Tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
A tanári munka értékelése
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Schadt Mária egyetemi docens
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Női oktatók a felsőoktatásban - a Debreceni Egyetemen végzett vizsgálat eredményei Tornyi Zsuzsa Zsófia DE GyFK, CHERD
„Férfinak és nőnek teremtette”
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
3. előadás.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A család szerepe, jellemzői
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Van-e helye az értékelésnek a társadalomtudományban? Pléh Csaba BME-MTA Előadás az értékelés konferencián, GKM-MTA, 2007 április 25.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Mire lehet/ne jó az iskola
A beiskolázás előkészítése
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
A család és a gyerek érték A család és a gyerek érték Családbarát munkahely a Dunaújvárosi F ő iskolán Dr. Keszi-Szeremlei Andrea Dunaújváros 2013.Február.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Kutató nők, avagy a nők és kisgyermekes anyák karrierlehetőségei a tudományos életben Lipták Katalin Ph.D., dr.jur., egyetemi adjunktus, Miskolci Egyetem,
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Toborzás elvi és módszertani kérdései
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
Fehér könyv a magyar gyakorlat-orientált felsőoktatás helyzetéről (a felsőfokú szakképesítések nélkül) SZFK/13/2008 Előadó : Dávid János.
Tudományos fokozattal rendelkezők Magyarországon
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Miért választottam a BME mérnökinformatikus szakot?
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Előadás másolata:

Tornyi Zsuzsa Zsófia tornyizsuzsa@gmail.com Tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei: PhD fokozattal rendelkező nők és férfiak a tudományos pályán Budapest, 2016. június 10. Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs HivatalNKFIH 116099 Nők a felsőoktatási katedrán - sikeres nők, női sikerek a Debreceni Egyetemen Tornyi Zsuzsa Zsófia tornyizsuzsa@gmail.com

Nők az oktatásban Számos kutatási lehetőség: 1. A közoktatás tartalma, rendszere, a nemek kérdése és a tudás viszonya, a társadalmi nemek szocializációjának színterei 2. A nők foglalkoztatottsága a közoktatásban, a pedagógus pálya „nőneműsége” 3. A nők helyzete és esélyegyenlőségi lehetőségeik a felsőoktatásban 4. A nemek tudományának helye az átalakulóban lévő magyar felsőoktatási rendszerben 5. A magyarországi nőneveléstan történelmi hagyatékai

A nők helyzete és esélyegyenlőségi lehetőségeik a felsőoktatásban az üvegplafon jelenség a felsőoktatásban és a tudományos életben az interdiszciplinaritás előnyei és hátrányai; lehetséges-e női tudományértelmezés? a nőhallgatók és nőoktatók szakmai karrierútja és a lehetőségek biztosításának módjai az élethosszig tartó folyamatos tanulás alternatívája és a távoktatás; a modern információs technológiák és információs forradalom lehetőségeinek használata

Nők az egyetemen hallgatói létszámexpanzió a hallgatók köre heterogénebbé vált növekvő női arány (2007, alapszakok, 56,9%) feminizálódás a felsőoktatásban „nőkhöz jobban illő” teljes vagy közel teljes feminizálódás későbbi horizontális és vertikális szegregáció alacsonyabb jövedelem, alacsonyabb presztízs

Nők a tudományban Ph.D. és DLA képzés, nappali tagozat férfi túlsúly tudományágak szerinti eltérések: társadalomtudomány vs. műszaki kutatói pálya presztízse tradicionális munkamegosztás gyakorlata „gyanússá” válik oktatási piramis tanintézetek személyzete általános iskola 80%; felsőoktatás 36%

A PhD-t szerzett nők aránya, 2003

Akadályok belső és külső akadályok üvegplafon-jelenség szerényebb tervezés személyes bizonytalanság a kudarcok – férfiaktól eltérő – értékelése megszakított pályák, késleltetés a tanulmányok késleltetése vagy a családalapítás késleltetése (átruházhatatlan szerep)

Kihívások és lehetőségek Alapvető ellentmondás célok és érdekek között Részmunkaidős foglalkoztatás MTA: az átalakuló akadémia családbarát munkahely teremtése az MTA intézetekben; nők számára speciális ösztöndíjak és díjak; családalapítási korban lévő nők juttatásaiban a speciális személyi tényezők figyelembe vétele; a sikeres női pályák kommunikációja; előmeneteli diszkrimináció csökkentése

Gondolatébresztő… „Mindazon lángelmék, akik nőnek születtek, elvesztek a köz számára” (Stendhal) Felsőoktatás (1896) Tudomány (1904) Karrier – munkaerőpiaci, családi, kettős Siker – objektív és relatív Házastárs, munkatárs, vetélytárs?

Nők az oktatásban és a tudományban Oktatási és tudományos ranglétra Tudományterületek (kemény és puha) Megközelítések: Kompetitív (Versengő magatartás, „Időhátrány”, Összehasonlítás) Komplementer (Kiegészítő értelmezés, Önmagában értelmezendő, Egymással hasonlítjuk össze a válaszokat)

Nők a Debreceni Egyetemen Életútinterjúk, N=30 Bölcsész doktorandák (2007) Határon túli doktoranduszlányok (2008) Vallásos női oktatók (2009) Tornyi Zsuzsa Zsófia: Oktatói Gender tornyizsuzsa@gmail.com

Főbb kérdéskörök Gyökerek Első lépések Motiváció Akadályok Egyensúly Karrier (életpálya, munka, családi, kettős) Tornyi Zsuzsa Zsófia: Oktatói Gender tornyizsuzsa@gmail.com

Nők a Debreceni Egyetemen CHERD, Oktatói Gender 2009. február-június Kérdőíves vizsgálat Debreceni Egyetem: 15 kar, 479 oktatónő N=134 (≈28%)

A Debreceni Egyetem női oktatóinak száma a tudományos lépcsőfokokon

Főbb kérdéskörök Objektív és relatív siker Iskolai pályafutás Munkaerőpiac Oktatói munka Objektív és relatív siker Tudomány és magánvilág Társadalmi kapcsolatok Demográfiai adatok

Eredmények Munkahely „Királyi út” 37,3% Vezetők beosztás: 16,5% 1 dékán 4 dékán-helyettes 4 intézetigazgató 13 tanszékvezető 1-1-1 részlegvezető, hivatalvezető és tanulmányi osztály-vezető Tornyi Zsuzsa Zsófia: Értékelés és siker tornyizsuzsa@gmail.com

Inhibitorok Külső és belső akadályok Karrier-stop (1) Gyerekvállalás (32,5 százalék) 61,2% nevel gyermeket (2) Magabiztosság hiánya (28,1 százalék) (3) Főnök hiányzó támogatása (26,3 százalék) (4) Családi kötelezettségek (23,7 százalék) (5) Pártfogó, mentor hiánya (21,9 százalék) Tornyi Zsuzsa Zsófia: Értékelés és siker tornyizsuzsa@gmail.com

Inhibitorok „Mert el kell döntenünk [nekünk, nőknek], hogy most család, és akkor ezért meghozzák a maguk áldozatát, vagy pedig hivatás, egy férfivilágban (…), ahol felvállalják, hogy mások mindig azt fogják mondani, hogy „te úgyis csak egy nő vagy”. Ez egy nagyon nagy dilemma.”

Katalizátorok Külső és belső megerősítés „Munkamegosztás”, szerepek (1) Motiváció és a szorgalom (50 százalék) (2) Partner, férj (44,4 százalék) 65,4% házas, homogámia (70% diplomás, 30% fokozat) (3) Főnök támogatása (34,1 százalék) (4) Szülők segítsége (29,4 százalék) (5) Mentorok támogatása (28,6 százalék) Tornyi Zsuzsa Zsófia: Értékelés és siker tornyizsuzsa@gmail.com

Katalizátorok „Összeegyeztethető, viszont ennek nálunk megvan az az ára, hogy a férjem zömmel otthon van. (…) Hát kicsit fordított, mint a hagyományos, de azt gondolom, hogyha ez a dologban résztvevő feleknek megfelel, akkor innentől úgy csináljuk, ahogy akarjuk.” Tornyi Zsuzsa Zsófia: Értékelés és siker tornyizsuzsa@gmail.com

Elégedettség 44,3% elégedett pályafutásával 53,4% részben elégedett 2,3% elégedetlen pályafutásával 66,2 százaléka újra ezt a pályát választaná 12,3 százalékuk nem választaná 21,5 százalékuk nem tudta megmondani Tornyi Zsuzsa Zsófia: Értékelés és siker tornyizsuzsa@gmail.com

Eredmények Siker(esség) A tudományos siker öt legfontosabb ismertetőjegye, átlag 

„Mit tekint(ene) egész életében a legnagyobb sikernek?” Családanyák „a gyerekemet” „a családomat” „ha most az mondanám, hogy egy gyereket (…) az nagyon tudománytalannak hatna?” Tornyi Zsuzsa Zsófia: Értékelés és siker tornyizsuzsa@gmail.com

„[Összeházasodtunk], és onnantól kezdve az a szerep állt előttem, hogy én milyen életet szeretnék. (…) a férjem egy ideáltipikus anyaszerepben szeretne látni, és ezt mondta is. Szóval ő nem egy karrierista nőt szeretne, aki sikereket ér el, hanem inkább egy olyat, aki jó feleség és jó anya.”

„Mit tekint(ene) egész életében a legnagyobb sikernek?” Zsonglőrök „Jó munkaerő és jó anya” „Sem a gyerekeim és a férjem, sem a munkám nélkül nem érezném magam sikeres embernek.”

„Továbbra is ezt látom nagyon nagy kihívásnak az életemben és nagy feladatnak, hogy a családi életet és a szakmai életet jól összehangolni, anélkül, hogy bármelyik is sérülne, és hogy mindkettő számára megadjam azt, ami tőlem, az én saját erőmből maximálisan kitelik.”

„Mit tekint(ene) egész életében a legnagyobb sikernek?” Altruisták „A hallgatók megelégedésével tudjam végezni oktatói munkámat” „a hallgatók szeretete, bizalma, szakmai felkészültsége” Tornyi Zsuzsa Zsófia: Értékelés és siker tornyizsuzsa@gmail.com

„…az az elvem, hogy mindenkit tanítsunk meg mindenre, marad még nekünk, tehát nem megőrizni, amit én tudok, hanem továbbadni, attól még nem leszek kevésbé okos, erre régen rájöttem, hanem az a jó, ha valakinek át tudom adni, és az se baj, ha az bizonyos fokig túlnő rajtam.”

„Mit tekint(ene) egész életében a legnagyobb sikernek?” Felfedezők „kiváló szakmai műhely létrehozása” „jelentős tudományos felfedezés” „hozzájárulhatok a felsőoktatás fejlődéséhez”

„…nem tudom elképzeli az életemet [úgy], hogy ne tanuljak, hogy ne lennének mindig olyan könyvek, amelyeket ki kellene venni a könyvtárból. Az ember mindig keveset tud és szeretnék egyre többet, persze.”

Összegzés A vizsgált csoport nem homogén: A téma kiemelt jelentőségű tudományterületi megoszlás életkor alapján siker-sikeresség és karrier-értelmezés A téma kiemelt jelentőségű Bologna Következő lépések A tengerjáró hajók lassan fordulnak…

„Nevetséges dolog elvállalni egy férfi munkáját azzal a felkiáltással, hogy azt egy nő is meg tudja csinálni. Csak azért vállald el, mert a Te munkád, és Te akarod megcsinálni.” Dorothy Leigh Sayers

Köszönöm a figyelmet!