A HTML alapjai Az internet és a web.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Elektronikus levelezés [webmail]
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
avagy a hálózatok hálózata
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
BEVEZETÉS A WEB VILÁGÁBA
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
Hálózati és Internet ismeretek
Számítógép hálózatok.
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelv ű Magán Szakközépiskola, Gúta.
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Információ és kommunikáció
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Elektronikus levelezés
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Internet ismeretek.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati alapismeretek
Az Internet alkalmazásának lehetőségei
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Az Internet alkalmazásai
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Topológiák Hálózati eszközök
Bevezetés az informatikába 12. előadás Hálózati szoftver Internet Adattömörítés.
Számítógép hálózatok.
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Az Internet.
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Internet története Nagy Sándor. Előzmények : A Szovjetunió október 4-én fellövi az első mesterséges holdat, a Szputnyikot. Válaszul Amerika.
Turócziné Kiscsatári Nóra
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Állományok le- és feltöltése az interneten Papp Szabolcs 2009.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
1 Informatika - 1. alkalom Jogi informatika - alapok szeptember 10. E1 előadó PPKE JÁK Informatikai Oktatási Csoport.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
Hálózati protokollok és szabványok
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Hálózatos programok készítése
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Informatika - 1. alkalom szeptember 14. E1 előadó
Informatika - 1. alkalom szeptember 22. E1 előadó
Internet és kommunikáció
Informatika - 1. rész október 7.
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Informatika - 1. rész szeptember 8.
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

A HTML alapjai Az internet és a web

1943 „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke, 1943)

1977 „Nincs semmi ok, amiért bárki is számítógépet akarna vásárolni az otthonába.” (Ken Olson, a DEC alapítója, 1977)

I. Kezdetek ÉS A Logikus folytatás: ARPANET A Szovjetunió 1957. október 4-én fellőtte az első mesterséges holdat Az USA erre létrehozta a Fejlett Kutatási Projektek Ügynökségét (ARPA) cél: egy olyan kommunikációs hálózat létrehozása, amely szélsőséges körülmények között is (pl. atomháború) működőképes.

I. Kezdetek ÉS A Logikus folytatás: ARPANET 1969-ben indult a megálmodott hálózat, az ARPANET már kezdetben is két csoport használta: katonaság egyetemek milyen célokat szolgált kezdetben? elektronikus levelezés fájlok cseréje távoli bejelentkezés egy másik számítógépre

Az ARPANET fejlesztői csapata

Hálózat 1971-ben

1971-72 Ray Tomlinson (+2016) feltalálja az e-mailt, bevezeti a @ használatát a levelezésben

Levelezés a ’70-es években?

1974 1982 Megjelent az internet kifejezés egy tanulmányban >> Létrejön a TCP/IP szabvány – az Internet alapprotokollja (lényeg: ld. 9. témakörben) 1982

1983 A katonaság saját hálózatot hoz létre, az ARPANET mellett megjelenik a MILNET Az első DNS szerver elkezdi működését

II. Hálózati PROTOKOLLOK A protokoll fogalma olyan szabályrendszer, amely meghatározza, a hálózat résztvevőinek kommunikációját. például: a HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): a különböző helyeken található és eltérő jellegű dokumentumok átvitelét teszi lehetővé (pl USA-Magyaro., különböző fájlok – képek, zene - átvitele). IP és a TCP protokollok (ld. 9. témakör) POP3, SMTP, IMAP protokollok (ld. 17. témakör)

III. Kommunikáció az internetre kapcsolat számítógépek között Az internet tulajdonképpen nagy teljesítményű, összekapcsolt számítógépek hálózata Ezeket a számítógépeket szervereknek hívjuk A szerverek mögött további kisebb-nagyobb hálózatok találhatóak, ezekhez a hálózatokhoz kapcsolódnak végső soron saját számítógépeink

III. Kommunikáció az internetre kapcsolat számítógépek között A szerverek mindegyike más-más címmel rendelkezik (más esetben nem lehetne különbséget tenni közöttük) Ezeket az egyedi címeket IP címeknek hívjuk. Az standard szabvány (IPv4) négy számot használ a szerverek/számítógépek címzésre (pl.: 31.13.84.36) Ebben a címzésben az elméleti minimum és maximum: 0.0.0.0 és 255.255.255.255 185.60.216.35

III. Kommunikáció az internetre kapcsolat számítógépek között A szerverek más számítógépekhez hasonlóan hardverből és szoftverből állnak Minden szerveren fut egy szoftver, a hálózati operációs rendszer, amely különféle szolgáltatásokat nyújt az internet felé, pl: levelezés, postafiókok kezelése (pl. a Gmail szervere) weblapok kezelése, tárhely biztosítása (pl. a Gmail szervere)

Ez NEM Win.10! Ez Windows Server 2016!

IV. A DNS Ahhoz, hogy egy szerver szolgáltatásait igénybe tudjuk venni (pl. meg tudjunk nyitni egy weblapot) ismernünk kellene az adott szerver IP címét Mivel ezeket a számokat nagyon nehéz lenne megjegyezni, ezért minden szerverhez (IP címhez) egy úgynevezett domain nevet is rendelnek A párosított adatokra épülő rendszert hívjuk DNS-nek (Domain Name System)

IV. A DNS IP cím domain név

IV. A DNS Igen, a kettő közül bármelyiket beírhatjuk a böngészőbe, a Facebook jelenik meg… Az IP címekhez tartozó domain neveket speciális szerverek tárolják, ezek a névszerverek Amikor legépeljük a facebook.com-ot, számítógépünk először egy névszervertől kéri le a domain névhez tartozó IP címet, majd valójában ezt a címet felhasználva kommunikál

IV. A DNS A szabad domain nevek (nem ilyen a facebook.com) pénzért lefoglalhatóak, regisztrálhatóak (ld.: http://www.domain.hu/domain/) a regisztrációt – pénzért – meghatározott időközönként meg kell újítani A regisztráló jogot szerez arra, hogy meghatározza (egy felületen beállítsa), hogy a domain név melyik IP címre mutasson

IV. A DNS Tegyük fel, hogy a facebook.com-ot elfelejtenék újra regisztrálni. Ekkor felszabadulna és lefoglalható lenne. Regisztráció után be lehetne állítani, hogy a facebook.com pl. ugyanarra mutasson, mint a fasori.hu…