Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban. Kutatási háttértanulmányok Szántó Zoltán (BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet) – Tóth István János.
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Humán rendszerek, közszféra
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 17., Szeged.
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
KIEMELT INFRASTUKTÚRA- NAGYBIZTONSÁGÚ ÜZEM- VÉDELME.
Főátlagok összehasonlítása standardizálással
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Korrupciós hálózatok Magyarországon különösképpen az építőiparra
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
Bg.5 téma A biztosítási piac.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Településmarketing Értékaudit.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT biztonság menedzsment a gyakorlatban (döntéshozóknak) Kovács Balázs META Group Stratis.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Integritás és önkormányzati gazdálkodás az ÁSZ ellenőrzéseinek tükrében Előadó: Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Sajtótájékoztató január 4. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 8. dr.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
Korrupciós kockázatok feltérképezése Integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése Integritás Projekt ÁROP február 22., Pécs.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Projekttámogatási Osztály
főigazgató-helyettes
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Elektronikus Közigazgatás Operatív Program ( )
A hálózati-mérési különbözet kezelése az elosztói engedélyeseknél
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A magyarországi korrupcióról Dr. Szente Zoltán PhD szakmai minőségbiztosító.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály
„Információvédelem menedzselése” LXVI. Szakmai Fórum Budapest, május 20. „Az idő lejárt” – hazai és nemzetközi átállási tapasztalatok az ISO/IEC.
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
Készítette: Farkasné Veres Edina
PEST MEGYE BŰNÜGYI HELYZETE 2012
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
A szervezetek teljesítményének
Előadás másolata:

Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása Előadó: Dr. Pulay Gyula, felügyeleti vezető Budapest, 2017.01.26.

A három index Az Eredendő Veszélyeztetettségi Tényezők (EVT) indexe a gazdasági társaság nagyságából a tevékenységeiből és működését elsődlegesen meghatározó feltételekből eredő korrupciós veszélyeztetettség összetevőit teszi mérhetővé. A Korrupciós Veszélyeket Növelő Tényezők (KVNT) indexe az egyes gazdasági társaságok napi működési feltételeit jelentősen befolyásoló, korrupciós veszélyeket hordozó összetevőket jeleníti meg. A Kockázatokat Mérséklő Kontrollok Tényezője (KMKT) index azt tükrözi, hogy az adott szervezetnél léteznek-e intézményesült kontrollok, illetőleg hogy ezek ténylegesen működnek-e.

Az integritási kérdőív kérdéseinek megoszlása   Kiemelt terület megnevezése Eredendő veszélyeztetettségi tényező (db) Korrupciós veszélyeket növelő tényező (db) Kockázatokat mérséklő kontroll (db) Összesen Vagyongazdálkodás, közpénzek kezelése 4 12 20 Tevékenység, köz-szolgáltatások nyújtása 6 5 17 Vállalatirányítás, felügyelet 2 16 23 Működés szabályozottsága - 18 Működés kontrolljai, kockázatkezelés 11 Humánerőforrás-gazdálkodás, szervezeti struktúra 10 14 Közbeszerzések, beszerzések 24 Speciális korrupció ellenes rendszerek, eljárások Vállalatcsoportok sajátosságai 9 15 65 72 155

A válaszadók megoszlása a 2015. évi mérlegfőösszegük nagysága szerint

Az EVT, KVNT, KMKT indexértékek alakulása a társaságok 2015 Az EVT, KVNT, KMKT indexértékek alakulása a társaságok 2015. évi mérlegfőösszeg-kategóriái szerint

A belső ellenőrzést működtető önkormányzati társaságok aránya az egyes mérlegfőösszeg kategóriák szerint

A felmérésben válaszadó társaságok egyedi EVT és KMKT indexértékeinek kapcsolata

Az EVT és KMKT indexértékek alapján A-D csoportokba sorolt társaságok csoporton belüli megoszlása mérlegfőösszegeik nagysága alapján

Négy kontroll kiépítettsége az elemzés során kialakított négy csoportban

A kontrollszintek kiépítettségének különbsége (szórása) kiemelt területek szerint az elemzés során kialakított négy csoportban Kiemelt területek Szórás Működés kontrolljai, kockázatkezelés 42,7% Speciális korrupció ellenes rendszerek 41,4% Humánerőforrás-gazdálkodás, szervezeti struktúra 36,7% Tevékenység, közszolgáltatások nyújtása 26,7% Működés szabályozottsága 26,1% Közbeszerzések, beszerzések 25,6% Vállalatirányítás, felügyelet 18,2%

A gazdasági társaságok tevékenységének jellemzői alapján meghatározott EVT, KVNT, KMKT indexértékek

Az önállóan működő és a vállalatcsoportban működő válaszadó társaságok indexértékeinek alakulása

A vállalatcsoportban működő gazdasági társaságok megoszlása a belső működés szabályozottsága és az integritási indexértékeinek alakulása szerint

Az integritás kontrollok kiépítettségi indexei kiemelt területenként Közbeszerzések, beszerzések 68,8% Működés szabályozottsága 62,0% Tevékenység, közszolgáltatások nyújtása 57,1% Vagyongazdálkodás, közpénzek kezelése 53,0% Működés kontrolljai, kockázatkezelés 48,6% Kiemelt területek átlaga 44,0% Vállalatcsoportok sajátosságai 41,9% Humánerőforrás-gazdálkodás, szervezeti struktúra 39,7% Vállalatirányítás, felügyelet 35,1% Speciális korrupció ellenes rendszerek és eljárások 27,5%

A gazdasági társaságok integritása erősítésének fő irányai A gazdasági társaságok végezzék el korrupciós kockázataik felmérését, és kezdjék meg egy, a kockázati helyzetükkel összhangban álló, erős integritásalapú irányítási rendszer kiépítését. A kisebb méretű gazdasági társaságok építsék ki és alkalmazzák legalább a legalapvetőbb integritási kontrollokat, hiszen ezek hiánya teret adhat a korrupciónak. Azok a vállalatcsoporthoz tartozó gazdasági társaságok, amelyek eddig még nem éltek a közös belső szabályozás lehetőségével mérlegeljék ennek bevezetését.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! www.asz.hu www.aszhirportal.hu