Írás Témavázlat: felépítés, a részek kapcsolata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatás és írás © kurtán sándor 2011.
Advertisements

Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Hivatkozás könyvfejezetre
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Információ feldolgozása
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A szakdolgozat Egyetemisták, főiskolások, felsőfokú képzésben résztvevők tanulmányaik végén írott hosszabb dolgozata.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Tudományos dolgozatírás
Műszaki tudományok az interneten
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
Az Istenről való beszéd lehetőségei Thomas Mann József és testvérei című regényében.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Építészet és kritika – az írott sajtó (OCTOGON) Márffy Benjámin.
OKTOGON Architecture & Design építészeti magazin
AZ ELŐADÁS CÍME KÉSZÍTETTE: VEZETÉKNÉV Keresztnév KONZULENS:
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
A SZAKDOLGOZAT.
Online adatbázisok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában május 28. Téchy Tünde.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
A dokumentumrögzítés története:
Kutatási terv A kutatási téma megjelölése - a kutatás alapvető kérdésfeltevései A kutatás témájával kapcsolatos elméleti összefoglalás A kutatás hipotézisei.
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
Kommunikáció írásban és szóban
ELŐADÁS, REFERÁTUM KÉSZÍTÉSE
Informatika 7. Készítette: Kmecs Viktória Harmath Zsolt.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványai
KORREKTÚRA Nem szabad úgy olvasnia, hogy a tartalom lenyűgözze, mert akkor a betűhibákat könnyen elnézheti, de mechanikusan sem szabad olvasnia, mert hiszen.
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
Tematikus kutatás, 2. félév Témák és feladatok. Kutatás – írás Témák (szűkítés, konkretizálás) Módszerek (külön is: PhD-sok rövid bemutatója: történeti.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
NOX_ Lars Spruybroek [ 1959-ben Rotterdamban született [ építész, képzőművész, író [ 1989-ben Delfti Műszaki egyetem diplomázott [ 1991-ben Maurice Nio.
Az APA hivatkozási stílus alkalmazása
Az APA hivatkozási stílus alkalmazása Berhidi Anna Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár március-április.
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Modern. építészet Budapest Moszkva.
Szakdolgozatírás formai követelményei Pándi Dóra Edit TE könyvtáros.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
PsycINFO és az APA Style
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Vasas Lívia, PhD 2017 Online nyilvános katalógusok orvosi területen Mozilla Firefox vagy Google Chrome Vasas Lívia, PhD.
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Dokumentumtípusok.
Scopus Vasas Lívia, PhD 2017.
Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet
Scopus Vasas Lívia, PhD 2017.
Az APA hivatkozási stílus alkalmazása
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
„Mi is az mtmt?” KÖFOP VEKOP
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Hivatkozások a szakdolgozatokban
Főutca program PILISVÖRÖSVÁRON
Hatékony és pontos munkavégzés
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Előadás másolata:

Írás Témavázlat: felépítés, a részek kapcsolata Az anyag előkészítése, a saját jegyzetek rendezése. Kivonatolás, idézetek. Kiegészítések, pótlás Szövegrészek megírása: bekezdések. Logikai, tematikai, motivikus összefüggések. Befogadhatóság, érthetőség – érdekesség, új információk és értelmezés Relevancia, szakirodalmi kapcsolódások, hivatkozások A hivatkozások rendje. Irodalomjegyzék: nyomtatott – internetes (utolsó elérés dátuma). Az év elején összeállított irodalomlista felhasználása. Angol nyelvű szöveg?

Nevelési központok – Club Aliga - szabadidő központ,alternatív iskola Nevelési központok, Jeney Lajos Club Aliga: üdülőtelep, beépítés, korok és épülettípusok, építészeti érték, történeti-használati érték, emlékezet: örökség – megőrzés Az Olgyay és Olgyay épület értékei, felújítása, lehetséges funkciói: szabadidő központ és alternatív iskola

Áruház Tipológia. Funkció, szerkezet, kifejezés. Típus és egyedi. Német összehasonlítás? Mellékletek: gyűjtés, interjú Városközpontok és áruházak Helyszínbejárás (nézetek, át/rálátások, arányok, részletek, történeti összehasonlítások) Kiegészítések: áruház gyűjtés – Finta interjú – városkronológia?

Kultúrházak A kultúra mint az indoktrináció és a legitimáció eszköze A kultúra mint a nevelés és önnevelés eszköze. A felvilágosodás hagyománya Elitkultúra – tömegkultúra Kőbánya: korszak, igények – program és koncepció – városszerkezet – funkciók, használat – ami állapot, tervek, beavatkozások Orgovány: építészeti koncepció – megvalósítás, használat, felújítás. Épület és építész(ek). Típus és egyedi

Regionalizmus és identitás. Kerényi József kecskeméti munkái Irányváltás a 70-es években: a modern és a modernitás kritikája. Posztmodern: the presence of the past. Hely, régió, identitás. Helyi identitás, hagyományok, morfológia és tipológia Beavatkozási módok. A főépítészség és a helyi politika

Magasházak, városkép Belsőépítészet

A modern építészet öröksége: dilemmák Műszaki feltételek, anyagok, szerkezetek, kivitelezői színvonal(talanság), építészeti koncepciók, tervek Részletközpontúság és telepítés elvűség Élettartam, avulás, változás-csere. Karbantartás, gondoskodás hiánya. Használói igénytelenség Mi az, ami megőrzendő, ami örökséget képez? Minőség, érték? Dokumentumérték (minden korszak reprezentációjára szükség van – nem dönthet egy generáció szemlélete és ízlése az eltörlés mellett, mert ez nem teszi lehetővé a későbbi korrekciókat. A modern muzealizálódása, időtlenség (egyedi, drága épületek – tömegépületek, típusok Rekonstruálni – adaptálni – dokumentálni és bontani …

Hivatkozások Rövid hivatkozás a szövegen belül, amelyet a tanulmány végén található részletes irodalom/hivatkozásjegyzék old fel. Rövid hivatkozás a tanulmány szövegében az idézet vagy a nem szó szerinti összefoglalása után: Zárójel, a szerző(k) családneve, a publikáció éve, vessző, oldalszám, zárójel bezárva) (Körner – Nagy, 2006, 54). A tanulmány végén szerepelnek részletesen az egyes tételek abc sorrendbe szedve. Körner Zsuzsa – Nagy Mária, 2006: Az európai és a magyar telepszerű lakásépítés története. Budapest: Terc Kiadó.

Hivatkozások Lapalji jegyzeként, számozással.

Hivatkozások könyvre A szerző vagy a szerzők neve (elől mindig a családnév, külföldi szerzőknél vessző a családnév és a vezetéknév között), a családnév kiskapitálissal kiemelve. Példa: Körner Zsuzsa, Ockman, Joan. Több szerző esetén a nevek hosszú gondolatjellel elválasztva. Körner Zsuzsa – Nagy Mária. A név után kettőspont: Körner Zsuzsa – Nagy Mária: Ha nem szerzőről, hanem szerkesztőről van szó, akkor a neve után zárójelben az áll, hogy (szerk.), utána kettőspont. Több szerkesztő esetén ugyanúgy hosszú gondolatjel használandó. A mű címe (és ha van alcíme) dőlttel: Körner Zsuzsa – Nagy Mária: Az európai és a magyar telepszerű lakásépítés története. A kiadás helye, kettőspont, szóköz, a kiadó neve, vessző, évszám, pont. Körner Zsuzsa – Nagy Mária, 2006: Az európai és a magyar telepszerű lakásépítés története. Budapest: Terc Kiadó, 2006. Ockman, Joan (szerk.): Architecture Culture 1943-1968. A Documentary Anthology. New York : Rizzoli, 1993. Ismételt hivatkozásnál a szerző vagy szerzők családneve (Körner – Nagy), vessző, i. m., vessző, oldalszám.

Hivatkozás tanulmányra tanulmánykötetben A szerző neve a fentieknek megfelelően, kettőspont, a tanulmány címe (nem dőlttel!), pont. In, kettőspont, a szerkesztő vagy szerkesztők neve, zárójelben szerk., kettőspont, a mű címe dőlttel, pont, a kiadó neve, vessző, évszám, pont. Sklair, Leslie: The Role of Iconic Architecture in Globalizing Urban Megaprojects. In: Santamaria, Geraldo del Cerro (szerk.): Urban Megaprojects: A Worldwide View. Emerald Publishing, 2013.

Hivatkozás folyóiratcikkre A szerző neve a fentieknek megfelelően, kettőspont, a tanulmány címe (nem dőlttel!). A folyóirat neve dőlttel, vessző, ha meg van adva, az évfolyam száma, utána évf., vessző, a kiadás évszáma, dőlt elválasztó vonal, lapszám, vessző, oldalszám –tól-ig, pont. Szabó Levente: Patetikus vállalás. Művelődési központ, Nyíregyháza (1969-1981, 2013-14). Régi-új Magyar Építőművészet, XV. évf. 2015/2, 3-9. 

Hivatkozás internetes forrásra A szerző neve a fentieknek megfelelően, kettőspont, a tanulmány címe, pont. A honlap neve dőlttel, a megjelenés évszáma (ha van), pont. Internet cím, zárójelben az utolsó elérés dátuma.  Bardóczi Sándor: Cselszövők és tréfamesterek. Építészfórum, 2015. http://epiteszforum.hu/cselszovok-es-trefamesterek (Utolsó elérés: 2015. 04. 30.)