Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai Előadó: dr. Horváth Szabolcs, igazgató Győr, szeptember 19.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Pécs, december 11. „Múlt-jelen és jövő, avagy „Globális pálya és kispályás feltételek” ( ) Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
5. A jövedelmezőség alakulásának átfogó elemzése
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Makrogazdasági kilátások, december Magyar Nemzeti Bank Pellényi Gábor december 18.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Dr.Vécsei Pál A vezetékes gázellátás alakulásának területi tendenciái 1990 és 2008 között Budapest, április.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
2. előadás Gyakorisági sorok
Borsod-Abaúj-Zemplén megye évi gazdasági folyamatainak elemzése
Győr-Moson-Sopron megyei TOP 100 kiadvány bemutatása
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Az export szerepe a a gyorsan növekvő KKV-k sikereiben „Gazellák Magyarországon” MTA KTI november 30. Palócz Éva
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
SZÁMVITEL.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Heves megye gazdasági helyzetképe, I. negyedév
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet
TÁMOP-6.2.4/A/11/ „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Humánerőforrás fejlesztése foglalkoztatás támogatás révén”
SZÁMVITEL.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
SZÁMVITEL.
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
TIOP-2.2.2/C-10/ „Észak-Magyarország kicsinyeiért”
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
2. előadás Gyakorisági sorok, Grafikus ábrázolás
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai Szalayné Ostorházi Mária Főigazgató Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság 2012. november 14.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye részesedése, arányai az országos értékekből (KSH adatok) KSH mérése alapján megye gazdasági teljesítménye és foglalkoztatottsága változatlanul kedvezőtlenebb a nemzetgazdasági értékekhez, mutatókhoz képest. Ezt mutatja, hogy a bruttó hazai termék és a foglalkoztatottak megyei részaránya 2,6 illetve 1,1 százalékkal elmarad 6,8 százalékos megyei lakossági hányadtól.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye részesedése, arányai az országos értékekből A megyei székhelyű társas vállalkozások fontosabb gazdasági mutatói szintén alátámasztják térségünk hátrányosabb helyzetét. A lakossági részarányához képest a befektetett tőkénél 4 százalékos, a nettó árbevételnél 2,7 százalékos, a beruházásoknál 1,7 százalékos az elmaradás. A kedvezőtlenebb gazdasági teljesítmények az adóteljesítmények alakulásánál is vissza köszönnek. A kiemelt adóbevételek részarányánál a legnagyobb 4,6 százalékosaz elmaradás a megyei lakossági hányadhoz képest.

A nettó árbevétel és az infláció változása előző év = 100 % A 2008. szeptemberben kezdődő pénzügyi-gazdasági válság a teljesítmények, jövedelmezőség nagyarányú romlását a foglalkoztatás visszaesését eredményezte. Megyében a nettó árbevétel 2008 és 2009 évben volt a mélyponton, folyó áron még az előző évi teljesítményt sem érte el. Országosan 2009. évben volt a mélypont. Az utóbbi két évben kedvező változás, hogy a nettó árbevétel inflációs ráta felett növekedett, de reálértéken még mindig elmarad 17 százalékkal a válságot megelőző 2007. évi értéktől. Így gazdasági növekedésről még nem beszélhetünk. A belső fogyasztás kedvezőtlen alakulását mutatja, hogy folyó áron a 2011. évi belföldi értékesítés a megyében 4,7 százalékkal elmarad a 2007 évben realizálttól.

Export értékesítés, az Euro és az USD változása előző év = 100 % Az export teljesítményeknél a válság hatások – a nettó árbevételhez hasonlóképpen – jelentkeztek, csak változás mértéke tér el attól. Ugyan úgy a megyében 2008- 2009 év jelentette a mélypontot. Az utóbbi két évben – 2010, 2011 – a kulcsvaluták (USA dollár, EURO) árfolyam növekedését meghaladó mértékű kivitel emelkedés volt az előző évhez képest megyében és országosan egyaránt. Így mennyiségi növekedés is van, ami nagy előrelépés a válsággal érintett évekhez képest. Pozitív elmozdulás hogy már a 2011 évi export teljesítmény volumenében a megyében meghaladta a válságot megelőző 2007. évi teljesítést.

Kistérségek lakosságszáma és a Hozzáadott érték 2010. és 2011. évben A válság ellenére továbbra is meghatározó a három kistérség – Miskolc, Tiszaújváros és Kazincbarcika - megyén belüli gazdasági teljesítményének és a kapcsolódó befektetett tőkéjének részaránya, bár a gazdasági-pénzügyi válság ezen térségeket arányaiban súlyosabban érintette. Itt működnek (működtek) a válság által leginkább érintett kohászati, vegyipari és energiaipari társaságok.

Gazdasági mutatók alakulása méretnagyság szerint A megyei társas vállalkozások méretnagyság szerinti szerkezetére továbbra is jellemző a kisvállalkozások (azon belül a mikro-vállalkozások) magas száma, egy kevés számú, de nagy teljesítményértéket realizáló nagyvállalkozás és egy viszonylag alacsony részarányt képviselő középvállalkozói kör. A befektetett tőke méretnagyság szerinti eloszlása továbbra is egyenlőtlen maradt. A gazdasági teljesítmények – az aránytalan tőkeeloszlás függvényében – a kis- és közép, illetve a nagyvállalkozások között erősen differenciáltak. A gazdasági-pénzügyi válság ellenére továbbra is meghatározó a nagyvállalkozások szerepvállalása a megyei gazdasági teljesítmények alakulásánál. A kis- és középvállalkozások továbbra is jelentős foglalkoztatónak számítanak.

A legnagyobb 100 gazdasági társaság súlya a megye gazdaságában A TOP 100-ba továbbra is a közepes méretű és a nagyvállalkozások köréből kerültek be a társaságok. A megye gazdaságában - a foglalkoztatott létszám kivételével - meghatározó a hozzáadott érték alapján képzett 100 társaság szerepvállalása. A gazdasági mutatók zömében a TOP kör megyei részara megegyezik az előző évi aránnyal, kiugró – közel 8 százalékos – csökkenés a hozam mutató esetében következett be az adózás előtti eredmény negatívvá válása miatt.

Köszönjük a figyelmet!