A HIÚZ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A koala Somogyi István.
Advertisements

Szajga.
Afrikai elefánt. Előfordulása • Az afrikai elefánt korábban a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt volt, manapság elterjedése elsősorban a nemzeti.
Nagy fehér cápa.
Vizeinkben élő gerincesek
A ló.
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
A mosómedve.
Készítette: Drávucz Marcell
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Körös-Maros Nemzeti Park
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
MEMSAAI.ELTE. Származási hely Németország Eredeti feladata Sok feladatra alkalmas Eredeti neve Deutsche Schäferhunde Angol neve German Shepherd Dog Eredete.
Macskaféle ragadozók.
Kiss Bence 9.c Koala.
Készítette: Csoma Bence
Tigris.
Barna varangy Szárazföldön él peterakás vizhez kötött rovarevő
A RÓKA.
A Koala A koala Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat,
Közönséges madárpók „Avicularia”
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
Készítette : Tóth Gabriella
A KUTYA TOVÁBB.
Százlábuak.
A DENEVÉR.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
FÖLDRÉSZEK.
Készítette: Rácz Imre Vince
Készítette: Sipos Zsófia 7.a
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Emlősök osztálya MBI®.
Románia Nemzeti Parkjai
A Jegesmedve A jegesmedve elterjedési területe az Északi sarkvidék jégmezőinek déli része. A legtöbb jegesmedve szinte sohasem teszi a lábát igazi szárazföldre,
Itt vagyunk mi.
Mátra élővilága.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Készítette : Hagymási Zsófia
Elterjedése Skandináviában, Oroszország északi területein, illetve Kanadában és Alaszkában honos, Grönlandra és Izlandra is betelepítették. Legdélibb.
ÁLLATI REKORDOK KÍGYÓK.
Fotó: Szabó Á. Sajtónyilvános projektzáró rendezvény A nagytestű ragadozók (farkas,hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék.
- Olasz sáska, zöld lombszöcske, mezei tücsök -
Rejtőzködő „lakótársak”
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Készítette: Hazafi Márton 7.a
Esőerdő állatvilága.
Aggteleki Nemzeti Park
Hideg mérsékelt öv - állatok
Románia Nemzeti Parkjai 2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett.
Hőmérséklet Likker Erika Zsuzsanna. A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk. Minden kontinensnek megvan a saját hő tulajdonsága és környezettipusa:
Emlősök Készítette: Illés Balázs 3./c Illés Balázs 3./c.
Emlősök osztálya.
Százlábúak,rákok és pókszabásúak
A sivatagok élővilága.
Készítette: Tremmel Máté
Készítette: SZALKAI ATTILA 3.C.
Tipp-hopp Készítette: Danyi Gáborné
Erdei pele.
A VIDRA.
Farkas.
Mézkalauz madár Előfordulásuk: Közülük kettő az indo-maláj területen, a többi Afrika trópusi területein honos.Afrikatrópusi Megjelenésük: A legtöbb faj.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

A HIÚZ Készítette:Bozó Tibor Zsolt (7/a)

Elterjedése

Előfordulása A hiúzfajok elterjedési területe egykor az északi félteke szárazföldjeinek tekintélyes hányadát magába foglalta, manapság Ázsia bizonyos területein, Alaszkában, Kanadában és az USA nyugati területein, valamint Európában honos, de a legtöbb területen ritka, gyér az állománya. A Kárpát-medence területén előforduló, vadon élő hiúzok a kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathica) alfajába tartoznak. A kárpáti hiúzok Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna és a balkáni országok erdőségeiben élnek.

A hiúzok testhossza 1 m körül mozog, további cm-t tesz ki az állat farka. Marmagassága átlagosan 70 cm. Pettyes bundája és sajátos szakálla mellett egyik feltűnő jellegzetessége a fülek hegyén viselt szőrbojt (pamacs), amelyet a régebbi időkben fülpamatnak is neveztek. Hallása, tapintása fejlett. Hosszú végtagjai és izmos teste még a mély hóban is lehetővé teszi, hogy egyetlen, 3-4 m-es ugrással támadja meg áldozatát. Erős, éles karmú mancsa a sikeres zsákmányfogást segíti.Testfelépítése

Aktív ragadozó, különféle madarak, kisrágcsálók éppúgy szerepelnek étlapján, mint őzek, rókakölykök, szarvasborjak vagy vadmalacok. Magányosan élő állat, változatos méretű, négyzetkilométer kiterjedésű területet birtokol. A terület központjában, földi üregekben vagy sziklahasadékokban rendezi be vackát. Életmódja, táplálkozása

Szaporodás A párok csak a párzási időszakban, január és április között (fajtól függ) vannak együtt. A vemhességi idő 70 nap, az utódok száma ellésenként 2-3 szokott lenni. A kölykök 2-3 éves korukban válnak ivaréretté. Várható élettartamuk vadon év. Fajok:  Lynx rufus  Lynx pardinus  Lynx lynx  Lynx canadensis

Érdekességek az állatról  Az őstörténeti korokban a hiúz a Brit-szigeteken is honos volt. Feltételezhető, hogy a vadászok már a kőkorszak elején kiirtották.  A hiúz latin neve, Lynx, az éles látására utal.  A hiúz a Harry Potter könyvekben Kingsley Shacklebolt patrónusa.

CC BY-SA 3.0,

Köszönöm a figyelmet !