Veszprém Megyei Kormányhivatal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
A veszélyes áru szállítás szabályainak hazai alkalmazása
Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A HACCP rendszer és alkalmazása
Családi napközi.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Változások az utóbbi évtizedekben
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mi az, amit én tudok a közétkeztetésről
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink?
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Testi - lelki egyensúly
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Családtámogató ellátások
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN FARKAS NÓRA OKL. TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
Ágazatközi együttműködés
10. rész :Táplálékunk összetevői
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Veszprém Megyei Kormányhivatal Gyakori kérdések … Tóth Elvira Közegészségügyi-járványügyi felügyelő Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Kollégiumi étkeztetésre vonatkozó szabályok Egész napos ellátás esetén a korcsoportonkénti előírt energiaszükséglet 100%-át napi három fő- és két kisétkezéssel kell biztosítani. Probléma: a kollégium és az oktatás helyszíne különbözik Megoldás: a kis étkezéseket a reggelihez, ebédhez csomagolva kapják a gyerekek

Szociális otthonban történő étkeztetés Probléma: hagyományos ételek (zsír) ízesített tejitalok (cukor) a nyers zöldség, gyümölcs (nehezen rágható) ízérzékelés romlása

Szociális otthonban történő étkeztetés Megoldás: hagyományos magyaros ételek felszolgálására továbbra is lehetőség van, nem kell, hogy a só és a zsír domináljon italként kínált tej és a fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítmény nem cukrozható tovább konyhán készítenek tejeskávét vagy kakaót, az ízesíthető cukorral (10 élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki) hús nem szelethúsként, hanem raguként, vagdaltként való felszolgálása szeletelt, reszelt, párolt zöldség puha gyümölcs, kompót, befőtt

Az étrendtervezés szabályai Manuálisan is feltüntethetőek az ételekhez felhasznált, a nyersanyag-kiszabati íven a nyersanyag alapjául szolgáló élelmiszerek a csomagolásukon, a címkén vagy a terméket kísérő dokumentumon megadott jelölési adatuk szerinti megnevezésükkel, valamint pontos mennyiségükkel Program: NutriComp 4.0 (egyéb) Változatossági mutató (ne legyen kevesebb, mint 60%) Egy ételsor 1 alkalommal (10 élelmezési napra vonatkozóan)

Diétás étkeztetés Szakorvosi igazolás megléte ( „5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról”) A betegség diagnosztizálása során a háziorvos/gyermekorvos kiadhat igazolást, melyben az adott diétát javasolja A pontos diagnózis felállításáig és az emelt szintű családi pótlékra jogosító igazolás kiállításáig a diétát BIZTOSÍTANI KELL

Diétás étkeztetés Az egészséges táplálkozásra vonatkozó előírásokat ezen étrendek tekintetében is szükséges betartani Pl: gluténmentes diétát tartó gyermekek esetében is biztosítani kell: - a korcsoportnak megfelelő energiaszükségletet, - az előírt mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket az étrend összeállítása során ügyelni kell a változatosságra, - be kell tartani a gyakoriságra vonatkozó szabályozást, az adagolási előírásokat, valamint a felhasználási előírásokat, korlátozásokat és tilalmakat is.

Személyi feltételek Kötelező élelmezésvezetőt alkalmazni minden nevelési-oktatási intézményben, fekvőbeteg- szakellátást nyújtó intézményben, szociális ellátást, gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézményben, Az alkalmazási forma (alkalmazotti, megbízási szerződéses, egyéni vállalkozói, gazdasági társaságként) tekintetében a Rendelet nem ad iránymutatást.

Személyi feltételek Diétás szakács képzés Amennyiben a képzés nem államilag elfogadott, úgy nem tesz eleget a Rendelet elvárásainak. Dokumentált jártasság Igazolása: - megfelelő végzettséget tanúsító bizonyítványokkal - a közétkeztetés területén szerzett gyakorlat igazolására szolgáló, a jelenlegi és korábbi munkáltatók által biztosított dokumentumokkal

Köszönöm a figyelmet!