhet, különösen egy olyan valaki számára, aki először jár e vad vidéken.

Az Al-Duna szakaszán - Magyarország felől nézve-, ezt a látványt nyújtotta a sziget, a Vaskapu – erőmű építése előtt.

Tényleg „szoros” volt az a Vaskapu-szoros! A képen látható kis sziget, nem az Ada-kaleh.

Ez is a Vaskapu-szoros, de a másik irányból nézve.

A d a – K a l e h Egy természeti csoda, egy elveszett Paradicsom! –írta valaki. Békés, idilli környezet annak, aki elakar bújni a világ szeme elől.

A képre odaírta valaki, hogy mely országok fogják közre, a Duna ezen szakaszát. Balra lent Ungarian; jobbról fent Szerbien; középen fent Rumanien.

Felvétel a szigetről, nem sokkal az elárasztása előtt. (Elárasztás előtt a szigetet kiürítették, és felrobbantották.)

A VASKAPU-ERŐMŰ Hossza 441m, szélessége 60m, magassága 33m. A sziget, 1972-óta elárasztva, mintegy 25 méter mély víz fenekén van. (Az erőmű teljesítménye: 1000 megawatt! ~ Mint két atomreaktor!)

T e g y ü n k e g y i d ő u t a z á s t, látogassunk el, az egykori szigetre!

Széchenyi emléktáblája ötlik a szemünkbe, aki az Al-Dunát Odafelé az út egy szakasza az Al-Duna partján vezet. Széchenyi emléktáblája ötlik a szemünkbe, aki az Al-Dunát szabályoztatta. Természetesen ez is, mélyen a víz alatt van.

Számos fotó maradt fenn a településről, és a lakóiról. Utcák, házak, vár, dzsámi, bolt, és természetesen vendéglátó hely, azaz: „Han” is van …. , vagyis, hogy volt a szigeten.

Áprily Lajos, egyi versében a szigetre emlékezett. ADA KALÉ Diákok voltunk. Vitt hajónk Turnu Severin felé. Tavaszi nap ragyogott, A tündér Ada Kalé. A házak és lakói, egy módos kisváros benyomását keltik.

A sziget lakói többségben törökök voltak. A férfiak fején, téveszthetetlen török fejfedő, a „fez”

Férfiak ünneplőben, a bazársoron. A törököknél, elmaradhatatlan a bazár!

Életkép a város boltja előtt A sziget lakói, sok kedvezményt élveztek a törökök alatt is, de a Monarchia idején is. Nem adóztak, vámot sem fizettek, sőt még katonáskodniuk sem kellett. Valóban, olyan sziget volt, ahol jó volt élni.

A b a z á r s o r r é s z l e t e Az előbbieknél kicsit kopottabb a hely is, a kép is!

Azt, hogy muzulmán0k lakták, bizonyítja a mecset és a minaret.

A mecset és a minaret, két eltérő nézőpontból. A szigetnek ezen a pontján a folyóról, a védőfalon át, egy kapun keresztül is, bejuthattak a településre. Baloldali képen alacsony, a jobboldalin magas a Duna vízállása.

A minaret erkélyéről a müezzin, imára szólítja a sziget lakósságát. A dzsámiban, az iszlám pap, kis zsámolyon ül. Ölében a Korán.

Erődítménye, azaz vára is volt a szigetnek. A v á r k a p u j a. A kapuban egy asszony a kislányával. A nő lefátyolozva, csadorban.

A várfal egy romos részlete, néhány helybéli alig kivehető alakjával.

A v á r f a l r é s z l e t e b e l ü l r ő l, r o m o k b a n.

Teilansicht (német) magyarul: Részletkép. Ez a kis épület, itt a parton, tán világító-torony volt a hajósoknak, mivel a szigetnek csak ezen az oldalán lehetett hajóval közlekedni. A fehérnadrágos, derékszíjas valaki, meglehet, a városka rendőre?

A s z i g e t k i k ö t ő j e, é s a p a r k o s í t o t t p a r t i s é t á n y. A képre rakpart van írva, de ez a szakasz semmiképpen nem annak látszik.

Tipikusan törökös képek. Aki járt Törökországban tudja, náluk az élet az utcán zajlik. /félig-meddig/

A kikötő (Landungsplatz) egy része, és a sziget, déli része (Südselte).

V É G E Horváth György S e n k i A fotókat a világhálóról csemegézte A témához stílusosabb: S e n k i