A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Advertisements

Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az összeállítás szempontjai Lakóegységek Lakócentrum Lakóközösségek Tea-ház.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
TÁMOP / Képzésfejlesztés ma és holnap EU-s forrásból a KIH-ben.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK FŐBB KÖVETKEZMÉNYEI. KAPACITÁSOK ÉS FINANSZÍROZÁS VÁLTOZÁSAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A nemek közötti egyenlőség Magyarországon
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
1993-as közoktatási törvény
Szakmai köszöntő Dr. Csizmadia Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens
„Út a munkához”program
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A gyermeki jogok érvényesítése
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
Új pályainformációs eszközök - filmek
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iskolai szociális segítő
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner Zsuzsanna PTE BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszék

Elöregedő társadalmak Kettős öregedési folyamat A demográfiai folyamatokat leíró mutatószámok a korösszetétel változásait írják le, de … (Vargha, 2015) Forrás: KSH

Elöregedő társadalmak A XXI. században a nyugdíjasok új generációja jelent meg, akik: képzettebbek, aktívabbak, mint elődeik.

Elvek Deficit modell --- Aktivitás elméletek

Elvek Idősekről való gondolkodást befolyásoló dokumentumok: Nemzetközi „Aktív idősödés” (WHO, 2002) Időskori biztonság Autonómia Függetlenség Egészség

Elvek Hazai „ Idősügyi Nemzeti Stratégia” (81/2009. (X.2.) OGY határozat) » a születéskor várható élettartam közelítése az európai uniós átlaghoz » az egészségben eltöltött évek számának növelése, » az aktív élet fenntartásának növelése » az időskori jövedelembiztonság megteremtése, » a társadalmi integráció erősítése » a különböző összehangolása » az idősek élethosszig való tanulásának támogatása,, » az „aktív idősödés” feltételeinek erősítése, » az idősödési folyamat „menedzsmentje” » a társadalmi szemléletváltás

Szabályok Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) XIX. Cikk (1) „…Anyaság, betegség, rokkantság, fogyatékosság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség …” XVI. Cikk (4) „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.”

Szabályok évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Szociális szolgáltatások az idősödő és az idős generáció tagjai számára

Gyakorlat Jogszabályváltozások hatásai Ellátásból kiszorulók Ellátottak fizikai, mentális állapota Intézmények feladatainak átalakulása Hosszú távú gondozás/gondoskodás

Gyakorlat Kinek kell a jövőben gondoskodni a rászoruló idősekről, hogy biztosított legyen a korosztály számár a magas színvonalú ellátás? A családnak és a helyi közösségeknek? Az önkéntes szektornak? A piaci szektornak? Az államnak?

Gyakorlat Ki és hogyan tudja igénybe venni a szolgáltatásokat? Elérhető-e az adott településen? Jogosult-e az elérhető szolgáltatások igénybevételére? Az elérhető szolgáltatásokat kívánja-e igénybe venni?

Gyakorlat A 80 éves és idősebb korosztály számának jelentős növekedése, milyen módon alakítja át a gondozás rendszerét? Valóban növekedni fog körükben a bentlakásos intézmények szolgáltatása iránti igény?

Gyakorlat Gondozás vs szakápolás Gondozás kihívásai: Demencia Krónikus megbetegedések és azok szövődményei

Gyakorlat - Intézmények Ellátás Multidiszciplináris megközelítés Humánerőforrás: képzés, továbbképzés A minőségi szolgáltatáshoz szükséges infrastruktúra (Szabó, 2013)

A jövő… A korosztály érdekérvényesítő képessége hogyan módosul? A prioritás miként változik? Otthon közeli ellátások? Okos otthonok (beágyazott rendszerek)? Informális szektor feladata tovább növekszik? A gondozást nyújtók támogatása ???

Click to add text. KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!