NOSOCOMIÁLIS PNEUMÓNIA Balikó Zoltán március 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
Advertisements

Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
A területen szerzett pneumoniák első ellátása sürgősségi osztályunkon
Klinikai, laboratóriumi diagnosztika. Dr. Domján Gyula.
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
INFEKTÍV ENDOCARDITIS
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
CT és MR kontrasztanyagos vizsgálatok veszélyei vesebetegekben
A peritoneális dialízis infektív
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Szeptikus szövődmények kezelése a koloproktológiai beavatkozások után Szalka András dr. Szent László Kórház, Budapest.
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
A légzőszervrendszer betegségei
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Az őssejt-átültetés gyakorlata
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Dr. Papp Gábor DE OEC Tüdőgyógyászati Klinika
Dr. FODOR ANDREA DEOEC Tüdőgyógyászati Klinika 2010.
IKB 2006/3 faaniko Infektológiai értékelés első félév.
Epeúti betegségek.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Racionális/költség kímélő antibiotikum felhasználás a kórházakban
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Intraabdominális sepsis
LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin.
Légzőszervrendszer betegségei
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Bevezetés: miért a szepszis?
Pneumonia gyakori (1-10/1000) súlyosság megítélése alapvető
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
Légúti fertőzések Dr. Méhes Leonóra
Dr. Bertalan Viktória SZTE, Belgyógyászati Intenzív Osztály
Szepszis – 2012 „Atyám, kétségeim vannak…” Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem 2012.
Szepszis: nem definitív diagnózis
H1N1 fertőzéshez társuló szeptikus shock
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
Horváth Mária Olga, László Edit, Kocsis Ibolya
Infekció, infekció kontroll
Szepszis – A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája
„Az igazságot folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik.” J.W.Goethe SZEZONÁLIS INFLUENZA JELENTŐSÉGE a H1N1 PANDÉMIA IDEJÉN Kalocsai.
Dr. Kovács Beáta PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika Infektológiai Tanszék Pécs,
Acut tubulointerstitiális nephritisek Prof. Dr. Nagy Judit egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belklinika és Nephrologiai Centrum, Pécs.
Pulmonalis cryptococcosis. Cryptococcus Sarjadzógomba,eltérő nagyságú/4-20 um/ sejtek vastag tokkal Blastospórákkal szaporodik Saprofita, főleg galambürülékkel.
Antibiotikum asszociált colitis Fried Katalin Szent László Kórház.
MIAB jelentősége szerepe az antibiotikum felhasználásban Dr. Stánitz Éva főosztályvezető megyei tisztifőorvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi.
Véráramfertőzések epidemiológiája egy hazai lymphoma centrumban Wolf Krisztina 1, Gergye Mária 2, Deák Beáta 1, Molnár Zsuzsanna 1, Rottek János 1, Schneider.
Multirezisztens törzsek Az antibiotikumok támadáspontja Szerkezeti elemek (pl. sejtmembrán) Szintézis (sejtfal szintézist gátló szerek) DNS.
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
Terápiás lehetőségek a cisztás fibrózis gondozásában.
Dr. Oroszi Beatrix Főosztályvezető
Az első észleléstől az intenzív osztályig Diagnosztikus lehetőségek
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
PNEUMOCOCCUS MENINGITIS
Antibiotikum asszociált colitis
Antimikrobás kezelés az intenzív osztályon
ANTIBIOTIKUM PROFILAXIS, INFEKTOLÓGIA
Pneumonia Dr. Gálffy Gabriella Ph.D. egyetemi docens Tüdőgyógyintézet Törökbálint.
A vastagbél gyulladásos betegségei
Az első észleléstől az intenzív osztályig Diagnosztikus lehetőségek
Dr. Vitális Eszter – infektológus szakorvos
Előadás másolata:

NOSOCOMIÁLIS PNEUMÓNIA Balikó Zoltán március 5.

Nosocomiális pneumónia (HAP, VAP). A húgyúti infekciók után a HAP a második leggyakoribb nosocomiális infekció, a betegek kórházi tartózkodását átlagosan 7-9 nappal növeli meg és jelent ő s kiadástöbbletet okoz. A kórházba került betegek 0.5-2%-ában alakul ki a hospitalizáció során pneumónia, ami a kórházban kialakult fert ő zések 13-18%-át teszi ki. Átlagosan 1000 kórházi felvételre 5-10 eset jut, a gépi lélegeztetés esetén az incidencia 6-20-szorosára n ő.

ICU-ban a kockázat jelent ő sen megn ő, az incidencia 12-29%, ezen a helyen a leggyakoribb nosocomiális infekció. Gépi lélegeztetés esetén az el ő fordulási arány tovább n ő, 25-70% között van. EPIDEMIOLÓGIA

MORTALITÁS Az összes kórházban bekövetkez ő halálozás 15%-.a közvetlenül összefügg a NP-vel. Súlyos VAP esetekben a mortalitás 33-50% között van. A mortalitás els ő sorban bakteriaemiás esetekben magasabb, különösen akkor, ha a kórokozó Pseudomonas aeruginosa vagy Acinetobacter spp.

Az új ATS-IDSA irányelv célkit ű zései Ne legyen kezeletlen vagy rosszul kezelt HAP! Figyelembe kell venni a kórokozó baktériumok és rezisztenciájuk sokféleségét! El kell kerülni a túlzott antibiotikum használatot! Javítani kell a prevenciót a befolyásolható rizikótényez ő k csökkentésének segítségével ! ATS, IDSA, Am J Respir Crit Care Med, 2005, 171:388

A régebbi ajánlás gyengéi Hol a határ a korai és a kés ő i HAP között? Klinikai vs. bakteriológiai diagnózis? Megel ő z ő antibiotikum kezelés hatása? Változtak a rezisztencia viszonyok Helyi nosocomialis flóra? Új antibiotikumok jelentek meg Kezelés indítása? Meddig kezeljük – nem volt ajánlás

NP: a pulmonális parenchyma pathogén mikroorganizmusok által okozott infekciója, ami a kórházi felvételt követ ő órán túl jelentkezik és kizárható, hogy a beteg felvételekor már inkubálta volna (best cut off : 4 nap). VAP (ventilation acquired pneumonia): NP alcsoport (az NP 80%-a): intubált betegek és legalább órán át gépi lélegeztetésben részesültek. Er ő s rizikó: LOS. De az 1. nap a kórházi felvétel 1. napja legyen!* VAT: respiratórikus infekció jelei (a légúti szekréció mennyisége és purulenciája megn ő tt, láz és leukocytosis van gépi lélegeztetés mellett) radiológiai eltérés nélkül. HCAP: az infekció kifejl ő dése idején nem hospitalizáltak. *Torres A et al. Intensive Care Med 2009; 35: 9-29.

A HAP rizikó tényez ő i A beteggel és betegségével összefügg ő rizikó tényez ő k: id ő s kor, m ű tét utáni állapot, tartós eszméletlenség, immobilitás, szív/vese/tüd ő betegség, immunszupresszió, DM, aspiráció, magas APACHE pontszám. Az ellátással / kezeléssel / lélegeztetéssel összefügg ő rizikótényez ő k: indokolatlan/hosszas kórházi tartózkodás, sterilitási, higiénés, izolálási hibák, invazív légút-biztosítás, elhúzódó arteficiális légút, reintubáció, mesterséges táplálás (nasogastrikus szonda), a gyomorürülést és a pH-t befolyásoló kezelés, elégtelen/túlzott antibiotikum használat, szteroid kezelés, túlzott szedálás / relaxálás.

FELOSZTÁS A MIKROBIOLÓGIAI IZOLÁTUMOK ALAPJÁN 1.) Primer endogén pneumónia: az oki mikroorganizmusok már a felvételi surveillance kultúrában jelen voltak. 2.) Szekunder endogén pneumónia: nosocomiális pathogének, melyek a felvételkor nem voltak jelen az oropharynxban, a gyomorban és/vagy a vékonybélben, ahonnan kés ő bb bekerültek a légutakba. Aspiráció a pathogenézisben!

FELOSZTÁS A NP ID Ő PONTJA SZERINT 1.) korai: a felvételt követ ő 4 napon belül 2.) kés ő i: a felvételt követ ő 5. nap vagy azon túl Megszabja az empirikus antibiotikum választást és befolyásolja a kimenetelt. Pl. VAP-ban, ha a gépi lélegeztetés ≥ 7 nap; megel ő z ő en antibiotikum kezelésben részesült a beteg és széles spektrumú antibiotikumot kapott (3. generációs cephalosporinok, fluorokinolon és/vagy imipenem) akkor els ő sorban MDR kórokozókkal kell számolni.

A NP KLINIKAI JELEI Gyanút kelt ő tünetek: új vagy tartós pulmonális infiltráció; h ő mérséklet  38.3 C fok vagy  36 C fok, fehérvérsejtszám  /µl vagy  4000/µl, gennyes szekrétum. A tüd ő infiltráció és a felsorolt paraméterek közül egy megléte rendszerint elég, hogy felvesse a NP-t. Gépi lélegeztetés esetén a tünetek már kevésbé megbízhatóak a NP diagnózisában. ARDS-ben klinikai kritériumok esetén 29% a fals pozitív diagnózis; gépi lélegeztetett betegeknél a csak radiológiai kritériumok esetén a fals pozitív diagnózisok aránya eléri a 32%-ot.

DIAGNÓZIS I. Nincs „gold standard” Radiológiai eltérés és két klinikai jel esetén is a szenzitivitás és a specificitás csupán 69% és 75%. Ahhoz azonban elég, hogy antimikróbás kezelést kezdjünk el. Pugin és mtsai nyomán a CPIS-t vezették be (6 feletti pontszám jól korrelál a pneumóniával, de a szenzitivitás és specificitás így is 77% és 45%, ami javítható, ha a szekrétum Gram festésével egészítik ki).

Klinikai pulmonalis infekció pontrendszer (CPIS) H ő mérséklet 36,5-38,4 38,5-38,9 39< vagy <36 Granulocyta szám <4000 vagy 11000< éretlen alak > 50% Nincs légúti váladék nem purulens váladék van purulens váladék van PaO2/FiO2 > 240 PaO2/FiO2 < 240 vagy ARDS Rtg – nincs infiltrátum Diffúz / elszórt infitrátumok Lokalizált infiltrátumok Nem progrediál a rtg Rtg progrediál Negatív trachea aspirátum vagy kis csíraszám Pathogén kórokozó tenyészett ki nagy csíraszámban Gram festéssel látható ugyanazon kórokozó Pont CPIS  6 = VAP Pugin et als, Am Rev Respir Dis, 1991, 143:1121

A HAP / VAP klinikai diagnózisa (CPIS) Szenzitivitása jó! Jó a negatív prediktív értéke! Nosocomialis tracheobronchitis? A terápia hatásosságának megítélése mindig ezen alapul! Specificitása rossz –ARDS? –Szeptikus betegek? –Lélegeztetett betegek? Szenzitivitása is rossz a BAL- hoz képest!? (Schurink, ICM, 2004,30:217 VAP Trial Group, ICM, 2004, 30: 844) Túlzott antibiotikum használathoz vezet

DIAGNÓZIS II. A HAP diagnózisa nehéz, a nem intubált esetekben a diagnózis klinikai, általában sor kerül a köpet mikrobiológiai vizsgálatára, bronchoscopos mintavétel azonban ritkán történik, így az etiológiai ágens és maga a betegség megállapítása is gyakran pontatlan.

HAP gyanítható, ha a betegnek új és progrediáló radiológiai eltérése van, amelyhez újonnan fellép ő láz, purulens köpet, leukocytosis (vagy 4000/  l alatti fehérvérsejtszám) és az oxigenizáció csökkenése társul.

Amennyiben a betegnek láza, leukocytosisa, purulens köpete és pozitív köpet tenyésztési eredménye van, amelyhez radiológiai eltérés nem társul, akkor nosocomiális trachebronchitist diagnosztizálunk. (kell antibiotikummal kezelni? Valószín ű en nem)

VAP esetében a radiológiai infiltrátum megjelenése klinikai jelekkel (láz, leukocytosis, leukopenia, vagy purulens trachea szekrétum) a diagnózis szempontjából magas szenzitivitású, de alacsony specificitású.

Az etiológiai diagnózishoz rendszerint alsó légúti mintavétel szükséges, melyet az antibiotikum kezelés megkezdése (vagy váltás) el ő tt kell elvégezni (B evidencia): endotracheális aspirátum, BAL (bronchoalveoláris lavage) vagy PSB (protected specimen brush). Minden intubált betegnél, akinél a VAP lehet ő sége felmerül, szóba jöhet bronchoscópos mintavétel, - lehet kathéteren át is végezni-diagnosztikus céllal ( ha a BAL minta mikroszkópos analízisekor Gram festéssel a baktériummal fert ő zött sejtek aránya 2%, akkor a pneumónia szempontjából a vizsgálat szenzitivitása 84%, specificitása 80%),

és mintavétel tenyésztés céljából, hogy a korai és hatékony antibiotikum terápia beállítása után a mikrobiológiai lelet birtokában lehet ő leg célzott kezelést folytassunk és/vagy a kezdetben beállított antibiotikumokat lesz ű kítsük (de- eszkaláljuk).

Tehát, az endotracheális aspirátum mikroszkópos vizsgálatot követ ő szemikvantitatív tenyésztése javasolt. Amennyiben 72 órán belül az antibiotikumokat nem változtatták meg és a tracheális aspirátumban nincs gyulladásos sejt vagy baktérium, a VAP lehet ő sége 92%-ban kizárható (a klinikai képt ő l függ ő en ilyenkor még mindig gondolhatunk Legionella spp. vagy vírus etiológiára) (B evidencia).

Megjegyzés: -A légúti mintavételt baktérium kolonizáció zavarhatja. -A hemokultúra érzékenysége alacsony, ha mégis pozitív, a kórokozó az esetek nagy százalékában nem a tüd ő b ő l származik (kötelez ő vizsgálat, de a szenzitivitás alacsony, 10-25%).

A HAP / VAP mikrobiológiai diagnózisa Antibiotikum adása el ő tt kell mintát venni! A trachea aspirátum negatív prediktív értéke jó! Az invazív minták specificitása jó! A vak minták (NBBAL, NB- PSB) eredményessége azonos a célzott mintákkal! A trachea aspirátum specificitása rossz - kolonizáció! Elégtelen az invazív minták szenzitivitása! Terápia módosítás <72 órán belül  fals negatív eredmény! Technikai hibákra érzékeny Invazív diagnosztikával gyakoribb a terápia módosítása, de a letalitást nem befolyásolja! (metaanalízis - Shorr CCM, 2005, 33: 46 )

A mikrobiológiai minták kritikus csíraszáma A minta ellen ő rzése: –Epithel sejt szám <1% vagy <10/látótér –Granulocyta szám >10% BAL: CFU: 10 4 /ml –IC kórokozó > 2(–5)% - kisebb kés ő i VAP-nál De a légúti váladék hígítása 1,8 – 130x ! (Zedtwitz-Liebenstein, CCM, 2005, 33:756) PSB: CFU: 10 3 /ml Trachea aspirátum: CFU: 10 5 – 10 6 /ml Küszöböket csökkenti: megel ő z ő antibiotikum kezelés, súlyos klinikai állapot

Az invazív, quantitatív diagnosztikus eljárásoknak, a védett hörg ő kefének (PSB=protected specimen brush) vagy a bronchoscopos bronchoalveoláris mosásnak (BAL) a szerepe némileg ellentmondásos. (újabban kathéteres mintavételt preferálnak*). George DL, Falk PS, Wunderink RG et al. Epidemiology of Ventilator-acquired Pneumonia based on protected bronchoscopic sampling. Am J Respir Crit Care Med 1998;158: * Eur Respir Monograph

Antibiotikum kezelés Az empirikus antibiotikum kezelést HAP gyanúja esetén azonnal el kell kezdeni, mert a megfelel ő antibiotikumok adásával a legkisebb késedelem is a halálozás növekedésével jár (B evidencia) ! Késlekedés óránként 7.6%-kal emeli a mortalitást! (Eur Respir Monograph 2011)

Általános szempontok Mindent el kell követni annak érdekében, hogy a kezdeti terápia megfelel ő legyen, ennek hiánya a mortalitás növekedés legfontosabb tényez ő je. Ismerni kell a helyi bakteriológiai viszonyokat, másrészt törekedni kell a diagnózis pontosságára, hogy elkerüljük az antibiotikumok túlzott használatát.

Klinikai stratégia: az empirikus antibiotikum kezelés elkezdéséhez a legbiztosabb támpont, ha a mellkas röntgen felvételen új és progrediáló infiltrátum mellett 3 klinikai jel (38 vagy afölötti láz, leukocytosis, purulens szekrétum) közül legalább kett ő fennáll (B evidencia).

Ha csak egy kritérium áll fenn, a szenzitivitás magas, de a specificitás alacsony, ami felesleges antibiotikum adást eredményezhet. Ha minden kritériumhoz ragaszkodunk, akkor a specificitás is magas lesz, de bizonyos esetek nem kerülnek felismerésre és kezeletlenül maradnak.

A betegség fellépésének id ő pontja szerint a kórokozók megbecsülhet ő k. A kórházi kezelés els ő 4 napjában fellép ő HAP és VAP jobb kimenetel ű, kedvez ő bb lefolyású. Az 5. napon túl jelentkez ő HAP, VAP esetén már inkább kell számolni MDR pathogénekkel, ilyenkor magasabb a morbiditás és a mort alitás.

Korai HAP: a kórokozóspektruma hasonlatos a közösségben szerzett pneumoniákéhoz, mert – nyelési zavar vagy az endotrachealis intubáció miatt – a szájüreg vagy a garat flórája okozza a betegséget. Kés ő i HAP: olyan kórházi baktériumok okozzák, amelyek antibiotikumokra általában rezisztensek, és ugyancsak a szájüregben vagy a garatban illetve a gyomorban kolonizálódnak. Korai VAP: kevésbé patogén mikroorganizmusok okozzák (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus). Kés ő i VAP: Pseudomonas aeruginosa, methicillin rezisztens Staphylococcus aureus, Acinetobacter és Enterobacter speciesek), emiatt a kés ő n kialakuló VAP tünetei súlyosabbak és a halálozási kockázata is nagyobb, mint a koraié.

Az antibiotikum választás a specifikus patogének rizikó faktorain alapul, melyet a helyi rezisztencia viszonyok módosítanak. A 2. és a 3. napon a klinikai válasz és az alsó légúti szekrétum szemikvantitatív tenyésztési eredménye alapján a terápia módosítandó (amennyiben eredetileg is alacsony volt a HAP valószín ű sége és a 3. napon sem n ő tt a pneumónia gyanúja, az antibiotikum kezelés leállítható) (B evidencia).

Az alsó légúti minta tenyésztési eredménye alapján kell irányítani az antibiotikumok választását és az antibiotikumokat a szükséges legrövidebb ideig kell adni. Mindezek mellett a betegséget megel ő z ő hatékony stratégiát kell kifejleszteni.

Az antibiotikum kezelés általános szabályai HAP/VAP-ban Általában széles spektrumú antibiotikum kezelés megkezdése javasolt, melyet a kés ő bb megérkez ő mikrobiológiai eredmények alapján le lehet sz ű kíteni (de-eszkaláció). Ha korai (  5 nap) a HAP fellépése és nincs MDR-re hajlamosító tényez ő, akkor nem szükséges széles spektrumú antibiotikum kezelést folytatni.

KórokozóHAP (%)VAP (%) Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus Klebsiella spp. Eschericia coli Serratia spp. Proteus spp. Candida spp. Vírusok (influenza, parainfluenza) Egyéb kórokozók HAP és VAP kórokozói Chevret S et al. Intens Care Med, 1993, 19: Chastre J et al. Am J Respir Crit Care Med, 2002, 165:

Kórokozók és speciális rizikó tényez ő k – 1. enyhe / mérsékelten súlyos HAP Anaerobok S. aureus Legionella spp. P. aeruginosa Aspiráció, hasi m ű tét – de VAP-ban ritka Coma, koponyasérülés, influenza szöv ő dmény, DM, veseelégtelenség, iv drog használat Nagy adagú szteroid ICU, szteroid, el ő zetes antibiotikum kezelés, krónikus tüd ő betegség

MDR-re hajlamosító tényez ő k: - a megel ő z ő 90 napon belül antibiotikum kezelés, - a jelen kórházi tartózkodás ideje  5 nap, -magas a baktérium antibiotikum rezisztencia aránya a közösségben vagy a speciális kórházi egységben, - HCAP kockázati tényez ő i állnak fent, - immunszupresszív betegség vagy kezelés, - fejsérülés, - a tüd ő ben kifejezett strukturális károsodás van.

Kórokozók és speciális rizikó tényez ő k – 2.súlyos HAP Acinetobacter baumannii P. aeruginosa MRSA Polimikróbás fert ő zés El ő zetes antibiotikum kezelés + gépi lélegeztetés El ő zetes antibiotikum kezelés + gépi lélegeztetés, szteroid kezelés, alultápláltság, krónikus tüd ő betegség, tartós kórházi kezelés Megel ő z ő antibiotikum kezelés + hosszas gépi lélegeztetés ARDS

HAP/VAP esetén javasolt antibiotikumok, amennyiben a betegség korán lép fel (  5 nap) és nincs MDR-re hajlamosító tényez ő : Potenciális patogének Javasolt antibiotikumok Streptococcus pneumoniae ceftriaxon Haemophilus influenzae vagy Methicillin érzékeny Staphylococcus aureus levofloxacin, moxifloxacin vagy Antibiotikum érzékeny enterális Gram negatív ciprofloxacin bacillusok vagy Escherichia coliampicillin/sulbactam Klebsiella pneumoniae vagy Enterobactaer spp. ertapenem Proteus spp. Serratia marcescens ATS, IDSA: Am J Respir Crit Care Med, 2005, 171: 388

Kezdeti antibiotikum kezelés HAP, VAP és HCAP esetén kés ő i (  5 nap) kezdet vagy MDR pathogén kockázata esetén (C evidencia): Potenciális patogének Kombinált antibiotikum kezelés az el ő z ő táblázat pathogénjei és Pseudomonas ellenes cephalosporin MDR pathogének(cefepim, ceftazidim) Pseudomonas aeruginosavagy Klebsiella pneumoniaeantipseudomonas (ESBL)carbapenem(imipenem v. meropenem) Acinetobacter spp.vagy béta-lactám/béta-lactamáse gátló (piperacillin-tazobactam) plusz antipseudomonas fluorokinolon (cipro- vagy levofloxacin) vagy aminoglycosid (amikacin vagy netromycin) plusz Methicillin rezisztens S. aureus (MRSA)linezolid vagy vancomycin Legionella pneumophilailyenkor a kombinációban vagy azithromycin vagy levofloxacin javasolt aminoglycosid helyett ESBL=extended spectrum beta lactamase (ilyenkor és Acinetobacter spp. esetén is valamilyen carbapenem a jó választás). ! C arbapenemase + Klebsiella pneumoniae

A polimikróbás HAP / VAP Gyakori: 20-60% Leggyakoribb kórokozók: –Streptococcusok –Gram-negatív bélbaktériumok –MRSA A kés ő i polimikróbás HAP-ban is vannak nem rezisztens kórokozók Klinikai lefolyásában nem különül el –radiológiai kép –klinikai tünetek –lélegeztetés hossza –ITO kezelés ideje –relapsus –letalitás Combes, Chest, 2002, 121: 1618

Az antibiotikum kezelés folytatása 7 napon túl csak akkor indokolt: -ha aktív infekciónak megfelel ő tünetek és jelek állnak fenn (pld fok feletti láz, fvs szám /  l fölött, -a mellkas rtg.-n nem látszik javulás, folyamatosan gennyes a hörg ő váladék). A prolongált terápia antibiotikum rezisztens baktériumokkal történ ő kolonizációhoz vezethet. Procalcitonin a terápia vezetésére? ( Eur Resp Monograph 2011) Az antibiotikum kezelés id ő tartama

ett ő l eltér ő a helyzet Pseudomonas aeruginosa és Acinetobacter spp. esetén, amikor indokolt a 8 napon túl (rendszerint 15 napon át tartó) antibiotikum kezelés. A terápia leállítása idején a betegnek jó klinikai választ kell mutatnia (A evidencia). DE

Kombinált vagy monoterápiát alkalmazzunk? Monoterápiában adható antibiotikumok HAP esetén, amikor MDR kórokozóra nincs gyanú: ciprofloxacin, levofloxacin, imipenem, meropenem, cefepim és piperacillin-tazobactam. Nagyon fontos az optimális adagolás betartása.

Megjegyzés: várhatóan a betegség elején ezek a betegek is kombinált kezelésben részesülnek és csak a mikrobiológiai eredmények ismeretében történik a monoterápiára váltás.

Módosítások az antibiotikum kezelésben Negatív eredmény + a klinikai tünetek javulnak Adekvát kezelés + a klinikai tünetek javulnak Adekvát kezelés + a klinikai tünetek stagnálnak / romlanak Leállítás azonnal Leállítás: –3 nap: elhagyható(?) –8 nap: elhagyandó –14+ nap: probléma-kórokozók 72 óra múlva értékelés (nem pulmonalis infekció? nem infekció?), további diagnosztika, terápia módosítás

CPIS + BAL diagnózis A CPIS > 6 alapján állítják fel a VAP valószín ű diagnózisát BAL-t végeznek Empírikusan kezelik 3. napon újraértékelik: –CPIS > 6 – kezelést folytatják –CPIS < 6 és a BAL minta nem szignifikánsan pozitív – abbahagyják a kezelést. Singh, Am J Respir Crit Care Med, 2000, 162: 505, VAP Trial Group, ICM, 2004, 30: 844

Kezdeti i.v. feln ő tt gyógyszer adagok HAP, VAP és HCAP kés ő i kezdet vagy MDR pathogén kockázata esetén. AntibiotikumAdagolás Antipseudomonas cephalosporin cefepim1-2 g 8-12 óránként ceftazidim2 g 8 óránként Carbapenemek imipenem500 mg 6 óránként vagy 1 g 8 óránként meropenem 1 g 8 óránként béta-lactám/béta-lactamáse gátló piperacillin-tazobactam4.5 g 6 óránként aminoglycosidok gentamycin7 mg/testsúlykg/die + tobramycin7 mg/testsúlykg/die + netilmicin 7 mg/testsúlykg/die + amikacin20 mg/testsúlykg/die ++ antipseudomonas kinolon levofloxacin750 mg/die ciprofloxacin400 mg 8 óránként vancomycin15 mg/testsúlykg 12 óránként +++ linezolid600 mg 12 óránként Megjegyzés: az adagok normális vesefunkcióra vonatkoznak. + a mélyponti érték  1  g/ml, ++ a mélyponti érték  4-5  g/ml, +++ a mélyponti érték  g/ml.

Újabb terápiás lehet ő ségek Tigecyclin (MRSA, ESBL Gram neg. kórokozók, Acinetobacter spp., S. maltophilia) Ceftobiprol Doripenem (Gram + és -, ESBL törzsek, P. aeruginosa, Acinetobacter baumannii ). El ő ny: elhúzódó infuzióban is adható-tartós MIC feletti érték. Colistin (inhalációban is). MRSA VAP: telavancin Újraélesztve: Polymyxin B

HCAP?

1.Rezisztens kórokozókra figyelni! 2.Hibás-nem megfelel ő -kezdeti antibiotikum választás veszélyei. 3.Kulcs VAP patogének: P.aeruginosa és MRSA kockázati tényez ő i: elhúzódó gépi lélegeztetés és megel ő z ő antibiotikum adása-optimális antibiotikum adás! (korai kezdet,megfelel ő dózis-time above MIC-, adagolási mód, id ő tartam:VAP töbségében elegend ő 8 nap). 4.Carbapenemek hatásossága egyel ő re megmaradt. 5.Ciprofloxacin önmagában HAP-ban nem indikált noscomiális pneumóniában. 6.MDR-re legnagyobb gyanújel a ≥ 7 nap kórházi tartózkodás 7.MDR gyanúban korán széles spektrumú és kombinált kezelés szükséges 8.MDR gyanú hiányában egyaránt választható ceftriaxon, levofloxacin, moxifloxacin, ampicillin/sulbactem, ertapenem monoterápiaként. 9.Carbapenem a választandó, ha Acinetobacter spp vagy ESBL+ K. pneumoniae a gyanú, viszont macrolid vagy fluorokinolon, ha Legionella pneumophila lehet ő sége merül fel.

8 vs 15 nap antibiotikum kezelés VAP esetén: a nem fermentáló Gram negatív bacillusok esetén a hosszabb kezelési id ő szak el ő nnyel járt (hasonlóan indokolt a hosszabb kezelés immunkomprimált egyéneknél és a kezdetben nem megfelel ő sen választott antibiotikumok esetén is). Egyébkáént törekedni kell rövid (8 nap körüli) kezelésre, ha a beteg állapota javul. Korábban sz ű k spektrumú antibiotikummal kezdtek és tartalékolták a széles spektrumú kezelést. Ma széles spektrumú antibiotikum kezdés javasolt és kés ő bb, az leletekt ő l függ ő en módosítanak a célzott terápiának megfelel ő en. Carbapenem és cefepim hatékony gyógyszer a legtöbb ESBL és AmpC termel ő kórokozó esetében. Ígéretes gyógyszer mind Gram+, mind Gram- és P. aeruginosa esetében is a doripemen. Béta lactam antibiotikum esetében az infúzió id ő tartamának növelése a dózis csökkentését teszi lehet ő vé.