And what else?... Leszakadó gyerekek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Életkor és diszkrimináció
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
A gazdasági fejlettség mutatói
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Thomas Piketty Paris School of Economics
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
Speciális gyermekvédelem
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
A DIGITÁLIS NEMZEDÉK OLVASÓI PROFILJAI A nyomtatott és digitális olvasói szokások kapcsolata a teljesítménnyel a PISA2009 eredményei alapján Balázsi Ildikó-Ostorics.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Az egészségi állapotot eleve meghatározó társadalmi tényezők
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Európai Uniós ismeretek
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A magyar gazdaság versenyképessége:
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

And what else?... Leszakadó gyerekek

A sorozat az UNICEF firenzei kutatóközpontja 9. bizonyítvány gazdaságilag fejlett országok nem új kutatások, hanem összehasonlítható nemzetközi adatok elemzése monitorozás és összehasonlítás

Cél a gyermekek jogainak érvényesülése vitákat kiváltani szakmai, politikai körökben és a közvéleményben változtatás

Téma Mit: az átlagos helyzetű gyerekek és a legrosszabb helyzetű gyerekek közötti különbségek mérése. MERT: az igazságos társadalom megvalósulása felé tett lépések mércéje, a leghátrányosabb helyzetű emberek hátrányainak mértéke Nem az a kérdés: mennyien, hanem mennyire… Mérési dimenziók: Anyagi jólét Oktatás Egészségi állapot Hol: 24 OECD ország

Módszer és előfeltevések egyenlőtlenségek mérése: medián és a legalul lévők az országok teljesítményét egymáshoz és az OECD átlaghoz viszonyítja a 24 OECD ország eltérő teljesítményt nyújt az egyenlőtlenségi rendszer, a leszakadás folyamata megszakítható a korai felismerés, prevenció megakadályozhatja a mélybe zuhanást

Anyagi jól-lét Indikátorok: háztartás jövedelme, tanulási körülmények, szobaszám/fő Relatíve kis leszakadás: Svájc Izland Hollandia Relatíve nagy leszakadás: Szlovákia, USA Magyarország (jövedelem: 11., tanulás: 21., lakhatás: 24.)

Oktatási eredmények Indikátorok - PISA: olvasás, matematika, természettudományok Relatíve kis leszakadás: Finnország Írország Kanada Relatíve nagy leszakadás: Belgium Franciaország Ausztria Magyarország: olvasás: 9., matematika: 10., természettudományok: 2.

Egészségi állapot Indikátorok: panaszok, egészséges táplálkozás, testmozgás Relatíve kis leszakadás: Hollandia Norvégia Portugália Relatíve nagy leszakadás: Magyarország Olaszország USA Magyarország: panaszok: 21., táplálkozás: 24., testmozgás: 19.

Magyarország a rangsorokban A 24 ország közül: anyagi jól-lét: 22. oktatás: 6. egészség: 24.

Tanulságok válság előtti adatok, de kire hárulnak a legnagyobb terhek a válság idején a gyermekeknek csak egyetlen esélyük van az egészséges szellemi és fizikai fejlődésre a felelősség a kormányoké

Gyermek szegénységi ráta csak piaci körülmények között és kormányzati beavatkozással Adózás+segélyezés Magyarországon több, mint 25%-kal magasabb lenne

Egyenlőtlenségek A növekvő gazdagság leszivárog? Az egyenlőtlenségek oka: képességek, erőfeszítések? Miről tehetnek a gyerekek? Gazdasági-társadalmi költségek

Az egyenlőtlenségek növekedésének okai társadalmi-demográfiai változások (idősödés, családszerkezet stb.) a jövedelmek és a foglalkoztatási lehetőségek változó eloszlása (globalizáció, technológia, migráció stb.) kormányzati politikák

Eszközök Foglalkoztatás bővítés Bérek és tőkejövedelmek közötti rés csökkentése Társadalmi biztonsági rendszer Együttesen!

Sikerek és kudarcok Sikeresek (5-6% a ráta): alacsony „piaci” szegénység + hatékony kormányzati beavatkozás (50% csökkentés) Kudarc következményei például: -Alacsony születési súly -Alacsony felnőttkori kereset -Rossz egészségi állapot -Magatartási zavarok -Csökkent nyelvi készségek -Szenvedélybetegségek -Alacsony aspirációs szint -Kriminalitás -Munkanélküliség, jóléti függés -Korai terhesség

Társadalmi biztonsági rendszer családtámogatási transzferek, adókedvezmények korai beavatkozás gyermekgondozási- nevelési szolgáltatások

Egyezmény a gyermek jogairól 3. cikk A szociális védelem köz- és magánintézményei, a bíróságok, a közigazgatási hatóságok és a törvényhozó szervek minden, a gyermeket érintő döntésükben a gyermek mindenek felett álló érdekét veszik figyelembe elsősorban. 2. Az Egyezményben részes államok kötelezik magukat arra, hogy a gyermek számára, figyelembe véve szülei, gyámjai és az érte törvényesen felelős más személyek jogait és kötelességeit, biztosítják a jólétéhez szükséges védelmet és gondozást, e célból meghozzák a szükséges törvényhozási és közigazgatási intézkedéseket.