Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

A BIZTOSÍTÁSOK ALAPGONDOLATÁT A KÖZÖS KOCKÁZATVISELÉS JELENTI. A BIZTOSÍTÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐJE, HOGY.
„Á” alom African Red Devil RR Kennel Álomszép alom.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-AVK
2006. március 10. Délben az óra mutatói fedik egymást. Hány másodperc múlva fogják legközelebb fedni egymást az óra mutatói? Telefonos feladat.
Juh fajtatan.
Készítette / Author: Tuska Katalin
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Tejtermelő juhfajták közüli választás
A színek és formák nem engednek asszociálni a témára, ill. a háttér és a fehér betűk nem támogatják a láthatóságot!!! A magyartarka tenyészbikák Készítette:
A juhok értékmérő tulajdonságai
Tenyésztési program.
Tenyésztési módszerek
Tenyésztési eljárások a szarvasmarha-tenyésztésben
II. Tenyésztési eljárások
Mendeli genetika Allél Monohibrid -Dihibrid Autoszóma – alloszóma
Ivari kromoszómás jellegek és humángenetika
Kontinuitás és változás
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Az ember egyszerű mendeli genetikája
Felszín alatti vizek minősítése
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
A degu Tentamen prezentáció Szentendre, november Készítette: Kovács Eszter Anna (6.a) Szentendrei Református Gimnázium.
1 Konferencia a Mezőgazdasági Megoldások és Együttműködés jegyében A Sertéspiac kihívásai - kifejezetten Európában -
Agrár-környezetvédelmi támogatások Hargita megyében (dilemmák és problémák) Péter Pál agora munkacsoport.
A médiaelemzések lehetőségei és buktatói GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Skultéty László 1/21.
Tárgyszavazás az OMgK-ban (1.) as évektől MABI, 1988-tól tárgyszavazás (ma több mint 123 ezer rekord) tól Aleph -Agris -mindent tárgyszavazunk.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Tenyésztési program elemei
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
A ló törzskönyvezése.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szelekció I. Örökléstani alkalmazások Farkas János Az alapprobléma és matematikai megoldása megtalálható W. Feller: Bevezetés a valószínűségszámításba.
FELTÉTELES RANGSOROLÁS A cikk a nyugat-afrikai farmerek szarvasmarhákkal kapcsolatos preferenciáinak felmérésével foglalkozik. A szarvasmarha jelentősége:
Előrejelzések a magyarországi munkahelyi balesetek számának alakulására vonatkozóan, az OMMF által begyűjtött adatok felhasználásával Felhasznált irodalom:
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Az új Vidékfejlesztési Program
A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.
A MJKSZ jelen- és jövőbeni szerepe a Magyar juhágazatban. Kádas Antal régióvezető Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség.
Kitörési pontok a juhágazatban Róna-JUH Klaszter – új típusú összefogás a juhászatban Karcag, május 27. Németh Tímea 1 – Oláh János 2 1 Állattenyésztési.
GÁZFÓRUM MINŐSÉG ÉS FELELŐSSÉG, MINT A BIZTONSÁG GARANCIÁJA az egyszerűsített gázkészülékcsere folyamatában. Gyárfás Attila Magyar Épületgépészek.
Tenyésztési aktualitások 2016 Mészáros Mihály Programvezető Haszonállat-génmegőrzési Központ Gödöllő.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Növekedési tulajdonságok genetikai paraméter becslése szivárványos pisztrángon (Onchorynchus mykiss), markerekre alapozott pedigré használatával Előadó:
Magyar Mudi Egyesület. Rövid történetünk február 21-én alakultunk 1 elnök 2 helyettes – 3 tagú elnökség 21 alapító tag és még ban 4 taggal.
Vidékfejlesztési Program a baromfiágazat támogatásai Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár 14. Tojás Világnapi Szakmai.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Állattenyésztési alapfogalmak
Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.
Az éhezés.
GYAPJÚ.
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
ABC és XYZ elemzések.
2017. december 2. Simaság Hermánné Bedics Rita „Vadvári”(FCI)Kennel
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Kihívások a tojáságazat előtt
Előadás másolata:

Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban Őshonos juh és kecske szakmai nap Hortobágy, 2017. április 22. Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban Sáfár László dr., MJKSZ

Beltenyésztés: Ha egy populációt zárt körben tenyésztjük, beltenyésztést folytatunk, aminek következtében növekszik a homozigóta génpárok aránya (nő a homozigozitás). A beltenyésztettség mértékét a beltenyésztettségi együtthatóval jellemezhetjük (Wright), „F” betűvel jelöljük: Az „F” értéke Szülő x ivadék párosításkor 0,25 vagy 25% Édestestvérek párosításakor 0,25 vagy 25% Féltestvérek párosításakor 0,125 vagy 12,5% Elsőfokú unokatestvérek párosításakor 0,0625 vagy 6,25%

A beltenyésztés következményei: - a homozigozitás növekedése, recesszív tulajdonságok felszínre kerülése (recesszív öröklődő betegségek, recesszív színek meg- jelenése) – gyorsabbak kiszűrhetők a recesszív hibák. a beltenyésztettség növekedésével beltenyésztési leromlás jelentkezhet, nagyobb mértékben az alacsony örökölhetőségű (h2) tulajdonságban (fitnessz tulajdonságok: szaporaság, választott bárányok száma, stb.) a beltenyésztettség növekedésével mindazonáltal egy bizonyos határig (10-30%) még termelés növekedés is tapasztalható egyes vizsgálatok szerint.

Beltenyésztési leromlás

A Vidékfejlesztési Program „védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ megőrzése” pályázat keretében végeztük el az őshonos juh és kecskefajtáink nőivarú állományaiban a beltenyésztettség felmérését 2016-ban. Az összes törzskönyvi ellenőrzésben tartott nőivarú állat beltenyésztési együtthatóját Meuwissen-Lou módszer szerint számítottuk, majd tenyészetenkénti, fajtánkénti átlagokat is számoltunk.

Cigája

10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

Tejelő cigája

10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

Magyar juh – hortobágyi racka – fehér

10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

Magyar juh – hortobágyi racka – fekete

10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

Gyimesi racka

10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

Cikta

10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

Magyar parlagi kecske

10%-nál illetve 5%-nál nagyobb beltenyésztettségű egyedek aránya

Összegzés Eddig nem voltak adataink őshonos fajtáink beltenyésztettségére vonatkozóan. Minden őshonos fajtában 5% alatt van az átlagos beltenyésztettség. Vizsgálataink azt mutatják, hogy egyelőre nem jelent gondot a beltenyésztettség, de folyamatosan figyelni kell a változást. Nem tapasztalható csökkenés a szaporaságban, a báránykori súlygyarapodásban és az éves súlyok alakulásában.

Mit tehetünk a beltenyésztettség csökkentésére? Növelni kell a tenyészkosok számát (kisebb háremek kialakítása) Párosítási terv készítése (és alkalmazása) évjárat F átl évjárat F átl 2010 0,0177 2014 0,0133 2011 0,0271 2015 0,0131 2012 0,0186 2016 0,0062 2013 0,0181 Központi kos/bak nevelő telepekre a lehetőleg minden tenyészetből, és a legtöbb apától kell beállítani apaállat jelölteket.

Összegzés Eddig nem voltak adataink őshonos fajtáink beltenyésztettségére vonatkozóan. Minden őshonos fajtában 5% alatt van az átlagos beltenyésztettség. Vizsgálataink azt mutatják, hogy egyelőre nem jelent gondot a beltenyésztettség, de folyamatosan figyelni kell a változást. Nem tapasztalható csökkenés a szaporaságban, a báránykori súlygyarapodásban és az éves súlyok alakulásában.

A beltenyésztés, rokontenyésztés tenyésztési módszer, hatékony eszköze a képzett és kitartó tenyésztőnek, de kétélű fegyver a dilettáns kezében (Dohy János) Ha jól alkalmazzuk, a kívánatos géneket halmozzuk fel, ha pedig nem, akkor a nemkivánatos géneket rögzítjük a populációban. Az őshonos fajtáink értékes tulajdonságainak megőrzésében nagy felelősségünk van!

Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség http://mjksz.hu Magyar Juh – és Kecsketenyésztő Szövetség