Soundwave Painting Hanghullám művész

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
A hangszálak, mint hangforrások A fül mint hangfogó Hlasivky ako zdroj zvuku. Ucho ako prijímač zvuku hangszálak.
Kecskemét, január 31. GAMF Tűri László előadása
I S A A C N E W T O N.
A fejhallgatók története
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
ZENEELMÉLEt.
Matematika a zenében.
A hallás és a pszichoakusztika alapfogalmai
Segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tárgy tanulásához
Hang és fény (Akusztika, fénytechnika)
Ritmus és arány a zenei kompozíciókban
Fizika – hang – zene – orgona
Tartalom Klasszikus hangtan
Hangfrekvencia, Fourier analízis 5. (III. 28)
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
Fizika 5. Hangtani alapok Hangtan.
Hangtan Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Halász Dániel (HADNAAI.ELTE) ELTE:IK
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester Készítette: Lóránt Gergő Városmajori Gimnázium.
A mikrofon -fij.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
A hangerősség Hlasitosť
Statisztika.
Hangtan 12.d..
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Hangtechnika.
A kezdetektől napjainkig
Hullámok.
Hullámmozgás Mechanikai hullámok.
Hangszerkesztés elmélet
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
Rezgések a természetben
Akusztikai mérések Sztahó Dávid
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
HANGSZER VERSENY.
A kanna az egyik legjobb hangszer: nem törik, időjárásra nem érzékeny,
Húros hangszerek működése
Készítette: Boldizsár Szilvia Horváth Lívia Kincses Adél
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Mechanikai hullámok.
Ritmus az életünkben Vetélkedő.
Hangtan.
GITÁR. Húros, ezen belül pengetős hangszerek csoportjába tartozó hangszer. Megszólaltatása pengetővel vagy ujjal történik. Általában hat húrja van. A.
A címben feltett kérdésre több válasz is lehetséges, egyszerűen mondhatjuk azt is, hogy „hang az, amit hallunk” – ezzel nem is járunk messze az igazságtól,
Mechanikai rezgések és hullámok
Problémamegoldás és számításos feladatok a fizikatanári gyakorlatban Egy rezgőmozgással kapcsolatos feladat elemzése Radnóti Katalin ELTE TTK.
Zenei skálák. Hullámok Hullámhossz (λ) Frekvencia (f) Terjedési sebesség (v) Amplitúdó (A)
A hang.
Rezgőmozgás, lengőmozgás, hullámmozgás
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
Hangszerek Zongora Gitár.
Összefoglalás Hangok.
Multimédia.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
A fizika mint természettudomány
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A matematika a zenében.
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
HANG Multimédia tananyag Huszár István.
Hangtan.
Hangtani alapfogalmak
Hangszintézis Hangkeltés természetes és mesterséges eszközökkel
Előadás másolata:

Soundwave Painting Hanghullám művész KIKS projekt – Szilágyi Erzsébet Gimnázium Csapata Soundwave Painting Hanghullám művész

Fizika és zene Miért ez a két tantárgy? Fizika: mindenki tanulja – nem szereti. Művészet, rajz: általában nem tanuljuk – viszont szeretjük. Látszólag semmi kapcsolat nincs közöttük, de mégis van.

KELLÉKEK A KÍSÉRLETHEZ Papírlapok Hangszóró Zene Fólia Tempera

MI TÖRTÉNT? Különböző zenék hatására a membrán (hangszóróhoz rögzített kúppalást alakú lemez) rezgése különféle mintákat, “festményeket” hozott létre a papíron A kísérlet minden zenénél ugyanazon körülmények között zajlott (hangerő, festékmennyiség, stb.), így ezek az eltérések elhanyagolhatók

magyarázat Frekvencia: ismétlődés gyakoriságát jelenti, vagyis egy esemény hányszor ismétlődik egy adott idő alatt. Hz-ben (hertz) mérjük. A hangszóró működése: olyan eszköz, amely a váltóáramot hanggá alakítja. Állandó mágnes erőterében elhelyezett kis méretű tekercsbe vezetik be a váltóáramot, erre van felerősítve a membrán, amely a levegőt mozgásba hozza. Annyival kisebb mértékben képes rezegni, amennyivel nagyobb frekvenciájú áramot vezetünk a tekercsbe. A hangnak is van frekvenciája: fizikai értelemben a hang egy rugalmas közeg mechanikai rezgése, amely hanghullámként tovaterjed a levegőben, majd a fülünkbe jutva a rezgő levegőrészecskék megrezegtetik a dobhártyánkat, amit az agyunk hangként érzékel A rezgés frekvenciájától függ, hogy milyennek halljuk a hangot (az ember 20 Hz és 20kHz között képes érzékelni)

oktáv 2:1 kvint 3:2 kvart 4:3 nagy terc 5:4 kis terc 6:5 Hangköznév A zenében előforduló hangközöket két zenei hang frekvencia-arányával adhatunk meg. Hangköznév Frekvenciák aránya oktáv 2:1 kvint 3:2 kvart 4:3 nagy terc 5:4 kis terc 6:5

A zene a fizika nyelvén: a zene különböző frekvenciájú különálló hangok sorozata (dallam), hangok kombinációja, hangok időbeli szabályos egymásutánja (ritmus). Vivaldi Négy évszak c. művében a Tél tételben főként a hegedű, a magas hangok dominálnak. A hegedű szomszédos húrjait kvint hangközre hangolják, ezek lehetnek az okai a papíron hagyott mintának A pszichedelikus goa egy elektronikus zenei stílus. Az egész zene általában egy kemény hangzású basszusvonalra épül, így a membrán viszonylag egyenletesen rezeg, ez az magyarázat a pontszerű foltokra a papíron.

A Queen Bohemian Rhapsody című dala egy zongorakíséretes kórusénekkel és egy szólóénekes váltakozásával kezdődik. Később bekapcsolódik a basszusgitár, majd a dob is; a gitár és a zongora közös, ritmusos mély hangzása és az lágy kezdet okozza a papíron látható változatos foltokat. Carl Orff Carmina Burana című zeneművében a zenei építőkövek nagyon egyszerűek, ám (a kórus mellett) rengeteg hangszer szerepel benne: egy igen nagyméretű ütőhangszer-csoport, ez adja a membrán ritmikus, szolid lüktetését, illetve a hegedűk mellett orgona és zongora is lágyítja a hangzást és a frekvenciák intenzitását.

miért lenne jó ezzel tanulni? a diákok számára nagyon látványos a zene által létrehozott “művészet” a kísérlet kapcsán számos fizikai mennyiség elmagyarázható, illetve konkrét jelenséghez is köthető nem csak a fizikai ismeretek bővülnek, hanem a zenei és művészeti műveltség is gyarapítható

További lehetőségek lehetőségek széles skálája áll az eszköz fejlesztésére egy jobb teljesítményű, nagyobb hangszóróval és a festékek színeinek variálásával valóságos “műalkotások” készíthetők így nemcsak fizikai mennyiségek szemléltetésére alkalmazható, hanem akár zeneórákon, sőt, rajz-és művészetórákon is