 A Római Birodalom mintájára már több évszázada voltak törekvések az egységes Európára – általában birodalom jelleggel (pl. Napóleon bebizonyította,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Advertisements

Az európai integráció.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió Általános áttekintés.
Európai Unió.
Európai Unió.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Közigazgatási alapismeretek
Európai Unió Valahol Európában…...
A jogalkotás megváltozott rendje
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió intézményrendszere
Az Európai Unió története
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az Európa Unió intézményrendszere és joga
Az Európa Unió története (bevezető előadás)
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
EU II..
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Unió működése
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Az Európai Unió intézményei és döntéshozatali rendszere
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Készítette:Makra Betti Dátum:
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az Európai Unió intézményrendszere
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Szabadkereskedelmi társulások
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai jog.
Az európai integráció előzményei és létrejötte
Az európai integráció története
Európai Uniós ismeretek
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

 A Római Birodalom mintájára már több évszázada voltak törekvések az egységes Európára – általában birodalom jelleggel (pl. Napóleon bebizonyította, hogy lehetséges)  A II. Világháború nagy pusztítása után a politikusok szerették volna minél jobban megőrizni a békét  Ahhoz, hogy ne lehessenek újra háborúk, össze kell fogni a kis európai országoknak.  Forrás:

 Winston Churchill 1946-ban felvetette az Európai Egyesült Államok gondolatát  Jean Monnet, a francia tervhivatal elnöke javaslata: egyesítsék Nyugat-Európa szén és acéliparát  ezt Konrad Adenauer német kancellár is támogatta.

 Nagy-Britannia miniszterelnöke a háború alatt és közvetlenül utána 1946-ban Zürichben beszélt: „Egyfajta Európai Egyesült Államokat kell építsünk”.

 Európai Szén- és Acél- Közösség  Jean Monnet ötlete  Ezért ő „Európa atyja”

 német származású francia külügyminiszter  május 9-én bemutatta előterjesztését az egyesült Európáról, amit Schuman-deklarációként ismerünk. Ezt tekintjük a mai Európai Unió kezdetének. 1950május 9-énEurópai Unió

 6 ország: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Nyugat-Németország, és Olaszország vett részt benne először  A nehézipari termelés (bányászat, acélgyártás) összehangolása volt a cél  Másik neve MONTÁNUNIÓ  A mostani Európai Unió elődje volt.  Szupranacionális (nemzetek feletti) szerződés  Sikere nyomán más területeken is együtt akartak működni az országok

 Az ESZAK sikere után további együttműködés  1957: EGK (Európai Gazdasági Közösség ill. Közös Piac)  EURATOM: Európai Atomenergia Közösség 1958 jan.1-től  10 évvel később ezt a három közösséget egyesítve hozták létre az EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK-et.

 1993-tól hatályos  Mélyebb együttműködés- cél a gazdasági és politikai unió – egység  Ekkortól hívják Európai Uniónak  Gazdasági és pénzügyi Unió, euró (€) bevezetését eldöntötték  szabad mozgás és letelepedés az Unión belül  Közös kül- és belpolitika…  Fokozatosan meg akarták teremteni az Európai Uniót, mint egységes államot.

 1. Áruk szabad áramlása (nincs vám az EU-s országok között, közös szabványok, adó egységesítése)  2. Szolgáltatások szabad áramlása  3. Tőke szabad áramlása  4. Munkaerő szabad áramlása (elismerik a másik országban szerzett diplomát, képesítést)  1997 Amszterdami szerződés: bevándorlás, menekültügy stb. közösségi hatáskör

 Külső határok védelme közösen  Belső határellenőrzés megszüntetése  Először csak B, NL, LUX, F és D között élt  Ma már nem EU-tag országok is részt vesznek benne  Külső határt fokozottan védik (Magyarország határai nagyrészt „schengeni határok”)  Igazságügyi, bűnügyi együttműködés

 Forrás: wikipedia

 története 1955-re nyúlik vissza. Eredetileg az emberi jogokat védelmező és az európai kultúrát támogató Európa Tanácsjelképe volt.Európa Tanács  Az Európai Parlament 1983-ban határozatot hozott, miszerint az Európai Közösségek is ezt a zászlót használják.Európai Parlament  Az EU vezetői 1985-ben a zászlót az Európai Közösségek (később: az Európai Unió) hivatalos jelképévé választották. Valamennyi európai uniós intézmény emellett saját emblémát is használ.emblémát

 Az európai zászló tizenkét aranyszínű csillagot ábrázol, amelyek kék alapon egy kört alkotnak.  A csillagok az európai népek közötti egység, szolidaritás és harmónia eszményét jelképezik.

 Belgium, Hollandia, Luxemburg, NSZK, és Olaszország 1951-től (ESZAK)  1973: Nagy-Britannia, Dánia, Írország  1981: Görögország  1986: Spanyolország  1995: Ausztria Finnország, Svédország  2004: Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia, Szlovénia (Nizzai szerződés 2001)  2007: Bulgária és Románia 2007BulgáriaRománia  2013: Horvátország

 Jelenleg az EU-nak 28 tagállama van.  Több, mint 500 millió lakos  Az Egyesült Királyságban nemrég népszavazás volt, melyen a kilépés mellett szavazott a többség… ennek a folyamata néhány évig eltarthat.

 Az Európai Unió egyik jelképévé vált dallam Ludwig van Beethoven 1823-ban komponált IX. szimfóniájának egy részlete, Friedrich von Schiller 1785-ös lírai költeményének, az Örömódának a megzenésített változata.  A himnusz nemcsak az Európai Uniót, hanem Európa egészét jelképezi. Az Örömóda Schillernek az emberek közötti testvériségről szóló – Beethoven által is osztott – idealista világnézetét fejezi ki.  1972-ben az Európa Tanács választotta himnuszául Beethoven Örömódáját, majd a művet 1985-ben az EU vezetői az Európai Unió hivatalos himnuszává tették. Az európai himnusznak nincs szövege:szavak nélkül, a zene egyetemes nyelvén szól a szabadság, a béke és a szolidaritás európai eszményeiről.

 - Az Európai Parlament hatásköre fokozatosan nőtt: először vitafórum, ámbár nem rendelkezik önálló törvényhozói jogkörrel, hanem azt csak a Tanáccsal együtt gyakorolhatja  - Hatáskörei:  - jogszabályok jóváhagyása  - Az Európai Unió költségvetésének elfogadása  - Európai Bizottság tagjainak, elnökének kinevezése  - Új tagok csatlakozásának jóváhagyása,  - Nemzetközi egyezmények ratifikálása (törvénybe iktatása)  - Felügyelet az EU intézmények és intézkedései felett  - Politikai vagy intézményi döntések véleményezése  - Javaslattétel az új törvények előkészítésére  - Állásfoglalás a témakörökről, aktuális kérdésekről  - Európai ombudsman megválasztása  - Az Európai Parlament elnökét két és fél évre választják meg  - A képviselők száma az országok népességétől függ

 Az Eu-i Parlament Fro.-ban, Belgiumban, Luxemburgban működik  Székhelye: Strasbourg: ott havonta plenáris ülések  Bizottsági ülések: Brüsszel  A Parlament Titkársága: Luxemburg

 az Európai Unió tanácsának legfontosabb döntéshozó szerve: a Tanács (Council) : tagállamok minisztereiből álló tanács  - változó összetételű szervezet  - tárgyalandó témacsoportoknak megfelelően működhet

 - feladatai:  - törvényalkotás az Európai Bizottság javaslatai alapján  - költségvetés elfogadása  - tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolása  - nemzetközi megállapodások megkötése  - kül és biztonságpolitika koordinálása, közös kül- és biztonságpolitika kidolgozása  - nemzeti bíróságok rendőri erők közötti együttműködés koordinálása  - a feladatok többsége „államok feletti”  - a nemzeti érdekek azonban érvényesíthetőek  - elnöke minden fél évben más tagállam minisztere  - a testület munkáját a Főtitkárság és a tagállamok brüsszeli állandó képviseletei segítik  - a Tanács döntéseit minősített többséggel 232 igen szavazattal egyhangúlag hozza

 székhelye Brüsszel, de Luxemburgban is ülésezik

 létrehozásáról 1974-ben döntöttek  EU tagállamok és kormányfőinek csúcstalálkozója  az integráció legfelsőbb fóruma  Ez foglalkozik a legmagasabb szinten az integráció kérdéseivel

 European Comission  az EU fő javaslattevője, végrehajtó szerve, kormánya  nemzetek felettiség elve  kizárólag az Európai Parlamentnek tartozik beszámolási kötelezettséggel  25 biztos minden tagállam jelölhet egy főt  Elnökét a tagállamok választják  Döntéseit egyszerű többséggel hozza  Székhelye: Brüsszel – de Luxemburgban is dolgoznak

 javaslatok kidolgozása a Parlamentnek és a Tanácsnak új törvények kidolgozására  Parlament és a Tanács döntéseinek végrehajtása  közös szabályok és az európai jog betartása  közös politikák irányítása  unió költségvetésének kezelése, irányítása, végrehajtása  közösségi programok pénzügyi alapok felügyelete  EU képviselete más nemzetközi szervezetekben és tárgyalásokon

 Európai Bíróság  Gazdasági és Szociális Bizottság  Régiók Bizottsága  Európai Számvevőszék  Európai Beruházási Bank

 a közösségi jognak van elsődlegessége  1. rendelet: kötelező érvényű valamennyi tagországra nézve  2. határozat: csak a témakörben érintett országokra vállalatokra személyekre nézve kötelező  3. irányelv: kötelező ugyan, de a nemzeti intézmények hatásköre átültetni a nemzeti jogszabályokba  4. ajánlás, véleményezés: nem kötelező jellegű döntés

 A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA  Támogatja a termelőket (földalapú támogatás)  Védelem:  lefölözés rendszere  Magas vámok  Termeléskorlátozás (ne legyen túl sok termék)  KÖZÖS KERESKEDELEMPOLITIKA

 Közös gazdaságpolitika  2002-ben vezették be, azóta több ország bevezette  Az egyes országoknak „saját” érméi vannak  Európai központi bank, közös pénzpolitika  Megkönnyíti a kereskedést egymás közt  Használatainak feltételei vannak Magyarország még nem használja  Utazáskor hasznos, hogy nem kell váltani

 Támogatja az EU fejletlenebb részeit  Magyarországon sok minden az EU támogatásával épül!

 Hol láthatóak ilyen táblák Eleken?