A programozás módszertana. Monolitikus programozás Egyszerű feladatok - egyszerű programok Egy program – egy programozó Nincs belső struktúra, lineáris.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Programozási feladatok
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
Elektronikus készülékek megbízhatósága
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
A Blown-up rendszer Biczók Gergely Rónai Miklós Aurél BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Turányi Zoltán Richárd Ericsson Traffic Lab Valkó.
Programozási alapismeretek 9. előadás
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Táblázat kezelő programok
Szervezeti formák.
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Algoritmusok Tusnádi István
Statikus vs. dinamikus weblapok
Differenciál számítás
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
A szervezeti problémák kezelése
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Operációkutatás eredete
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
A szervezeti felépítés definíciója
Áramkörök tervezése. Specifikáció Projekt célja: Áramkörök tervezése és modellezése Elemek tárolása: XML adatbázisban Tervező felület: Microsoft Visual.
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
ALGORITMUSOK.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Rendszertervezés Alapfogalmak; Az informatikai rendszer
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Készítette:Képes Edina 10/d
Hatáskör modell 5. HAM.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Az XML nyelv (Extensible Markup Language). XML  XML: leíró nyelv (metanyelv)  XML alkalmazás: egy megalkotott nyelv  XML dokumentum: egy új nyelv egy.
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
1 Objektum orientált programozás Az objektumok és az osztályok – példányosodás Nagy Szilvia.
2. Operációs rendszerek.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
A jövő HR megoldása Fejér Tamás. perbit.insight Munkavállaló kezelő Munkakör kezelő Toborzás kezelő Továbbképzés kezelő.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Készítette: Weigel Szilvia számítástechnika szak III. évfolyam, Budapest – ADU A Logo programozási nyelv X.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
Technológiai folyamatok optimalizálása Dinamikus programozás Ráduly Botond Mészáros Sándor.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási nyelvek Programozási alapismeretek
Algoritmusok Tusnádi István
Programozási alapok.
Programkészítési elvek
Beépített függvények használata programozáskor
Informatikai rendszerek lassulása - a tervszerű archiválás hiánya?
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Algoritmusok szerkezete
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
AVON CAREER SITE FELÉPÍTÉSE
Előadás másolata:

A programozás módszertana

Monolitikus programozás Egyszerű feladatok - egyszerű programok Egy program – egy programozó Nincs belső struktúra, lineáris felépítés, egy-egy elágazás vagy ciklus. Bonyolultab feladatok esetén nem alkalmazható.

A kezdő programozó módszere Vágjunk bele, amúgy kurucosan! Első sortól az utolsóig: a frontális támadás módszere. Összetett feladatokhoz is úgy viszonyul, mint az egyszerűekhez. Nagy vonalakban átgondolt, de teljes mélységében át nem látott adatszerkezet, megoldási módszer. Eredmény: menet közben állandóan „pofozgatni” kell.

A kezdő programozó módszere Kis programok esetén – amíg teljes mélységig átlátható – eredményre vezethet, nagyobb feladatoknál már nem, és a javítás is problémás.

Moduláris programozás A bonyolultabb feladatot addig bontjuk egyszerűbb részfeladatokra, amíg azok átláthatókká nem válnak. Lehetővé teszi a csoportmunkát – az egyed modulokat mások készíthetik. Fontos a modulok kapcsolatainak megtervezése: Interfész: a részek közti együttműködési felület.

Moduláris programozás Top-down dekompozíció ● Nagyobb, egymástól viszonylag független részek ● A részek csak jól definiált interfészeken kommunikálnak, más kapcsolat nincs. ● A részfeladatok további részekre oszthatók. ● Kódolás: – Bejelentkező menü – Legfontosabb modulok. A többinek először csak az interfésze. – Ezeken is egyenletesen haladjunk végig, nehogy kimaradjon egy! Bottom-up kompozíció ● Rovid programoknál hatásos. ● Alulról felfelé építkezés: – Előbb az elemi építőkövek készülnek el, utána a magasabb szintű struktúrák, végül a teljes program. ● Nagyobb rendszerek esetén nem célravezető.

Moduláris programozás Vegyes módszer A program vázát Top-Down módszerrel tervezik, és finomítják, a sebesség- vagy memóriakritikus részeket Bottom-Up módszerrel.

További programozási elvek ● Párhuzamos finomítás elve ● Visszatérés az ősökhöz: ha egy megoldás nem vezet célra, olyan pontra térünk vissza, ahonnan lényeges változtatást tudunk kezdeni a megelőző állapothoz képest ● A döntések elhalasztásának elve: összetett feladat esetén egy időben csak egy probléma megoldásával foglalkozzunk!

További programozási elvek ● Döntések nyilvántartásának elve: ha fejlesztés közben egy ponton a program többi részére is kihatással levő döntést hozunk (pl. adat értelmezési tartományának szűkítése), azt azon a ponton dokumentáljuk, és minden helyen, ahol hivatkozás van rá, a döntést figyelembe kell venni (pl. ha egy adatbevitelnél csak pozitív adatok jöhetnek szóba, ott helyben kell az ellenőrzést elvégezni).

További programozási elvek ● Az adatok elszigetelésének elve ● A program futása közben egyes adatok a teljes programra tartoznak, ezek globálisak, mások csak egy-egy részfeladatra, ezek lokálisak. A ciklusváltozók, a megszámlálásokban használt, és egyéb hasonló szerepű változók munkaváltozók, azonos elnevezésük legyen mindenhol és lokálisak.

További programozási elvek ● Nyílt architektúra elve Egy programozási feladatot igyekezzünk minél általánosabban megfogalmazni, ez a későbbi módisítást, karbantartást megkönnyíti. ● A döntés elrejtésének elve Mindig csak olyan finomítást hozzunk, amelynek a kihatása minél kisebb területre korlátozódik, lokális. Ha változtatni kell valamit a programban, akkor annak minél kisebb kihatása legyen.

Taktikai elvek ● Bekezdéses struktúrák használata Tagoljuk a programszöveget optikailag a tabulátor használatával! A struktúra azonos szintjén levők azonos oszlopban kezdődjenek. ● Barátságos programok írása A program mondjon el magáról mindent, ami a sikeres kezeléshez kell. Adatbevitelnél megfelelő tájékoztató szöveg legyn a képernyőn. ● Megjegyzések használata a forráskódban ● Menütechnika ● Bolondbiztosság (ha 6-8 éves gyerek se fekteti kétvállra, akkor jó)

A moduláris programozás előnyei ● Részprogramok könnyen áttekinthetők ● Könnyebben megírható ● Könnyebben tesztelhető ● Több modul írható egy időben (párhuzamos problémamegoldás) ● Könnyebben javítható ● A modulok szabványosíthatók ● Modulkönyvtárakban tárolhatók ● Újrafelhasználhatók