Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Advertisements

10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Az ammónia 8. osztály.
Gázok előállítása és reakciójuk Lugol-oldattal
Butadién&izoprén C4H6 C5H8.
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
AMINOSZÁRMAZÉKOK FELHASZNÁLÁSA. Monoaminok A mono-, di-, trimetilamin és az etilamin vízben oldódó, ammónia szagú, gázhalmazállapotú vegyületek A mono-,
Készítette: Tóth Tünde
SO2.
Készítette: Seres Dávid
4. Az aceton és a formalin megkülönböztetése
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
SZÉN-MONOXID.
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
A HIDROGÉN.
BIOKÉMIAI ALAPOK.
LIPIDEK.
Észterek.
Szappanok káros hatása
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
Szerves kémia Alifás telítetlen szénhidrogének
A lipidek.
Az etén előállítása.
23. Szappanfőzés.
5. Fenol és ecetsav megkülönböztetése NaHCO 3 -tal.
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
30. Brómos víz vizsgálata benzin és hangyasavoldat segítségével
34. Ecetsav és fenol reakciója nátrium-hidroxid-oldattal
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
Szilárd AgNO 3, ZnSO 4, kihevített CuSO 4 azonosítása.
Citromsav, Nátrium-acetát és szőlőcukor azonosítása
19. AgNO3-, Na2CO3- és NaOH- oldat azonosítása
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzel Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos.
A kénsav és sói 8. osztály.
A salétromsav és a nitrátok
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A szén és vegyületei.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
A légzés fogalma és jelentősége
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Egyed alatti szerveződési szintek
HALOGÉNEZETT SZÉNHIDROGÉNEK
Gyakorlati szempontból fontos halogénezett szénhidrogének
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK A KARBONSAVAK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK HIDROXIVEGYÜLETEK.
Készítette: Csapó Konrád Kovács Réka. Hangyasav Legegyszerűbb karbonsav Név  először hangyák desztillálásával jutottak hozzá Észtere a formiát/ metanoát.
Tápanyagaink.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Aromás szénhidrogének
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK OXOVEGYÜLETEK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Tulajdonságai: színtelen gáz, kellemetlen szagú vízben jól oldódik, polimerizálódik, mérgező! rákkeltő hatású, metanol lebomlásakor is ez mérgez oldata.
melléklet: Észterek1 diasor
A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI
Készítette: Kothencz Edit
A szénsav (H2CO3).
Lebontó folyamatok.
22. lecke A szénhidrátok.
A nitrogén és vegyületei
Oxigéntartalmú szerves vegyületek oxovegyületek
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek hidroxivegyületek
Előadás másolata:

Fontosabb karbonsavak

Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2 COOH

Valeriánsav(Pentánsav) n=5 Színtelen, undorító szagú folyadék  előfordul a macskagyökérben  a macskákat izgatja  az embernek nyugtatószer CH 3 (CH 2 ) 3 COOH

Palmitinsav (Hexadekánsav) n=16 Fehér, zsíros tapintású, szilárd anyag Vízben már oldhatatlan  A zsírok felépítésében vesz részt  Nevét a pálmazsírról kapta Napalm alapanyaga CH 3 (CH 2 ) 14 COOH

Napalm NAfténsav, PALMitinsav gyújtóbombák alapanyaga emberi élet kioltására használt fegyver II. Világháborúban, a koreai és vietnámi háborúban

Sztearinsav (Oktadekánsav) n=18 Fehér, zsíros tapintású, szilárd anyag Vízben már oldhatatlan  A zsírok felépítésében vesz részt  Nevét a faggyúról (sztear) kapta Gyertyákat készítenek belőle CH 3 (CH 2 ) 16 COOH

Olajsav (cisz-oktadec-9-énsav) n=18 sárgás, szagtalan folyadék  vízzel nem elegyedik  víznél kisebb sűrűségű növényi olajok fő alkotórésze

Kísérlet: Rázzunk össze brómos vizet olajjal. Tapasztalat: A brómos víz elszíntelenedik Magyarázat: Az olajban lévő olajsavrészletek addícionálják a brómot.

Oxálsav, sóskasav (etán-disav) A hangyasavnál is erősebb kétértékű szerves sav Mérgező, fehér, szilárd Ca-sója növények szöveteiben fordul elő  sóska, spenót, vöröshagyma A vesekő is Ca-oxalát (COO) 2 Ca Felhasználás:  Rozsda és tintafoltok eltávolítására  Fémtisztítószer

SóskaRebarbara

Kísérlet: Kémcsőbe öntsünk két ujjnyi oxálsavat és adjunk hozzá meszes vizet. Figyeljük meg a változást. Magyarázat: Ca(OH) 2 + (COOH) 2 =(COO) 2 Ca+2H 2 O Kimutatási reakció!

Borostyánkősav (bután-disav) Színtelen, savanyú ízű, kristályos anyag Minden élő sejtben megtalálható  az anyagcsere folyamatokban vesz részt Előfordulás:  borostyánban, gyümölcsökben

Maleinsav, fumársav (but-2-én-disav) Előfordulás:  a fumársav minden élő sejtben  fontos szerepe van a biológiai égésfolyamatokban  Szent-Györgyi Albert  a maleinsav a természetben nem fordul elő

Benzoesav (Benzol-karbonsav) A legegyszerűbb aromás karbonsav  Fehér, kristályos anyag, szublimál  Vízben rosszul, apoláris oldószerekben jól oldódik Felhasználás:  Sóit, pl.:a Na-benzoátot, baktériumölő hatása miatt tartósításra használják

Hidroxi-karbonsavak Tejsav (2-hidroxi-propánsav) Színtelen, szirupszerű folyadék  Cukrok tejsavbaktériumok hatására bekövetkező lebomlása során keletkezik Aludttej, joghurt, kovászos uborka Az izmokban is keletkezik  izomláz Piroszőlősav

Borkősav (2,3-dihidroxi-butándisav) Színtelen, vízben jól oldódó, szilárd anyag Sói a tartarátok:  Fehling-II. reagens Előfordulás:  szőlőlé, más gyümölcsök, boroshordók falán Felhasználás:  savanyúság szabályozó szer  citrompótló

Citromsav (2-hidroxipropán-1,2,3-trikarbonsav) Színtelen, nem mérgező, savanyú ízű, vízben jól oldódó kristályos anyag Előfordulás:  gyümölcsökben, pl: citromban (5-7%)  a tápanyagok szervezetben végbemenő lebomlásában (citromsavciklus) közti terméke Felhasználás:  élelmiszeripar (E330), véralvadásgátló szer