Vegyesgazdaság Piacgazdaság – kommunizmus (piaci koordináció – bürokratikus koordináció) összevetése Mit Piac: Fogyasztói pénzszavazatok, keresleti-kínálati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Piaci korlátok.
Ésszerűség - sportszerűség
A gazdasági fejlettség mutatói
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Makroökonómia 3.előadás.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Makroökonómia Aggregált kínálat.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Adózási elvek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Összehasonlító gazdaságtan
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Makroökonómia 1. ea..
Előadó: Kelemen Katalin
Kereslet-rugalmassági számítások
A gazdasági élet problémái
A teljes keynesiánus modell
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
Civil Európa – civilek Európában
Keynesiánus modell és neoklasszikus modell
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›JÓLÉTI ÁLLAM –Jóléti állam közgazdasági háttere –A jóléti állam dilemmái
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Mit, hogyan, kinek a számára?
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Piacgazdaságtan lényege –Piaci.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Az államháztartás.
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
Vegyesgazdaság Piacgazdaság – kommunizmus (piaci koordináció – bürokratikus koordináció) összevetése Mit Piac: Fogyasztói pénzszavazatok, keresleti-kínálati.
A munkaerőpiac áttekintése
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Kereseti egyenlőtlenségek
Előadás másolata:

Vegyesgazdaság Piacgazdaság – kommunizmus (piaci koordináció – bürokratikus koordináció) összevetése Mit Piac: Fogyasztói pénzszavazatok, keresleti-kínálati viszonyok Ha valamiből több kell, felmegy az ára, növekedhetnek a költségek, átcsoportosíthatók erőforrások, lehet és készek lesznek többet termelni. Bürokratikus: Terv, bürokratikusan eldöntött mennyiségek és árak. Összevetés: A piacinál önműködő rendszer, a bürokratikusnál nehezen tervezhető és definiálható.

Hogyan Piac: Verseny a profitért, így a legjobb technológiák megtalálásáért. Bürokratikus: A „Mit?-re (mint végtermékekre) adott válaszok mellett bürokratikusan rögzített termékelírások, technológiák is kellenek. Összevetés: A piacinál az erőforrások a legjobb felhasználási helyük felé terelődnek. A bürokratikusnál folyamatos ösztönzési problémák lépnek fel, hiszen a terv teljesítése az elsődleges (nem a hatékonyág vagy a minőség).

Kinek Piac: Mindenkinek vannak termelési tényezői, erőforrásai, ezek a piacion értékelődnek, ebből származnak a jövedelmek. Bürokratikus: Bürokratikusan megállapított bérek („bértáblák”). Mivel nincs profitra építés, így az erőforrások sem értékelődnek a piacon, így „magától” nincs jövedelemelosztás. Összevetés: A piacinál jelentős jövedelemkülönbségek alakulnak ki, a bürokratikusnál a különbségek politikai döntésekkel „állíthatók be”.

Vegyesgazdaság Alapvető állami szerepek Védelem (bel- és kül-) Törvényalkotás, végrehajtás és bíróság Piaci hibák korrekciója Közjavak, externáliák stb. Nem felelős közösségtagok helyetti döntések megszervezése

Vegyesgazdaság Társadalmi egyenlőtlenségek állami tompítása (egyenlőség felfogások) Általános problémák Hatékonysági (egyenlőbb, átlagosan szegényebb) Szabadsági (meg kell határozni, hogy kitől, milyen alapon veszünk el, illetve kinek milyen alapon adunk) Megközelítések (más-más problémákkal) Egyenlőség mint szabadság és esélyegyenlőség Egyenlőség mint az esélyek azonossága Egyenlőség mint eredményegyenlőség A fő kérdések Nem túlzó e az áldozat? Állami vagy magánszolidaritás?

Hatékonyság – méltányosság Szegénység (országok közötti és országon belüli) Abszolút és relatív szegénység Abszolút – 1,25-2$ – 1,4-2,7 mrd ember Relatívnál rendszerint a népesség 10-30%, mobilitás Országon belül Lorenz-görbe és Gini-együttható Jövedelem: 20%-nál a 40-80% Gazdagabb-egyenlőbb, Magyarország nagyon egyenlő. Országok között (egy főre eső GDP PPP szerint) Magas: 15.000$ felett, átlagosan 40.000$ Közepes: 3.000-13.000$, átlagosan 9.000$ Alacsony, 15%, 3.000$ alatt, átlagosan 2000$ Kína kb. 10.000$ (kb. világátlag), Magyarország 22.000$

Hatékonyság – méltányosság A jóléti közgazdaságtan két alaptétele I. A versenyző gazdaság optimumhoz, gazdaságilag hatékony állapothoz vezet, azonban a méltányosság esetleges. II. Attól, hogy „nem tetszik” a piaci elosztás, még nem kell lemondanunk a piaci mechanizmusról, mindössze a jövedelem (állami) újraelosztására van szükség. Meg kell tehát tartani a termeléssel és a fogyasztással kapcsolatos döntéseket piaci alapon, decentralizáltan (nem úgy, mint a kommunizmusban), de az államnak foglalkoznia kell a megfelelő újraelosztás kialakításával.

Hatékonyság – méltányosság Utilitarizmus – egalitarizmus – rawlsizmus Utilitarizmus: A társadalom jóléte az egyes egyéni hasznosságok összege. Mindegy, hogy a gazdagabb vagy a szegényebb jóléte (hasznossága) nő. Egalitarizmus: A relatív viszony (az egyenlőség) az elsődleges, nem az abszolút jóléti helyzetek. Rawlsizmus: A társadalom jóléte a legrosszabb helyzetű egyének jólétéből fakad.

Államháztartás, makrogazdasági hosszú és rövid táv Államháztartás bevételei és kiadásai, adórendszerek alaptulajdonságai, horizontális és vertikális méltányosság Bevételek: adók és járulékok, tőkebevételek, egyéb Kiadások: alrendszerek szerint, funkciók szerint Adórendszerek: gazdaságilag hatékony, olcsó, rugalmas, politikailag átlátható, igazságos Horizontális: adózásilag releváns szempontok szerint azonosak azonos összegű adót fizessenek. Vertikális: a jobb helyzetben lévők több adót fizessenek, mint a rosszabb helyzetben lévők.

Államháztartás, makrogazdasági hosszú és rövid táv Hosszú távú makrogazdasági egyensúly Rugalmas árak, bérek és kamatok Nincs: eladatlan áru, szabad kapacitás, természetes feletti munkanélküliség, nem beruházásra kerülő megtakarítás. Automatikusan a potenciális kibocsátás felé tart

Államháztartás, makrogazdasági hosszú és rövid táv Makrogazdasági stabilizáció rövid távon, költségvetési politikával Rövid táv: ragadós árak, bérek és kamatok, így kibocsátás-visszaeséssel reagálás Stabilizáció költségvetési politikával A G (és T) nem piaci alapú, így pótolhatja C és I visszaesését. G növelés (vagy T csökkentés). Multiplikátor hatás Késések problémája Költségvetésihiány-kihatás „Generációs probléma” Kiszorítás

Tervezett kiadás, E Kibocsátás, Y 45º A B vagy

Makrogazdasági nagyon hosszú táv (Solow-modell) Tőkefelhalmozás és a stacionárius állapot Nagyon hosszú táv, itt már változhat a potenciális kibocsátási szint, mert változhat a tőkeállomány (és a népesség, a munkamennyiség is). A tőkeállomány 1) a beruházástól (i) nő, 2) az értékcsökkenéstől (δk) csökken. Az egyensúlyi helyzet a stacionárius állapot, ekkor i=δk (k az egy főre eső tőkeállomány). Függetlenül az induló állapottól, hosszú távon az s megtakarítási ráta és a δ értékcsökkenés mértékétől függő kibocsátási szint áll elő. Ezért így csak átmeneti növekedés érhető el.

y y(k) k2 k* δk k1 sy(k) k Andor György: közösségi gazdaságtan

Makrogazdasági nagyon hosszú táv (Solow-modell) Felhalmozás aranyszabálya Tételezzük fel, hogy a megtakarítási rátát a gazdaságpolitika befolyásolhatja. Mekkora legyen? Cél a távlati maximális fogyasztás. Itt (mint stacionárius állapotnál) az y-i, azaz y-δk maximális. Az ehhez tartozó k az aranyszabály szerinti, ehhez egy optimális szintű megtakarítási ráta vezet. A gazdaság magától nem ide tart, jellemzően a megtakarítási ráta alacsonyabb, növelése viszont nehézkes, mert átmeneti fogyasztás-visszafogással jár („generációs probléma”).

y y(k) δk k Andor György: közösségi gazdaságtan

Makrogazdasági nagyon hosszú táv (Solow-modell) Népességnövekedés és technológiai haladás, valamit a világ gazdaságainak közeledése Népességnövekedés: olyan, mintha az egy főre eső tőkeállomány csökkenne, azaz nagyobb lenne az értékcsökkenés. Technológia haladás: tartós növekedés csak ezen keresztül lehetséges. Világ gazdaságainak közeledése: Attól függ, hogy mi a különbség oka. Ha azonosak a stacionárius pályák (megtakarítás, népességnövekedés, oktatás), akkor közelítenek, különben távolodnak.