Az érettségi védelmében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Advertisements

Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Szakképzés ma … Málnási Gábor.
Marcali Szakképző Iskola Pályaválasztás / Tel: 85/ , 85/
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
Foglalkoztatás, iskolázottság és képzettség
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Szakképzési rendszer és munkaerő-piac Az állami felsőoktatási férőhely-allokáció hatékonysága a felsőfokú végzettségűek munkaerő-piaci helyzetének tükrében.
Bérváltozások 2008 május május Köllő János MTA KTI.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Példa egy ppt prezentációhoz
A felmérés időpontja: május 28.. MÉRT TERÜLETEK:  matematikai eszköztudás  szövegértési képességek  háttérkérdőív kitöltése (szülők, tanulók)
Dr. Göndöcs István Pécs Mj. V. Hosszú és Középtávú Stratégia végrehajtása Javaslat a Pólus program fejlesztési irányainak kiegészítésére.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
Épületgépész technikus oktatás a Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolájában 4024 Debrecen Varga u. 5.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
A P.T.T.T.-ban között végzett tanulók pályakövetése 1 A Puskás Tivadar Távközlési Technikumban között végzett tanulók pályakövetése.
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
Szakképzési körkép 2016 A jármű és fémipari szakmacsoport Fóruma.
MI LESZ VELED, EGYETEM? Varga Júlia Az Oktatói Hálózat vitasorozata
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
A képzést megrendelő szempontjai OFT értekezlet Győr
Adamecz Anna: Iskolalátogatási korhatár és az érettségi elérésének valószínűsége Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
MFKB Roadshow Változások a szakképzésben – Gondoljuk újra együtt Csongrád megye szakképzés fejlesztési koncepcióját október 10. Előadó: Dr. Kőkuti.
2016/17-es tanév. Iskolatípus változások 2016/17-es tanévtől.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája
KAPOSVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM NAGYATÁDI ADY ENDRE GIMNÁZIUMA, SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA.
A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon:
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Vállalati háttérfelmérés eredményeinek összefoglalása
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Varga Júlia MTA KRTK KTI
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Varga Júlia MTA KRTK KTI
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
PÁLYAVÁLASZTÁS? SZAKMAVÁLASZTÁS?
Felsőoktatási Szakképzés
Középfokú felvételi eljárás a 2018/2019. tanévben
Előadás másolata:

Az érettségi védelmében Képzés és foglalkoztatás összefüggései Horn Dániel tudományos főmunkatárs MTA KRTK és ELTE 55. Közgazdász vándorgyűlés Eger, 2017. szeptember 8.

Érettségi védelmében Az prezentáció az „Érettségi védelmében” című műhelytanulmány, illetve Köllő János hasonló című előadása (MTA KRTK KTI 2015. február 2.) felhasználásával készült. Az ábrák, amennyiben külön nincs jelezve, ebből a műhelytanulmányból származnak. A műhelytanulmány az MTA megbízásából készült az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézetében Összeállította: Kertesi Gábor Köllő János Közreműködött: Hajdu Tamás Hermann Zoltán Horn Dániel Kézdi Gábor Varga Júlia Horn Dániel Az érettségi védelmében

Reformok a középfokú oktatásban 2010- Az érettségi nem adó szakiskola arányának növelése a szakközépiskolák és gimnáziumok rovására. Cél: a gyerekek fele tanuljon érettségit nem nyújtó szakiskolában. Szakiskola: Négyéves képzés helyett (ahol volt)  hároméves Közismereti tárgyak: napi 1 óra (majd 2) Gazdasági minisztériumi felügyelet Iskolaköteles kor leszállítása (18  16) Horn Dániel Az érettségi védelmében

Miért? (a hibás érvek) A szakképzés a rendszerváltás után visszaszorult Nincs elegendő szakmunkás, miközben feleslegesen képeznek bölcsészeket, akikre a piac nem tart igényt A piac a gyakorlati tudást keresi A közismereti és készségfejlesztő képzés felesleges a szakmunkásképzésben „Német rendszerű duális szakmunkásképzésre” van szükség Horn Dániel Az érettségi védelmében

Hat megjegyzés a diagnózisról Tényleg visszaszorult-e a középfokú szakképzés? Tényleg többre értékeli-e a piac az érettségi nélküli szakképzettséget? Tényleg nem értékeli a piac az alapkészségeket? Duális képzés = szakképzés közismereti/készségfejlesztő oktatás nélkül? Túl kevés szakmunkás, túl sok diplomás (és különösen bölcsész)? Az érettségi korlátozása biztosítja, hogy a megfelelő gyerekek jussanak egyetemre? Horn Dániel Az érettségi védelmében

Tényleg visszaszorult-e a középfokú szakképzés? A középfokú szakképzettséggel rendelkezők aránya az adott évben születettek százalékában, a szakképzettség megszerzésének helye szerint Alsó becslés: az ábra nem tartalmazza azokat, akiknek a középfokú szakképzettségen túl felsőfokú képzettségük is van Forrás: Népszámlálások 2001, 2011 Horn Dániel Az érettségi védelmében

Tényleg többre értékeli-e a piac az érettségi nélküli szakképzettséget? Munkanélküliek aránya a 30-34 évesek különböző csoportjaiban 1992 és 2013 között Forrás: KSH Munkaerő-felmérések Horn Dániel Az érettségi védelmében

előnye a szakiskolát végzettekhez képest 2011-2013-ban (százalék) Tényleg többre értékeli-e a piac az érettségi nélküli szakképzettséget? A szakközépiskolát és gimnáziumot végzettek (regresszióval kiigazított) kereseti előnye a szakiskolát végzettekhez képest 2011-2013-ban (százalék) Forrás: A 2011, 2012 és 2013. évi Bértarifa-felvételekből épített panel adatbázis, a megfigyelések száma 676 659. Jegyzetek: Az oszlopok a szakközépiskolát és gimnáziumot végzettek regresszióval kiigazított kereseti előnyét mutatják a szakiskolát végzettekhez képest 2011-2013-ban átlagosan, százalékban. Az oszlopok a bérelőnyt azonos nemet, munkapiaci tapasztalatot és szektort (versenyszféra versus közszféra) feltételezve mutatják. Minden becslés szignifikáns 1%-os szinten. Foglalkozásokon belüli kereseti előny: a becslő egyenletekben 450 foglalkozási dummy változó szerepelt, ami kiszűri a foglalkozások közötti bérkülönbségeket. Minden korosztály és 30-34 évesek: alkalmazottak a 4 fősnél nagyobb vállalatoknál és a közszférában Gépipari szakmunkás: lakatos, szerszámkészítő, forgácsoló, fémcsiszoló, köszörűs, szerszámköszörűs, hegesztő, lángvágó. Az érettségizettek aránya 18%. Ipari szakszerelő: gépjármű- és motorkarbantartó, -javító, repülőgépmotor-karbantartó, -javító, mezőgazdasági és ipari gép (motor) karbantartó, -javító, mechanikaigép-karbantartó, -javító, műszerész, kerékpár-karbantartó, -javító, villamos gépek és készülékek műszerésze, informatikai és telekommunikációs berendezések műszerésze, elektromoshálózat-szerelő, -javító. Az érettségizettek aránya 41%. Építőipari szakszerelő: vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz), szellőző-, hűtő- és klimatizálóberendezés szerelő, felvonószerelő, épületvillamossági szerelő, villanyszerelő, egyéb építési, szerelési foglalkozású. Az érettségizettek aránya 25%. Szociális gondozó: Az érettségizettek aránya 75% Bolti eladó:bolti eladó,kölcsönző,piaci, utcai árus, piaci, utcai étel- és italárus, bolti pénztáros, jegypénztáros, üzemanyagtöltő állomás kezelője. Az érettségizettek aránya 37%. Megjegyzés: ebben a foglalkozási csoportban a szakmunkás végzettségűek keresete nem különbözik szignifikánsan a 0-8 osztályt végzettekétől. A keresetek alig függnek az iskolázottságtól. Forrás: NMH Bértarifa-felvétel, 2011-2013 Horn Dániel Az érettségi védelmében

Tényleg nem értékeli a piac az alapkészségeket? A családi háttér hatásától megtisztított 10. évfolyamos teszteredmények a 8. évfolyamon mért teszteredmények függvényében: szakiskola vs. szakközép Forrás: Országos Kompetenciamérés 2010. 8. évfolyam és 2012. vagy 2013. 10. évfolyam Horn Dániel Az érettségi védelmében

Tényleg nem értékeli a piac az alapkészségeket? Különböző életkorú, szakiskolai végzettségű férfiak bruttó bére az azonos életkorú (diploma nélküli) érettségizettek béréhez viszonyítva Forrás: Bértarifa-felvételek, regressziók Horn Dániel Az érettségi védelmében

Duális képzés = szakképzés közismereti/készségfejlesztő oktatás nélkül? A duális szakképzésbe belépő magyar és német diákok megelőző közismereti képzése 2013/14. tanév Horn Dániel Az érettségi védelmében

Duális képzés = szakképzés közismereti/készségfejlesztő oktatás nélkül? Horn Dániel Az érettségi védelmében

Duális képzés = szakképzés közismereti/készségfejlesztő oktatás nélkül? Forrás: Horn 2014. Kszemle Horn Dániel Az érettségi védelmében

Túl kevés szakmunkás, túl sok diplomás (és különösen bölcsész)? Forrás: A közoktatás indikátorrendszere 2015 (http://econ.core.hu/file/download/kozoktatasi/indikatorrendszer.pdf) Horn Dániel Az érettségi védelmében

Túl kevés szakmunkás, túl sok diplomás (és különösen bölcsész)? A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az Európai Unió országaiban, a megfelelő korcsoportok százalékában, 2013-ban Forrás: EU Labor Force Survey Horn Dániel Az érettségi védelmében

Túl kevés szakmunkás, túl sok diplomás (és különösen bölcsész)? A mérnök és bölcsész végzettségű diplomások munkaerőpiaci mutatói 2011-2013-ban 24-60 évesek Forrás: KSH Munkaerő felmérés Horn Dániel Az érettségi védelmében

Az érettségi korlátozása biztosítja, hogy a megfelelő gyerekek jussanak egyetemre? Becsült esélyegyenlőtlenség az érettségihez jutásban a leggazdagabb és legszegényebb ötöd között az érettségit adó férőhelyek függvényében (2012) Forrás: Tárki-Életpálya felvétel Horn Dániel Az érettségi védelmében

Az érettségi korlátozása biztosítja, hogy a megfelelő gyerekek jussanak egyetemre? Becsült esélyegyenlőtlenség a felsőoktatásba való bekerülésben a leggazdagabb és legszegényebb ötöd között az érettségit adó férőhelyek függvényében (2012) Forrás: Tárki-Életpálya felvétel Horn Dániel Az érettségi védelmében

Összefoglalóan: nem látjuk jelét annak, hogy a szakképzés visszaszorult volna a gazdaságnak inkább érettségivel nem rendelkező szakmunkásokra lenne szüksége a vállalatok ne értékelnék a jobb alapkészségeket a tervezett rendszer hasonlítana a német vagy dán duális képzéshez a diplomások és különösen a bölcsészek túl sokan lennének a rendszer ne vezetne a mainál is súlyosabb egyenlőtlenségekhez és illeszkedne a nemzetközi trendekhez Horn Dániel Az érettségi védelmében

tudományos főmunkatárs Köszönöm a figyelmet! Horn Dániel tudományos főmunkatárs Eger, 2017. szeptember 8.