Veszprém Megyei Kormányhivatal Gyakori kérdések … Tóth Elvira Közegészségügyi-járványügyi felügyelő Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály
Kollégiumi étkeztetésre vonatkozó szabályok Egész napos ellátás esetén a korcsoportonkénti előírt energiaszükséglet 100%-át napi három fő- és két kisétkezéssel kell biztosítani. Probléma: a kollégium és az oktatás helyszíne különbözik Megoldás: a kis étkezéseket a reggelihez, ebédhez csomagolva kapják a gyerekek
Szociális otthonban történő étkeztetés Probléma: hagyományos ételek (zsír) ízesített tejitalok (cukor) a nyers zöldség, gyümölcs (nehezen rágható) ízérzékelés romlása
Szociális otthonban történő étkeztetés Megoldás: hagyományos magyaros ételek felszolgálására továbbra is lehetőség van, nem kell, hogy a só és a zsír domináljon italként kínált tej és a fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítmény nem cukrozható tovább konyhán készítenek tejeskávét vagy kakaót, az ízesíthető cukorral (10 élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki) hús nem szelethúsként, hanem raguként, vagdaltként való felszolgálása szeletelt, reszelt, párolt zöldség puha gyümölcs, kompót, befőtt
Az étrendtervezés szabályai Manuálisan is feltüntethetőek az ételekhez felhasznált, a nyersanyag-kiszabati íven a nyersanyag alapjául szolgáló élelmiszerek a csomagolásukon, a címkén vagy a terméket kísérő dokumentumon megadott jelölési adatuk szerinti megnevezésükkel, valamint pontos mennyiségükkel Program: NutriComp 4.0 (egyéb) Változatossági mutató (ne legyen kevesebb, mint 60%) Egy ételsor 1 alkalommal (10 élelmezési napra vonatkozóan)
Diétás étkeztetés Szakorvosi igazolás megléte ( „5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról”) A betegség diagnosztizálása során a háziorvos/gyermekorvos kiadhat igazolást, melyben az adott diétát javasolja A pontos diagnózis felállításáig és az emelt szintű családi pótlékra jogosító igazolás kiállításáig a diétát BIZTOSÍTANI KELL
Diétás étkeztetés Az egészséges táplálkozásra vonatkozó előírásokat ezen étrendek tekintetében is szükséges betartani Pl: gluténmentes diétát tartó gyermekek esetében is biztosítani kell: - a korcsoportnak megfelelő energiaszükségletet, - az előírt mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket az étrend összeállítása során ügyelni kell a változatosságra, - be kell tartani a gyakoriságra vonatkozó szabályozást, az adagolási előírásokat, valamint a felhasználási előírásokat, korlátozásokat és tilalmakat is.
Személyi feltételek Kötelező élelmezésvezetőt alkalmazni minden nevelési-oktatási intézményben, fekvőbeteg- szakellátást nyújtó intézményben, szociális ellátást, gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézményben, Az alkalmazási forma (alkalmazotti, megbízási szerződéses, egyéni vállalkozói, gazdasági társaságként) tekintetében a Rendelet nem ad iránymutatást.
Személyi feltételek Diétás szakács képzés Amennyiben a képzés nem államilag elfogadott, úgy nem tesz eleget a Rendelet elvárásainak. Dokumentált jártasság Igazolása: - megfelelő végzettséget tanúsító bizonyítványokkal - a közétkeztetés területén szerzett gyakorlat igazolására szolgáló, a jelenlegi és korábbi munkáltatók által biztosított dokumentumokkal
Köszönöm a figyelmet!