ÁFA változásai hatályos január 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Pénztárgéphez kapcsolódó aktuális adózási szabályok
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Hatályában bekövetkezett módosításokFogalmi változásokKötelezettség keletkezés érintő változások Termékdíj átalány szabályainak módosulása Eljárási szabályok.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Környezetvédelmi termékdíj változásai 2015-ben UniBrillant Csoport– Megoldás az adatszolgáltatásban
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
ÁFA változások (Horányi Márton). A változás háttere – EU szabályozás változása: Tanácsi irányelvek (2008/9;/117)változását  Szolgáltatás teljesítési.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A fogyasztók és a tulajdonosok elvárásait megvalósító cégvezetés, gazdálkodás Előadó: Katona Sándorné gazdasági igazgató Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása 2017.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Az általános forgalmi adó változásai
Dr. Kovács László Főtitkár
SZÁMVITEL.
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Flóris István A sürgősségi baleseti ellátás finanszírozásának
SZÁMVITEL.
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Elektronikus számlázás
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
SZÁMVITEL.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
A modern hőközpontok jelentősége a távfűtésben Kovács Lajos ügyvezető
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
Készletek transzformációja
Az általános forgalmi adó és az adóeljárás változásai 2018.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

ÁFA változásai hatályos 2017. január 1.

Áfa visszatéríttetési eljárás -ELEKÁFA Viszonossági eljárás – Lichtenstein és Svájc után 2016. 06. 16-tól Norvégia esetében is Visszatérítési kérelmet legkésőbb a visszatérítési időszakot követő naptári év szeptember 30-ig kell benyújtani. 3 havonta a visszatérítéssel érintett összeg legalább 400 € Évente, a visszatérítéssel érintett összeg legalább 50 €

Adómérték csökkenések 2017 27 %-ról 5 %-ra csökken a baromfihús (élve nem!) és tojás áfa-ja 18 %-ról 5 %-ra csökken a friss tej (kivéve az UHT és az ESL tejet) áfa-ja 27 %-ról 18 %-ra csökken az éttermi szolgáltatások áfa-ja (2018-tól 5 %-ra) 27 %-ról 18 %-ra csökken az internet-hozzáférés áfa-ja (elszámolásos ügylet!) Elszámolással érintett időszak kezdő napja + számla kelte + fizetési határidő (együtt 2017-ben)

Alanyi mentesség 6 millióról 8 millió Ft-ra emelkedik az értékhatár Átmeneti rendelkezés 2016-ra: Ha átlépi a 6 m Ft-ot 2016-ban, de a 8 m Ft-ot nem éri el. Akkor 2017-re bejelentkezhet AM-nek. -> 2 éves tilalmi szabályt 2017-re nem kell alkalmazni! AM mértékbe nem tartozik bele: Immateriális java és tárgyi eszközök értékesítése Új közlekedési eszköz, vagy „új” ingatlan értékesítése, amely nem volt tárgyi eszköz Építési telek értékesítése MAA típusú, Áfa tv. 85.§, 86.§-a alapján nyújtott termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás Kompenzációs felárral történő értékesítés Belföldi összesítő jelentés Belföldi összesítő jelentés

Belföldi összesítő jelentés Értékhatár 100.000.- Ft Áfa értéktől. Számla tartalmi követelménye: szerepelni kell a vevő adószámának Áfa levonása 2017-ben 2016-os számla alapján? itt még nem kell a vevőnél az adószám 2017-től a számlázó programnak alkalmasnak kell lennie a valós idejű adatszolgáltatásra a NAV felé.

Online pénztárgép - körbővülés 45.20 szerinti gépjárműjavítási, -karbantartási tevékenységet végző adóalanyok Ide tartozik a gépjárművek javítása és karbantartása [mechanikai javítás; villamossági javítás; elektronikus befecskendező rendszer (injektor) javítása; általános szerviz; karosszériajavítás; gépjármű-alkatrészek javítása, beleértve a gépjármű motorját; mosás, fényezés stb.; festés, szórásos lakkozás; szélvédő, autóablak, -ajtó, - zár javítása; gépjárműülések javítása] a gumiabroncs és a gumibelső javítása, felszerelése vagy cseréje, centírozás, kerékbeállítás; a korrózióvédelem; az alkatrészek és tartozékok felszerelése (nem az autógyártás részeként, folyamatában). 45.32 szerinti gépjárműalkatrész kiskereskedelmi tevékenységet végző adóalanyok Ide sorolandó a gépjármű-alkatrészek, -tartozékok, - felszerelések (gumiabroncs és gumibelső; gyújtógyertyák, akkumulátorok, járművilágítás, elektromos alkatrészek stb.) kiskereskedelme. 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási tevékenységet végző adóalanyok Ide tartozik az új és használt motorkerékpárok (beleértve a mopedet is) kereskedelme; a motorkerékpár-alkatrész és -tartozék kereskedelme; a motorkerékpár karbantartása és javítása. • 49.32 szerinti taxis személyszállítási tevékenységet végző adóalanyok Ide tartozik a személyszállítás taxival és a személygépjármű bérbeadása vezetővel együtt. 66.12 szerinti értékpapír-, árutőzsdei ügynöki tevékenységből kizárólag a pénzváltási tevékenységet végző adóalanyok Ide sorolandó a pénzváltó irodák tevékenysége. 86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag a plasztikai sebészeti tevékenységet végző adóalanyok Ide sorolandó a rövid és a hosszú távú kórházi ellátás, azaz a kórházak gyógyító, diagnosztikai, kezelési tevékenysége, az elsősorban fekvőbetegek ellátására irányuló, közvetlen orvosi felügyelet alatt végzett tevékenységek, mint az orvosi és egészségügyi szakszolgáltatás. Ezek közül azonban kizárólag a plasztikai sebészeti tevékenység tartozik a kötelezetti körbe. 93.13 szerinti testedzési szolgáltatási tevékenységet végző adóalanyok Ide tartozik a fitnesz- és testépítő klubok és létesítmények szolgáltatása. 93.29 szerinti máshova nem sorolt egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből a kizárólag tánctermi, diszkó működtetési tevékenységet végző adóalanyok Ide sorolandó a tánctermi, diszkó működtetési tevékenység. 96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási tevékenységet végző adóalanyok Ide tartozik mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil mosása és vegytisztítása, vasalása stb. géppel vagy kézzel. 96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási tevékenységet végző adóalanyok Ide sorolandó a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó- és karcsúsítószalonok, masszázsszalonok stb. tevékenysége