Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László berecz@gdf-ri.hu,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
TÁMOP projekt szakmai feladatai és eredményei Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Topár Gábor szakmai projektvezető Minőségügyi Konferencia ZMNE.
2008 novemberOrbán Zoltán – LogiPen Kft.. Mit is kell adminisztrálni…?  Szabályzat  Dolgozói tájékoztató  Munkavállalói nyilatkozatok (új belépők is!)
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Matl Gábor osztályvezető Diákhitel Központ Zrt. Budapest, július 10.
2014. július 6. A hálózati együttműködés az innovációs tevékenység során Bedő Ferenc közoktatási szakértő
Távmunkások informatikai alapképzése
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Gábor Dénes Tehetségpont
PALLÓ Az élethosszig tartó tanulás információs, felkészítő és segítő hátterének biztosítása a közművelődési intézményekben A projekt a Nemzeti Fejlesztési.
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
E-learning és a multimédia
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning kompetenciák a mérnöktanár képzés számára
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Ügyfélszolgálatok minőségi fejlesztése Hallgatói és Oktatói „BAT” ügyfélszolgálat a Nyíregyházi Főiskolán Márföldi Józsefné alprojekt vezető.
Széchenyi István Egyetem, Győr
E-learning Kovácspál Eszter.
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
ILIAS keretrendszer használata az LSI Informatikai Oktatóközpontban
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
NÁDAI GÁBOR \t Tanulmányi rendszer fejlesztése Nádai Gábor előadása GDF TDK – 2009; Konzulens: Dr. Kovács János.
A HONLAP FEJLESZTÉS BEMUTATÁSA TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Készítette: Deák Lilla.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt Önkormányzatok tájékoztatása ÖNKORMÁNYZATI OKTATÁSOK BM információs nap
Korszerű, hatékony képzési megoldás E-Learning - SzITÁR június 13.
„Információvédelem menedzselése” XXVI. Szakmai Fórum Budapest, május 16. Aktualitások az információvédelem területén Egyesületi hírek Tarján Gábor.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
Az Interneten keresztül nyújtható, tanulást és csoportmunkát támogató szolgáltatások köre és elemzése a testreszabás szemszögéből Dr. Ágoston György–Berecz.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Innovatív LCMS szolgáltatások és újszerű pedagógiai stratégiák Szász Antónia január 30. – I. Oktatás-informatikai konferencia, ELTE PPK.
Az ILIAS e-learning keretrendszer magyarországi adaptálása és felhasználása az informatika oktatásban, különös tekintettel a szolgáltatások testre szabására.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
DUF, aug. 23–25. Alapozó BSC-s informatikai tárgyak LCMS eszközök felhasználásával történő oktatásfejlesztése és bevezetésének.
1 Budai Attila Költséghatékony e-learning képzés Tananyag és támogatás új ILIAS felhasználók számára Vitaindító előadás 8. Nemzetközi ILIAS Konferencia.
Ügyfélelégedettség-építés a HIFI-ben
Szakiskolai fejlesztési program
Berecz Antónia és Kriskó Edina Gábor Dénes Főiskola
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
EU Tájékoztató Szolgálat
A Tudásrégió közösségi színterei
Előadás másolata:

Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László berecz@gdf-ri.hu, balogh@szamalk.hu, littvayl@gdf-ri.hu Gábor Dénes Főiskola

A GDF ILIAS bevezetése és működtetése Fázisok: 1992-től nyitott rendszerű távoktatás Hallgatói CD, oktatóprogramok, tantárgyi honlapok (letölthető fájok, hírek), e-mail. 2003. eLearning stratégia 2004/2005. ILIAS háttérszolgáltatás Szolgáltatások a teljes szervezetre; Felmenő rendszerű bevezetés. 2005/2006. Használatának szerves beépítése az oktatási folyamatba; Kísérleti internetes távoktatási csoportok. 2006/2007. Bevezetés a teljes szervezetben; BSc távoktatás/levelező képzésben szakonként és konzultációs központokként internetes távoktatásos csoportok.

Változásmenedzsment Az új rendszer bevezetése eredményes, de problémák is vannak: A hallgatók aktívan használják, de a tanárok közül csak kevesen; Tanároknak plusz kompetenciákra, és azok fejlesztésére volt szükség, időhiányra hivatkozva zömmel visszautasították. A tantárgyak feltöltöttsége esetén a tanári munka kevesebb időbeli ráfordítást igényel. A mindennapos ILIAS-ba belépésnek olyan természetessé kell válnia, mint az e-mail ellenőrzésének. Tutori munka megszervezése és motiválása Munka honorálását és minőségi ellenőrzését meg kell oldani; Munkaköri kötelezettséggé kell tenni.

Fórumok kezelése Fórumösszeomlás: „Szólj hozzá!” fórum Áttekinthetetlenné vált a sok téma miatt; Szükségessé vált a fórumok szétválasztása és erős moderálása. Feladatok: Fórumba csak egyszer kell beírni vagy megválaszolni egy kérdést. Sajnos sok alkalommal újra és újra rákérdeznek a már kiírt információkra: „biztos”? Széles körben való pontos informálás a rendszerről. Minden lehetséges eszközzel igyekszünk az információkat terjeszteni, mégsem elég. A kérdések megválaszolása fontos, különben a saját hitelünket rontjuk.

A hallgatói viselkedés változása A rendszer fejlődése: Egyre több a betöltött tananyag; Egyre több a rendszert használó hallgató; Egyre több a tutori, mentori feladat. Erőteljes on-line hallgatói közösség: A szakmai anyagok elérése mellett a kommunikáció fontos és vonzó; Web2.0-ás igényű hallgatók: intézményi Wikipédia, kezelői felület teljes testre szabása.

Következtetések és feladatok Tananyagok, gyakorlatok: Folyamatos frissítés lehetősége; Nagyon gyorsan változó tananyagok karbantarthatók. Jelentősen csökken a face-to-face tanítás: Lemorzsolódási arány növekedhet; Intenzívebb feladatadással, nyomkövetéssel, mentorálással kell ellensúlyozni; Ha lemarad a hallgató a vizsgákkal, nagyobb az esély hogy kimarad. Nem attól jó egy keretrendszer hogy „csillog-villog”, hanem attól, hogy használható és használják. Új feladat lehet a végzős hallgatók bevonása (tutorálás, fejlesztés, esetleg a szakdolgozat részeként).

Kapcsolattartás, elérhetőségeink Érdeklődők számára: eLearning szakértői jogosultság; Diplomamunkát készítő hallgatóknak tananyagkészítői jogosultság. Bárki számára elérhető terület: http://ilias.gdf-ri.hu/start.php Bemutató a GDF ILIAS-ról; Felhasználói kézikönyv ill. annak on-line segédletei; Mintatananyagok; Publikációk; Fórumok a nagyközönségnek. Ügyfélszolgálat: berecz@gdf-ri.hu, telefon: 4366-567; projektvezető: budai@gdf-ri.hu, telefon: 4366-566.