„Bioimaging - Molekuláktól az emberig”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
Advertisements

A sugárterápia folyamata
Képalkotó eljárások alkalmazása a szaporodásbiológiában
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
A T sejtek ontogenezise III. Matkó János,
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
C mIg H mIg L TCR  TCR  T-SEJT  C V Antigén receptor TCR A B- ÉS T-SEJTEK ANTIGÉN FELISMERŐ RECEPTORAI HASONLÓ SZERKEZETŰEK TCR =  +  A.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
IMMUNKOMPLEXEK KIALAKULÁSA, AGGLUTINÁCIÓ, PRECIPITÁCIÓ
Sportági mozgásformák gyűjteménye
Az immunrendszer szervei és sejtjei
ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Kismedencei térfoglaló folyamatok - az ultrahang vizsgálat jelentősége
Antigén receptorok Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet.
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
SPECT Single Photon Emission Computed Tomography Klinikai alkalmazások Dr. Korom Csaba.
Orvosi Képalkotó Eljárások Anatómiai Modul részvizsga II december 15. Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet nemeskeri.agnes.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Teljes Parenterális Táplálás
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
Képalkotó eljárások Spektroszkópiai alkalmazások.
Képalkotó eljárások A lumineszcencia néhány alklamazásáról.
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Konszenzus tanácskozás Seregélyes, 2006 május 4. Regionális ellátási organogram: perinatális eredetű kórállapotok, rehabilitációs szükséglettel NIC/PIC.
Képalkotó eljárások Spektroszkópiai alkalmazások.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Immunaffinitás kromatográfia ELISA
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Autoimmun betegségek.
Hogyan képes a B sejt csak egyfajta könnyű és egyfajta nehéz láncot kifejezni? –Annak ellenére, hogy minden B sejtben egy apai és egy anyai Ig lókusz is.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK MHC I és II osztályba tartozó molekulákat is kifejeznek Kostimuláló molekuákat expresszálnak (B7, CD40) Képesek „exogén”
AngioCT.
A gerinc és medence képalkotó diagnosztikája
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
MR spektroszkópia.
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen november 19. „Bioimaging - Molekuláktól az emberig” (Diagnosztikai modul) Modulvezető:
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen Terápiás modul Molekuláris medicina Balla András, Erdélyi László, Hunyady László Élettani Intézet.
Klinikai projektek: Neonatális hypoxiás ischaemiás encephalopathia (asphyxia, hűtési terápia alatti metabolikus változások) CélCél –A patogenezis jobb.
In vivo analízis és MRS (spectroscopy) MRI (imaging) Metabolit-koncentrációk „real time” monitorozása in vivo. Tumor, stroke, sclerosis multiplex, Alzheimer,
A regeneratív fogászat triádja: őssejtek, nanoegységekből felépülő szerkezeti elemek és bioaktív szignálok Kollagén Fibronektin Fibrin Proteoglikán Habok.
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen A renin-angiotenzin szerepe a vese kórállapotaiban (a molekulától a betegágyig). A multi-foton.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
A Wnt5a és Wnt11 szignálmolekulák expressziójának vizsgálata dohányfüst indukálta légúti gyulladásmodellben Immunológiai és Biotechnológiai Intézet Farmakológiai.
Receptor és szenzor fehérjék számítógépes tervezése Összeállította: Kiss Lóránd 2009.április.24. Bioinformatika szakirodalmi tanulmányok.
6. Az atommag is ... a. szcitigráfia.
A HIVATÁSOS ANTIGÉN PREZENTÁLÓ SEJTEK
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Három dimenziós adatok megjelenítése Metszeti képek transzverzális, frontális, szagittális, ferde. Felület síkba.
PLAZMA SEJT ANTIGÉN CITOKINEK B-SEJT A B – SEJT DIFFERENCIÁCIÓT A T-SEJTEK SEGÍTIK IZOTÍPUS VÁLTÁS ÉS AFFINITÁS ÉRÉS CSAK T-SEJT SEGÍTSÉGGEL MEGY VÉGBE.
Képalkotó eljárások Spektroszkópiai alkalmazások.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 12. Raman spektroszkópia TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
Győri Edit Lelle Kocsis Kinga
Spektroszkópiai alkalmazások
Őssejtek dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Mikrogliák eredete és differenciációja
A Fabry terápia fejlődése
Előadás másolata:

„Bioimaging - Molekuláktól az emberig” (Diagnosztikai modul) Modulvezető: Szél Ágoston Noszál: Meghatározták a nifluminsav (nem-szteroid gyulladáscsökkentő) részecske-specifikus lipofilitását.

1H-NMR spektrum (0,1 M NaOH) Nifluminsav (Donalgin®): nemszteroid gyulladáscsökkentő antranilsav származék 1H-NMR spektrum (0,1 M NaOH) pH=1,57 pH=2,27 pH=3,32 pH=5,03 pH=7,42 pH=13,0 üres gyomor félig telt gyomor patkóbél vér

TrkB (Tyrosine kinase B) receptor expresszió M-opszint termelő csapokban Az M-opszin expresszió a 10. posztnatális napon, a TrkB receptor megjelenésével egy időben kezdődik. Az összes M-csap mindig TrkB receptort expresszál. Szél: megállapították, hogy az M csapok kialakulása időben egybeesik a tirozin-kináz B receptor expressziójával

Szél: Megállapították, hogy szövettenyésztés során pontosan ugyanaz az átmeneti zóna alakul ki, amely a normális egér retinában is megfigyelhető.

A pancres-fej vérellátása Nemeskéri: I. típus: nincs a. pancreatica transversa, vérellátás az a. lienalisból II. típus: van a. pancreatica transversa, anasztomózisok az a. lienalisból jövő ágakkal III. típus: csak az a. pancreatica transversa adja a vérellátást, nincs anasztomózis IV. típus: a. pancreatica transversa az a. hep. comm. -ból, vagy a. gastroduodenalis-ból Saját Charles et al. I. típus 31,3% 25,0% II. típus 56,3% 50,0% III. típus 6,2% IV. típus elvétve Nemeskéri: korróziós prepará-tumokon megállapították, hogy egyes pancras-fej artériás variációk előfordulása eltér az irodalomban leírtaktól.

CT SPECT SPECT-CT Szilvási: Octreoscan imaging olyan egyedülálló moleculáris képalkotó módszer, amely alkalmas szomatosztatin receptort hordozó primér és áttétes neuroendokrin daganatok szcintigráfiás lokalizálására.

A „LYUKAS” ANATÓMIAI KÉPLET VOLUMENÉNEK MÉRÉSE Cranioviewer - szemüreg modul Barabás: Az egyes szeletek meghatározásához beforgatott adatállomány. Jobb és bal oldali orbitale pont, valamint a kétoldali canalis semicircularis anterior csontos teteje lehetőleg egy vagy minél közelebbi CT szeletbe kerüljön. A „LYUKAS” ANATÓMIAI KÉPLET VOLUMENÉNEK MÉRÉSE

KLINIKAI PÉLDA AZ ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁRA Barabás: Arccsont-fejlődési rendellenességek sebészi rekonstrukcióját lehetővé tevő módszer alkalmazása.

Perinatális asphyxia projekt: 54 gyermek 2 éves utánkövetéses adatainak feldolgozása: az általuk használt DWI score alkalmas a kimenetel becslésére; a már 1 régióban kimutatható ischaemiás károsodás jelentősen rontja a kimenetelt; a korábban kimutatott „evolúciója” a cytotoxikus ödemának valószínűleg Wallerian degeneráció és a neonatális agy konnektivitásának egy valószínűleg nagyon értékes biológiai markerjéhez jutottak. Megkezdték a neonatális resting stage fMRI-ket szintén az agy újszülöttkori speciális szervezettségének vizsgálatára. Diffúziós projektek: az adatok új megközelítésű elemzésével sikerült igazolni, hogy felnőttekkel ellentétben 1 év alatti gyermekekben a triggereletlen diffúziós mérések során gyakran fellépnek patológiát szimuláló műtermékek, melyeket a triggereléssel el lehet kerülni a triggerelt adatrögzítés a diffúzió-alapú hőmérsékletmérés eredményét is pontosítja A DWIBS alkalmas a limfómák funkcionális vizsgálatára (a morfológián túl a viabilitás megítélésére) általában a gyermekkori szolid tumorok terápiás válaszának megítélésére; a gyulladásos bélbetegségeknél (IBD) az aktivitás megítélésére -1 1 2 3 4 5 6 7 DWI score túlélő elhunyt Rudas 9

Vese vizualizálása kétfoton gerjesztésű mikroszkóppal A kétfotonos gerjesztés előnyei: - a vörös-infravörös gerjesztés miatt nagy a behatolási mélység - sűrű szövetekben kisebb a fényszórás - szelektív gerjesztés a fókuszban, ezért kevésbé égeti a mintát - egyszerre több festék is gerjeszthető, mert a kétfoton abszorpció általában szélesebb tartományban történik A veseszövet egyes struktúráira használt festékek: 70 kDa rhodamin dextrán (vaszkulatúra); Lucifer Yellow (extracelluláris tér); Hoechst (mag) Kellermayer-Szabó 10

20 mikrométer mélységben glomerulus 80 mikrométeren 20 mikrométer mélységben kapszula, a vese felszíne 11

Az intestinalis alkalikus phosphatase (iAP) expressziója IBD-s gyermekek bélmucosájában és szérumában IBD-s gyermekek gyulladt vastagbélhámjában: iAP iAP + TLR4 expresszió LPS aktivitással gyulladás ?? az iAP aktivitás elősegítése, az enzim célzott intestinalis bejuttatása terápiás konzekvenciával is járhat a jövőben? Szabó

Sejtes csont- és porcpótló terápiák vizsgálatára szolgáló imaging bioreaktor fejlesztése Lacza: Nanokristályos tojáshéj-eredetű hidroxyapatit biológiai tesztelése. A szinterelt lapkákra humán csontvelő-eredetű mesenchymalis őssejteket ültettek és a kitapadást illetve proliferációt vizsgálták. A 2% carbon nanocsöveket tartalmazó minta fokozta a sejtek szaporodását, ezzel potenciálisan alkalmas lehet csontimplantátumok felületbevonására. Az in vivo patkány farokcsigolya modellben a graftok fokozott osteoblast aktivitást mutattak.