Esetismertetés: Neisseria meningitidis okozta pneumonia Japánban Készítette: Pálfi Máté SZTE-ÁOK II. évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
Advertisements

A COPD diagnózisa és kezelése
ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
Gégegyulladás - Laryngitis
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
V.A.C „lavage” technika esetbemutatás
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A területen szerzett pneumoniák első ellátása sürgősségi osztályunkon
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
ACTINOMYCES NEMZETSÉG
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Immundeficiencia vagy sarcoidosis?
RSV okozta infectio előfordulása
Felső légúti fertőzések
Krónikus obstruktív tüdőbetegségek
Posztnatális agyi ártalmak
Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák (Enterobacteriaceae)
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
Az őssejt-átültetés gyakorlata
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
A két vagy több független változó elemzéséhez használható különböző módszerek (Dawson, Trapp, 2001)
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
Gyermekgyógyászati tünetcsoportok IV.
A légúti bakteriológia nehézségei
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
TUBERCULOSIS - TBC A betegség jellemzően a tüdőben kezdődik, de az egész szervezetre kiterjedhet.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Hitek és tévhitek az influenzáról
MALDI TOF TÖMEGSPEKTROMETRIA Az ionforrásMALDIMatrix Assisted Laser Desorption/Ionization Az analizátorTOFTime Of Flight A MALDI TOF tömegspektrométer.
LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin.
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
A MALDI TOF tömegspektrométer felépítése
Bevezetés: miért a szepszis?
Szepszis – 2012 „Atyám, kétségeim vannak…” Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem 2012.
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Szepszis – A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Pulmonalis cryptococcosis. Cryptococcus Sarjadzógomba,eltérő nagyságú/4-20 um/ sejtek vastag tokkal Blastospórákkal szaporodik Saprofita, főleg galambürülékkel.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
Véráramfertőzések epidemiológiája egy hazai lymphoma centrumban Wolf Krisztina 1, Gergye Mária 2, Deák Beáta 1, Molnár Zsuzsanna 1, Rottek János 1, Schneider.
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
Terápiás lehetőségek a cisztás fibrózis gondozásában.
Az első észleléstől az intenzív osztályig Diagnosztikus lehetőségek
NYME Savaria Egyetemi Központ, Vas Megyei Markusovszky Kórház
A nemi betegségek napjainkban
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
BCG lymphadenitis és ellátásuk
PNEUMOCOCCUS MENINGITIS
Coeliákiás gyermekek olthatósága
Klebsiella Enterobacteriaceae család tagja Gram -,Tok+
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Az első észleléstől az intenzív osztályig Diagnosztikus lehetőségek
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A TESZTELÉS FOLYAMATA
Előadás másolata:

Esetismertetés: N. meningitidis okozta pneumonia Japánban Készítette: Pálfi Máté

Neisseria meningitidis Neisseria genus Gram - diplococcusok Tokos baktérium (A, B, C, X, Y, W135 a leggyakoribb kórokozók) Tenyésztés: csokoládé agaron (CO 2 5%) Telep morfológia: transzparens, nem pigmentált telepek Különösen fogékonyak a gyermekek (5 év és alatta), éves fiatalok és idős felnőttek (65 év és felett) Rizikótényezők: lépírtottak, komplement hiány, HIV fertőzés Általa okozott betegségek: Meningitis epidemica, Meningococcemia (gyakoriak) Pneumonia; Arthritis; Endo-, myo-, pericarditis; Urethritis; Conjunctivitis; Panophtalmitis;

Moraxella catarrhalis Nem fermentáló Gram – diplococcus vagy coccobacillus Neisseriákra hasonlítanak, ma inkább a Pseudomonasok közelébe sorolják Gyakorta megtalálható a felső légutak normál flórájában Infekciók, gyulladások által kiváltott tüsszögés és romló ventilláció miatt a melléküregebe és a középfülbe jutva azok gyulladását okozza.  Ezekben az esetekben valódi kórokozó Krónikus tüdőbetegségben szenvedőkben, idősekben gyakran okoz bronchitist, bronchopneumoniát.  Opportunista patogén ezesetben

Esetismertetés I. 43 éves japán nő beteg (asztma, 2-es típusú diabetes mellitus, hasadásos elmezavar) Panaszok: 3 napja tartó láz, köhögés, légszomj Nem utazott külföldön és nem volt kapcsolatban beteg személlyel Légzési nehézséget nem mutatott Paraméterek: RR: 110/68 Hgmm, P: 115/perc, Testhőm.: 37,1 °C, Légzésszám: 21/perc, O 2 szaturáció 98% Sípolás, pattogás nem hallatszott a tüdőkben. Laboreredmények: Leukocita szám: 6900/mm 3, CRP: 1,11mg/dL, Hgb: 11,9g/dL, vérlemezke: /mm3 kreatinin: 0,84 mg/dL, szérum glükóz: 195 mg/dL

Esetismertetés II. A beteg köpetében Gram – diplococcusokat mutattak ki A tüdőröntgenen beszűrődés látható a jobb- alsó tüdőrészen

Esetismertetés III. Kezdeti diagnózis: Moraxella catarrhalis Felírt antibiotikum: Cefcapene- Pivoxil (CFPN-PI) per os Másnap megnézték a beteg köpetéből kitenyészett telepek morfológiáját… A betegből származó minta   M. Catarrhalis jellemző megjelenésű telepe Gyanakodni kezdtek, hogy a baktérium N. meningitidis a kezdetben feltételezett M. catarrhalis helyett. Elküldték a mintában található telepeket MALDI-TOF-MS (matrix-assisted laser desorption ionisation-time of flight-mass spectroscopy) analízisre. Az analízis azonnal megerősítette a N. meningitidis jelenlétét.

Esetismertetés IV. A beteget végül helyesen diagnosztizálták N. meningitidis okozta pneumoniával. Kezelés intravénás ceftriaxonnal. A beteget elkülönítve kezelték, rifampin/ ciprofloxacin profilaxisban részesítettek 26 személyt akik közeli kapcsolatban álltak a beteggel (család, orvosok, nővérek stb.). Újabb fertőzés nem keletkezett. Amerikai és brit irányelvek szerint nem invazív meningococcus okozta betegek esetén nem alkalmaznak profilaxist. Azonban Japánban nem alkalmazzák a meningococcus ellenni vakcinát rutin szerűen, nem úgy mint a britek vagy amerikaiak. Illetve néhány tanulmány szerint családon belüli és nozokomiális ferőzéseket is okozhat nem invazív meningococcus pneumonia. Később ceftriaxon helyett levofloxacint adtak per os. 7 napig kezelték antibiotikummal, végül a baktérium eliminálásra került és nem tért vissza a betegség.

Hasonló esetek Japánban A legtöbben férfi betegek, általában alapbetegség volt a légzési nehézség vagy mentális zavar Fő tünetek: láz, köhögés és dyspnoe A legtöbb esetben bacteriemia nem alakult ki a betegekben, meningitis egyikben sem fordult elő.  Feltételezhető, hogy a nem invazív pneumococcus okozta pneumonia gyakori Japánban

Hasonló esetek a világban A pozitív hemokultúrák száma magasabb volt a másik tanulmányban. Mindkét esetben felépültek a betegek. Mindkét tanulmányban a jobb oldali penumonia dominált Ez feltételezi, hogy a felső légutakat kolonizáló baktérium aspirálásából származik a fertőzés.

Nota bene! Mivel a N. meningitidis nem gyakori okozója a közösségben szerzett tüdőgyulladásnak (CAP), ezért könnyű félrediagnosztizálni az esetet. Mindkét baktériumra jellemző a gram negatív festődés és a kávébab alakú diplococcus forma. El lehet a telepek karakterisztikája alapján is különíteni őket. N. meningitidis: nem pigmentált, transzparens telepek sima felszínnel. M. catarrhalis:fehéres, opálos telepek

∑: Megfontolandó az orvosnak N. meningitidisre gondolni, ha a megfestett köpet mintában gram negatív diplococcusokat lát. Fontos a gyors identifikálás is. Ennek napjainkban jelentős eszköze a MALDI-TOF-MS (matrix- assisted laser desorption ionisation-time of flight-mass spectroscopy). A gyors identifikálás lehetőséget biztosít a gyors cselekvésre, antibiotikum profilaxisra, megfelelő gyógyszeres ellátásra. A betegség kialakulásának lehetséges módja a felső légutakat kolonizáló baktérium aspirációja.

Felhasznált irodalom:

Köszönöm szépen a figyelmet!