Élelmiszerbiztonsági aktualitások:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
G M P Dr. Hetényi László.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
178/2002/EK rendelet január 1-től
Kereskedelem Szakmacsoport
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
1. Árfeltüntetés alapvető szabályai
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Élelmiszerszabályozás
Csomagolástechnológia 1.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN
Élelmiszerjelölés: az uniós rendelet-tervezetre vonatkozó tárgyalások aktuális kérdései.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Adatvédelmi alapelvek
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
1169/2011/EU jelölési rendelet
A helyes táplálkozás.
A kémiai biztonságról közérthetően
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Élelmiszerbiztonságot érintő kérdések az élelmiszer forgalmazás, vendéglátás, közétkeztetés terén Dr Pollákné dr Faragó Katalin Csongrád Megyei Kormányhivatal.
AZ ÉLELMISZERJELÖLÉSSEL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK, VÁRHATÓ VÁLTOZÁSOK OKSZ NOVEMBER 6. Kovács Krisztina osztályvezető Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Vendéglátás ÁFA változása
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Általános forgalmi adó törvény 2017.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Angyal László főosztályvezető november 16..
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Az önellenőrzés helye és szerepe a vendéglátásban és étkeztetésben
ADR: kit érint, kinek kell foglalkoztatnia biztonsági tanácsadót?
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Élelmiszerbiztonsági aktualitások: Zoltai Anna osztályvezető Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztály Élelmiszerbiztonsági aktualitások: Ételmérgezések / Jelölés 2017.05. 11. Vendéglátás Akadémia - Budapest

ÉLELMISZER EREDETŰ MEGBETEGEDÉSEK

Nyilvántartott élelmiszer eredetű események 2008 – 2016

Élelmiszer eredetű eseményekben megbetegedettek száma 2008 – 2016

Élelmiszer eredetű események előfordulási hely szerinti megoszlása, 2008 - 2016 ! 2015-ben 30 db volt!

Megbetegedések előfordulási hely szerinti megoszlása 2008 - 2016. 2016-ban 489 2016-ban 2114

Élelmiszer eredetű megbetegedések mögött feltárt hibák 2016-ban Esemény Megbetegedés

De miért is van erre szükség? Fogyasztók tájékoztatása avagy a vendéglátó termék jelölése 1169/2011 Eu 36/2014 (XII. 17.) FM rendelet De miért is van erre szükség?

Terápiás hatás: „gyógyszer-élelmiszer” Egészséges: élvezet mellett Az élelmiszerrel szemben támasztott követelmények változása a történelmük során Terápiás hatás: „gyógyszer-élelmiszer” Egészséges: élvezet mellett Biztonságos: kevesebb szennyeződés Jóllakás: legyen kellő mennyiség Túlélés: enni valamit

Az élelmiszerek komplex megfelelősége Biztonság Minőség Tápérték Élvezeti érték Alkalmassági érték kémiai fizikai biológiai radiológiai allergén jelleg szerinti információ Energia Fehérje Szénhidrát Zsiradék Vitaminok Esszenciális elemek Élelmi rost Aminósav Zsirsav összetétel Stb. Szín Íz Illat Állag Feldolgozottság Tartósság Csomagolás Jelölés Pl: összetétel, allergének, felhasznált anyagok, táplálkozási javaslat, stb.

Allergiát okozó anyagokkal kapcsolatos szabályozás eddig is volt 19/2004.(II.26.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet: Előrecsomagolt élelmiszereken –azokon is, amit a vendéglátásnak, közétkeztetésnek szántak 14 anyag 62/2011. (VI.30.) FM rendelet A fogyasztó kérésére tájékoztatást kell adni az allergén összetevőkről –anyaghányad nyilvántartás A rendelet alkotás során 2010-ben a szakmai civil szervezetek fellépése: „Még mit nem! !” Ez a kisebbség problémája, …....tagadhassák meg a kiszolgálást, stb……..”

„Új” szabályozás 1169/2011/EU rendelet (október 25) Rögzíti a fogalmakat Vendéglátás, közétkeztetés Előrecsomagolt élelmiszer Összetevő stb. Vendéglátó terméknél (nem előre cs.) is kötelezően közlendők az allergiát, intoleranciát okozó anyagok. Nemzeti hatáskörbe teszi a részletes szabályázását - kivitelezését. 36/2014.(XII.17.) FM rendelet

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ 1.Cikk Tárgy és hatály - valamennyi élelmiszer-vállalkozóra vonatkozik, - a végső fogyasztónak szánt összes élelmiszerre alkalmazni kell, - a vendéglátók, közétkeztetők által szállított élelmiszerekre, - a vendéglátók, közétkeztetők részére szánt élelmiszerekre is! 2. Cikk Fogalom meghatározások „élelmiszerekre vonatkozó tájékoztatás”: végső fogyasztó számára elérhetővé tett információ; a címke vagy kísérő dokumentum, bármilyen egyéb eszköz – beleértve a modern technológiai eszközöket vagy a szóbeli közlést. „élelmiszerekre vonatkozó kötelező tájékoztatás”: azon adatok, amelyeket a végső fogyasztó számára meg kell adni; Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmisze-rekkel kapcsolatos tájékoztatá-sáról ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Alapkövetelmény, hogy : az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás: nem lehet megtévesztő, pontosnak, egyértelműnek, a fogyasztók számára könnyen érthetőnek kell lennie. Felelős: akinek neve vagy cégneve alatt az élelmiszert forgalomba hozzák, vagy ha ez a vállalkozó nem letelepedett az EU területén, akkor az élelmiszert az uniós piacra behozó importőr. Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmisze-rekkel kapcsolatos tájékoztatá-sáról ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ A kötelező adatok - élelmiszer neve; - összetevők felsorolása; - allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok - bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége; - élelmiszer nettó mennyisége; - lejárati idő; - tárolási és/vagy felhasználási feltételek; - gyártó/forgalmazó neve / cégneve és címe; - származási ország vagy az eredet, ha azt a 26. cikk előírja; - felhasználási útmutató, ha hiányában nehéz megfelelően felhasználni -1,2 tf%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok tényleges alkoholtartalma -tápértékjelölés Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmisze-rekkel kapcsolatos tájékoztatá-sáról VENDÉGLÁTÓ TERMÉKNÉL NEM KELL!!!!!!!! ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Nem előrecsomagolt élelmiszer:  a.) a végső fogyasztónak szánt élelmiszer, csomagolás nélkül kínálják a végső fogyasztónak, a vendéglátás, illetve a közétkeztetés részére. b.) az értékesítés helyén a fogyasztó kérésére, a fogyasztó fizikai jelenlétében csomagolnak, vagy c) közvetlen értékesítés céljára a forgalmazás helyén, de a fogyasztó távollétében becsomagolnak; pl gesztenyepüré, saláta, stb. 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

Az élelmiszer-láncról 71. vendéglátó-ipari termék:  olyan étel, ital (az ivóvíz kivételével), cukrászati, hidegkonyhai készítmény, amelyet az előállítás helyén, ideiglenes árusítóhelyen, tálalókonyhán, vagy házhoz szállítva értékesítenek a végső fogyasztó vagy egyéb jogszabályban megadott korlátok szerint kiskereskedelmi létesítmény számára; 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről Fogalmak 2008 évi XLVI. Tv Az élelmiszer-láncról A GHP EZEKRE A HELYZETEKRE AD ÚTMUTATÁST ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ A VENDÉGLÁTÓ TERMÉK LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGA, HOGY A VENDÉGLÁTÓ ÉS A VEVŐ KÖZVETLEN KAPCSOLATBAN VAN, AZAZ TUDNAK BESZÉLNI, A VEVŐ TUD KITŐL KÉRDEZNI! 20. § (1) A vendéglátó létesítményben előállított vendéglátó-ipari termék a végső fogyasztó ellátása mellett más vendéglátó létesítmény részére is forgalomba hozható. (2) A vendéglátó létesítményben előállított vendéglátó-ipari termék a végső fogyasztó ellátása mellett más, légvonalban számított 40 km-es körzetében lévő kiskereskedelmi létesítmény részére is forgalomba hozható. (3) Az (1) és (2) bekezdés szerint átvett termékeket a fogadó létesítmény más létesítmény számára nem adhatja tovább, azokat kizárólag a végső fogyasztó részére hozhatja forgalomba. HOGYAN LEHET A VENDÉGLÁTÓ TERMÉKET FORGALOMBA HOZNI ? 62/2011. (VI:30.) VM r. a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

LÉTESÍTMÉNY ADJA ÁT LÉTESÍTMÉNYNEK VÉGSŐ FOGYASZTÓ MELLETT + MÁS VENDÉGLÁTÓ Fogalmak TEHÁT: HOGYAN LEHET A VENDÉGLÁTÓ TERMÉKET FORGALOMBA HOZNI? LÉTESÍTMÉNY ADJA ÁT LÉTESÍTMÉNYNEK 1X VÉGSŐ FOGYASZTÓ MELLETT + 40 km-en belül KISKERESKEDŐ 20. § (1) A vendéglátó létesítményben előállított vendéglátó-ipari termék a végső fogyasztó ellátása mellett más vendéglátó létesítmény részére is forgalomba hozható. (2) A vendéglátó létesítményben előállított vendéglátó-ipari termék a végső fogyasztó ellátása mellett más, a vendéglátó létesítmény légvonalban számított 40 km-es körzetében lévő kiskereskedelmi létesítmény részére is forgalomba hozható. (3) Az (1) és (2) bekezdés szerint átvett termékeket a fogadó létesítmény más létesítmény számára nem adhatja tovább, azokat kizárólag a végső fogyasztó részére hozhatja forgalomba. 62/2011. (VI.30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ Helyben értékesítés 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmisze-rekkel kapcsolatos tájékoztatás-ról Nem előrecsomagolt élelmiszer végső fogyasztónak értékesítésekor az eladás helyén, jól láthatóan módon fel kell tüntetni: - az élelmiszer nevét, Édesítőszer tartalom esetében élelmiszer nevéhez kapcsolt kifejezéssel „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” „Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” [1169/2011/EU Rendelet III. melléklet] Azo-színezék tartalmat és figyelmeztető mondatot Allergén információ elérésének helyét. ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKORLATÁHOZ

„a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma: Kinolinsárga (E 104) Azo- színezékek Narancssárga S (E 110) „a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma: Kinolinsárga (E 104) Azorubin (E 122) a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”. Alluravörös (E 129) Tartrazin (E 102) Neukockin (E 124) [1333/2008/EK Rendelet V. melléklet]

Allergiát, intoleranciát okozó anyagok jelenlétéről A vásárlást megelőzően, könnyen elérhetően kell tájékoztatni, Nem járhat a fogyasztónak többlet költséggel, Tájékoztatás elérhetősége helyére jól olvashatóan kell a figyelmet felhívni, Szóban is megadható, DE!: Írásos dokumentumon alapul, Kell hozzá, akit erről kioktattak, aki jelen van és felelős, Kell dokumentált belső eljárásrend a szóbeli tájékoztatásról, Térjen ki az oktatásra. 36/2014. (XII.17.) FM rendelet

Sajnos ez a szabályozás bonyolult! Még a szakemberek között is előfordul, hogy újra, meg újra le kell mellé ülni, és értelmezni , ………….hogyan is van? Ezt elvárni manapság a vendéglátásban nagyon nehéz. Csak arra gondoljunk, hogy 2010-ben mi volt a szakmai szervezetek álláspontja? Viszont van megoldás – rendezzük a GHP-ban.

Egy példa : „Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétére vonatkozó tájékoztatás szóbeli megadása esetén a nem előrecsomagolt élelmiszer eladásra kínálásának helyén jól látható módon, fizikai vagy elektronikus hordozón fel kell tüntetni, hogy az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétére vonatkozó tájékoztatás szóbeli megadása az élelmiszer eladásra kínálásának helyén kérhető.” Ha szóbeli tájékoztatást alkalmazol , az értékesítés helyen jól láthatóan ki kell írnod hogy az allergén információt ott kérjék.

kell tájékoztatást adni Kötelező információt adni ALLERGÉN JELENLÉTÉRŐL 62/2011.(VI.30.) FM Kérésre kell tájékoztatást adni 1169/2011/EU Kötelező információt adni 36/2014.(IXII.17.) FM hogyan

Mindenki másként csinálja Változatos megoldások –ez függ az értékesítés módjától, a vállalkozás felkészültségétől, személyzettől Vannak piktogramok, táblázatok, csillagok, feliratok, színes és kódolt étlapok, Ahol vannak, nem mindig érdemes rákérdezni, mert meglepő válasz érkezik. Pl: „nyugodtan ihatja, ebben nincs laktóz, ez biotej”. „A bulgurban nincs glutén.” „ Ebben nincs allergén, mert ezek mind természetes anyagok.”

Jelölés/tájékoztatás a vendéglátásban Értékesítési változatok Példák Kapcsolat a vendéglátó és fogyasztó között Mit kell írásban Allergén infó elérhetősége Fogyasztó kérésére Helyben eszi /kéri (és elviszi) Étterem, közétkeztető, cukrászda stb. KÖZVETLEN Helyszínen kiírni: a termék nevét + Édesítőszer Azo-színezék tart. Kiírni az allergén tartalmat, vagy azt, hogy hol érheti el Összetétel, származás Tápérték:NEM!!! Nem jön be, távollétében csomagol, de közvetlenül adja át a fogyasztónak házhozszállítás, (pizza, stb. étteremből közvetlenül rendelt étel ) Helyszínen, hirdető lapon, honlapon kiírni a termék nevét + Helyszínen, hirdető lapon, honlapon kiírni az allergén tartalmat, vagy azt, hogy hol érheti el Más vendéglátónak adja át a terméket süteménybolt KÖZVETLEN /és , van mögötte vendéglátó- és vendéglátó üzlet kapcsolat Szállítólevél/ termékleírás/ csomagolás: név Édesítőszer, azo-színezék, összetétel, lejárat tárolás származás + allergén információ Tápérték:NEM!!

Munkatársaim nevében is köszönöm a figyelmet Munkatársaim nevében is köszönöm a figyelmet! Munkájukhoz sok-sok sikert kívánok! Zoltai Anna